samek - tu i tam

crème de la crème
ODPOWIEDZ
puch24

Re: samek - tu i tam

Post autor: puch24 »

Źródło wszelkiego zła.
Ale jeszcze gorszym jest Sony. :-P
Kiedyś "uważałem" tylko Nikona, Pentaxa, Olympusa i Ricoha. :-D
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

Czy Nikonem zrobisz lepsze zdjęcia niż Canonem?
samek

Post autor: samek »

Puchu marudzi :)
Od dość długiego czasu jest tak, że współczesne aparatki pozwalają zrobić wszystko. Wyjątkiem jest znikomy procent pewnego rodzaju fachowości, która potrafi wykorzystać stały postęp technologiczny. Cała reszta to młyn na wodę frustratów wyżywających się na forach typu nikoniarze :twisted:
Jest to oczywiste uogólnienie, ale średnio tak myślę.
A poza tym wypraszam sobie wyzywanie mnie od canonierów - co w sumie nie jest niczym złym. Swego czasu przez rok używałem piątkę MKII i byłem bardzo zadowolny.

A na dziś mamy (z Anią) jednego Nikona, jednego Ricoha, jednego Pentaxa, jednego Canona, jedno Sony. Piszę o aparatkach co to czasami zrobią jakieś zdjęcie :)
sorevell pisze: 19 lis 2017, 08:38 Dzięki za odpowiedź. Też mam takiego i jeszcze 1.4/85. Używam ich na 5d1 i ciekawy byłem czy dadzą radę z matrycą o wyższej rozdzielczości.
Jestem leniem i aktualnie tylko gdy muszę zażywam wiedzy. Mam problem z tym radzeniem sobie starych szkieł na nowych wymagających matrycach.
Oceniam to na oko. Wystarcza dla mnie czy nie. Jakieś przykłady powyżej (i nie tylko) przytoczyłem i one mieszczą się w kategorii - mnie wystarcza.
Mógłbym to zrobić 'uczciwiej' - ustawić Nikona na statywie - ustawić w miarę referencyjną scenę i by było jeszcze lepiej. Ale się mi nie chce :)

Wg mnie omawiany Planar absolutnie się wyrabia na D800 w robocie, do której go potrzebuję.
Bo jak wspomniałem wcześniej, to co sprawdziłem w terenie landszaftowym było wg mnie słabawe - ale mi to lotto. Tam używam 24-70 lub 20mm 2.8.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, 14:33 przez samek, łącznie zmieniany 2 razy.
puch24

sorevell pisze: 19 lis 2017, 14:16 Czy Nikonem zrobisz lepsze zdjęcia niż Canonem?
Oczywiście! Będzie lepsze dlatego, że z Nikona. :-P
samek

sorevell pisze: 19 lis 2017, 08:38 ...Też mam takiego i jeszcze 1.4/85. Używam ich na 5d1 i ciekawy byłem czy dadzą radę z matrycą o wyższej rozdzielczości.
Za mną wciąż chodzi planarek 100/2. Ale obawiam się o ustawianie ostrości.
Na 50ce jeszcze w Nikonie sobie jakoś radzę. Na 100 to mam już obawy.
Co innego jest na tym eosiku m10 - bo tam jest focus peaking i jak widać powyżej jakoś się da.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Nikon ma lepszą ergonomię, Canon obrazek... Taki stereotyp.
Mowa o lustrzankach.
Miałem Nikony - ergonomia bez wad - nic mi nie przeszkadzało. Canonem 5d Mk I się kiedyś pobawiłem - słabsza (i to znaczne) ergonomia się potwierdziła, obrazek - nie miałem okazji porównać.
Z perspektywy obejrzanych przy różnych okazjach obcych zdjęć - Canon ma lepsze szkła, poza tym umożliwia podpięcie starych szkieł M42, a Nikon nie.
Ogólnie obie firmy szły łeb w łeb - trudno było obiektywnie określić faworyta.
Ale taki tomfoot - hejter stawiający Canona "uber alles" - wbrew temu, co usiłuje, nie przysparza Canonowi zwolenników.
puch24

Ja mam uraz ergonomiczny do Canona od 1982 czy 83 roku, gdy znajomy przywiózł sobie Canona A-1 i zatrudnił mnie do przetłumaczenia trudniejszych fragmentów instrukcji. Pisałem o moich odczuciach w tej sprawie w odpowiednim wątku. Była to zresztą pierwsza "prawdziwa" lustrzanka, jaką miałem w rękach, i doceniam jej liczne zalety, ale widziałem też liczne wady.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

No i masz odpowiedź na pytanie, czemu jesteś hejtowany przez. :mrgreen:
samek

Czy tomcio niepaluch musi być stałym składnikiem Waszych rozmów?
To może jakiś fetysz, o którym wiem nic?
Zadra, drzazga, belka czy uj wie jak wielki ułomek z drewna w oku/palcu/doopie?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Zadra, drzazga, belka czy uj wie jak wielki ułomek z drewna w oku/palcu/doopie?
Paznokieć od dużego palca. U stopy. ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
ODPOWIEDZ