Ja to w ogóle nie znam się na fotografii, znaczy na AF. Pierdolca dostaję odkąd mam te bezlustra, a A7II już szczególnie. Nie wiem w jakim trybie łapać ostrość. Niby próbowałem wszystkiego i wychodzi mi, że na AF-S najbardziej trafia. A piszą, żeby mieć AF-C włączony. Tak samo z polem AF, mam ustawiony centralny i to middle i przekadrowuje, bo te wszystkie szerokie, co to se mają wybrać to zawsze mi co innego wybierają. Jak ludzi focę, to też ten kwadrat twarzy mi zawsze spierdala, o eye af nie wspominam, bo tego nigdy nie ustawiłem. Tak samo z filmowaniem A7II, nie kontroluje głębi ostrości, nawet na przymkniętych szkłach non stop szuka ostrości a nie trzyma nic, próbowałem chyba różnych ustawień co ja to wuja wafla, tępy jestem? A na jebanych filmikach z testów szkiełek AF na filmikach przyklejony gęby jak dziad psiego chwosta.
W poszukiwaniu Św. Grilla
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Cz4rnuch Sfuj Chop! 
Ja to w ogóle nie znam się na fotografii, znaczy na AF. Pierdolca dostaję odkąd mam te bezlustra, a A7II już szczególnie. Nie wiem w jakim trybie łapać ostrość. Niby próbowałem wszystkiego i wychodzi mi, że na AF-S najbardziej trafia. A piszą, żeby mieć AF-C włączony. Tak samo z polem AF, mam ustawiony centralny i to middle i przekadrowuje, bo te wszystkie szerokie, co to se mają wybrać to zawsze mi co innego wybierają. Jak ludzi focę, to też ten kwadrat twarzy mi zawsze spierdala, o eye af nie wspominam, bo tego nigdy nie ustawiłem. Tak samo z filmowaniem A7II, nie kontroluje głębi ostrości, nawet na przymkniętych szkłach non stop szuka ostrości a nie trzyma nic, próbowałem chyba różnych ustawień co ja to wuja wafla, tępy jestem? A na jebanych filmikach z testów szkiełek AF na filmikach przyklejony gęby jak dziad psiego chwosta.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
-
gavin
rób na f/16!
- danz1ger
-
cybulski
Kiedyś to był obciach na małpce mieć autofokus który łapał sam ostrość na huj wiec co. Tera płacą grube pieniądze aby to samo mieć w bezlustrach. Ja też odczuwam dyskomfort takiego focenia i mnie to się nie podoba.
W ogóle mam jakiś nawrót do korzeni, środkowy af i przekadrowywanie. I to mi sprawia najwięcej przyjemności. Ostatnio dowiedziałem się że to jest "proces" i są ludzie którzy przywiązują wagę do "procesu tworzenia" dlatego robią kliszą.
Dodano po 6 minutach 22 strzałach znikąd:
Raptem się okazuje, że fszyscy muszą mieć eye-af jakby nic nie robili tylko portrety. A jak sobie popatrzę, portret albo człowiek to u mnie ogólnie bardzo mały procent jednak fot.
W ogóle mam jakiś nawrót do korzeni, środkowy af i przekadrowywanie. I to mi sprawia najwięcej przyjemności. Ostatnio dowiedziałem się że to jest "proces" i są ludzie którzy przywiązują wagę do "procesu tworzenia" dlatego robią kliszą.
Dodano po 6 minutach 22 strzałach znikąd:
Raptem się okazuje, że fszyscy muszą mieć eye-af jakby nic nie robili tylko portrety. A jak sobie popatrzę, portret albo człowiek to u mnie ogólnie bardzo mały procent jednak fot.
- Owain
- Nasz Czelnik
W sumie to sobie radzę, choć czasem przekadrowywanie przy płytkiej głębi potrafi zyebać fotę. Czasem więc ten eyefokuspokus się przyda. Gorzej z filmowaniem A7II, zupełnie mi nie idzie bez przerwy próbuje odostrzać i wyastrzać 
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Kazik, mój były wspólnik a później nieboszczyk zwykł mawiać o srogich zadupiach:
"- Tam, gdzie zające huje ostrzą."
Więc może Ty, Prezes, mieszkasz w jednym z nich i dlatego tak Ci się dzieje?
"- Tam, gdzie zające huje ostrzą."
Więc może Ty, Prezes, mieszkasz w jednym z nich i dlatego tak Ci się dzieje?
- cichykot
- Tamarukam
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wiadomo, zachód.
-
puch24
Ja z tej poetyki słyszałem tylko o miejscach, gdzie psy dupami szczekają.
- wpk
- wpkx
- Kontakt: