Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
namoamo

Re: Właśnie oglądałem/polecam

Post autor: namoamo »

Ja z młodszego pokolenia, wszystko co "starsze" z automatu jest dla mnie gorsze, film, muzyka, technika itd
We wszystkim są oczywiście wyjątki, nie tak dawno dzieliłem się z Wami zachwytem nad Odyseją Kosmiczną, na przykład.
namoamo

Post autor: namoamo »

wpk pisze: 16 paź 2017, 19:53 Właśnie oglądałem/polecam: Blade Runner 2049.
Co prawda aż do Mordoru musiałem pojechać, bo mnie Michał onegdaj w prezencie urodzinowym zaprosił, ale było warto.
Prze-pięk-ny!
Oba filmy obejrzałem w przeciągu tygodnia. Jest ciągłość wizualno-dźwiękowa, bardziej rozciągnięte, dopracowane. Ja się w to wciągnąłem od pierwszej minuty i byłem oczarowany aż do pojawienia się Forda, zmiana rytmu w dalszej części wytrąciła mnie nieco z tego klimatu, ale i tak wyszedłem z sali z mega bananem na twarzy.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Po przetrawieniu:
Technicznie - dźwiękowo i wizualnie (szczególnie wizualnie) świetny.
Muzycznie - to nie Vangelis i sporo do niego brakuje.
Fabuła - zbyt dosłowna i - szczególnie w końcówce - wręcz dziecinna. W ogóle końcówka - od pojawienia się jednookiej - jest słaba, i na domiar złego trąci Kill Billem.
Klimat - pierwowzór ma znacznie więcej smaczków.
Jednak podtrzymuję, że obejrzeć warto. ;)
Herr X

Post autor: Herr X »

wpk pisze: 20 paź 2017, 10:22 Po przetrawieniu:
Technicznie - dźwiękowo i wizualnie (szczególnie wizualnie) świetny.
Muzycznie - to nie Vangelis i sporo do niego brakuje.
Fabuła - zbyt dosłowna i - szczególnie w końcówce - wręcz dziecinna. W ogóle końcówka - od pojawienia się jednookiej - jest słaba, i na domiar złego trąci Kill Billem.
Klimat - pierwowzór ma znacznie więcej smaczków.
Jednak podtrzymuję, że obejrzeć warto. ;)
Znajomy krytyk filmowy napisał:

"Niestety, ale mamy do czynienia z filmem o replikantach, który sam wygląda jakby został nakręcony przez replikanta. "Blade Runner 2049" to wyzucie z emocji, chłód i monotonny ton z jakim wygłasza się patetyczne formułki i powtarza dystopijne przestrogi, które znamy już tak dobrze, że powszednieją i tracą moc. Nie, nie odczuwam z tego powodu zoilskiej satysfakcji. Wręcz przeciwnie - odkąd lata temu w Karlowych Warach zetknąłem się z - relatywnie mało jeszcze wtedy znanym - Denisem Villeneuvem, kibicuję mu z całego serca, a "Arrival" uważam za film bliski doskonałości."

I w zasadzie zgadzam się z nim. I gdyby to nie była kontynuacja, to byłoby nieźle, ale w odniesieniu do pierwszego filmu jest "tak se". Szkoda. Ale tak, obejrzeć trzeba.
Herr X

Post autor: Herr X »

cz4rnuch pisze: 22 wrz 2017, 09:28 A może ktoś poleci jakąś dobrą animację? Coś w stylu Persepolis, Walca z Baszirem czy Grobowca świetlików? Nie chodzi mi o tematykę, bardziej o kaliber.
Do tego zestawu, który podałem, dodałbym jeszcze świeżą rodzimą produkcję.

Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Nie właśnie, lecz onegdaj, ale nie raz:
wpk pisze: 29 paź 2017, 21:30 O kurde... Przypomniałeś... Ziarnka, tzn. liczba mnoga...
Więc polecam - naprawdę świetny klasyk:
http://www.filmweb.pl/film/Ziarnka+piasku-1966-10836
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Dla Netflixowców:
Case
http://www.filmweb.pl/serial/Dochodzenie-2015-759121
- niby tylko 6.7 pkt, ale nie zwracajcie uwagi, bo rankingowcy Filmwebu nie nadążają za NF - to Islandia i jej z pozoru oniryczny klimat polarnego dnia...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

A ja tam wczoraj oglądałem drugi raz Marsjanina. Oczywiście, jestem fanem kina SF. Wyssałem z mlekiem matki, bo odkąd nauczyłem się czytać, były w domu i miesięcznik Fantastyka i wszelkiego rodzaju Strugaccy, Bułyczowy, Lemy, Zajdle, Dicki, Assimovy i inne :) Praktycznie lata 80te i 90te czytałem SF no i oglądałem SF, w tym że wiecie, jaka to kondycja filmów SF jest ostatnio a i jaka o nich opinia i o ich admiratorach.

W każdym razie niestety nie czytałem akurat książkowego pierwowzoru Marsjanina, ale film jest dla mnie super, bo nie jest wydumany (prócz kilku scen pod koniec), bez zbędnego patosu a przede wszystkim mega pozytywny, utrzymany w duchu pochwały nauki, postępu, nadziei - generalnie taki pozytywistyczny. Nie, nie artystyczny, nie przestrasza potworami, nie wyciska łez, ale też nie wygina ryja w grymas żenady.

Polecam.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Marsjanin jest bardzo OK... do czasu. Bo końcówka jest tradycyjnie po hollywoodzku do zrzygania.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Zwłaszcza rękawica Iron Mana... no tak... i te tłumy na świecie jak w Armagedonie... ale generalnie pozytywny :)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
ODPOWIEDZ