z.Jazdy
Re: z.Jazdy
Sebastianie, jak będziesz szukał manetki na 9 biegów, to chyba mogę pomóc. Mam gdzieś w szpargałach Deore. Nie pamiętam tylko czy w pudle: "złom - do wyjebania", czy "złom - jeszcze może się przydać". Ogarnę temat jakoś w weekend i dam znać. Manetki na 7 nie mam, może bym miał jakąś na 8, może znajdę przy szukaniu tej Deore 9.
ooo byłoby mega spoko, dzięki

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Rzużlowy żepak. 

zdybo tu ma tor do ćwiczeń po owalu
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
O, właśnie - po owalu!
A wiecie Wy, łapserdaki, co to Oval Head Screw?
Raczej nie wiecie, jako i ja nie wiedziałem do wczoraj.
Ale już wiem, śrubokręt do tego hujstwa sobie jakoś dorobiłem, i Jurę, co to się nie psuje, roztworzyłem.
A po polsku to nie będzie "śruba z łbem soczewkowym"? Spotykane głównie w drewnie i drewnopochodnych materiałach, w meblach na ten przykład.
Nie śrubokręt, tylko wkrętak. I takie śruby raczej mają standardowe nacięcia pod wkrętak. Chyba, że trafiła Ci się jakaś typu security, czyli np. torx z takim trzpieniem na środku. Ale nawet do takich są wkrętaki lub klucze.
Nie śrubokręt, tylko wkrętak. I takie śruby raczej mają standardowe nacięcia pod wkrętak. Chyba, że trafiła Ci się jakaś typu security, czyli np. torx z takim trzpieniem na środku. Ale nawet do takich są wkrętaki lub klucze.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Są. I można zamówić. Ale ja sobie po chamsku dorobiłem imadłem i szlifierką z meblowego wkręta na imbus i mogłem odkręcić dziś, a nie dopiero we środę, poza tym za darmo, a nie za stówkę.
Jasne, jak mus to mus. Tak z ciekawości, jakie tam za gniazdo pod wkrętak było?
Meblowe imbusy są wdzięcznym materiałem do obróbki, niby stal, ale miękka jak gówno.
Meblowe imbusy są wdzięcznym materiałem do obróbki, niby stal, ale miękka jak gówno.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Najbardziej pasujący wkręt, jaki znalazłem w stodole, miał dziurę na imbusa 4. A ta pieprzona owalna śruba miała mniejszą ze średnic 3.2, więc zgniotłem łeb imadłem.
I opierdoliłem dookoła na szlifierce, bo oczywiście do odkręcenia nie było z płaszczyzny (wtedy dałyby radę jakiekolwiek szczypce), tylko trzeba było zmieścić się do wnęki o średnicy jakichś 6 mm.
Wkręt był ameliniowy i bałem się, że - niedopasowany za bardzo - na tym owalu obróci się, ale poszło, bo to tylko wkręty w plastiku.
I opierdoliłem dookoła na szlifierce, bo oczywiście do odkręcenia nie było z płaszczyzny (wtedy dałyby radę jakiekolwiek szczypce), tylko trzeba było zmieścić się do wnęki o średnicy jakichś 6 mm.
Wkręt był ameliniowy i bałem się, że - niedopasowany za bardzo - na tym owalu obróci się, ale poszło, bo to tylko wkręty w plastiku.