W poszukiwaniu Św. Grilla
- von Boroszlo
Re: W poszukiwaniu Św. Grilla
Zupełnie nie mam potrzeby udowadniania czegokolwiek. Zrobiłem kilka notatek w razie, gdyby kogoś to interesowało, w końcu aparat jest w miarę unikalny i ciężko od kolegi z pracy wypożyczyć na weekend a internet jest pełen płatnych recenzji i forumowego fanatyzmu.
M10 ma swoje zalety. Mocno subiektywne. Ma też wady. Starałem się ująć te co bardziej istotne.
Puenta była na początku.
M10 ma swoje zalety. Mocno subiektywne. Ma też wady. Starałem się ująć te co bardziej istotne.
Puenta była na początku.
Gundrum von Grynberg
- von Boroszlo
Zakończenie. Dlaczego nie Leica?
Kilka lat temu Leica przebijała jakością obrazka wszystko. Brak komory lustra powodował, że prostrze i mniejsze obiektywy dawały turbowysoką jakość.
Dzisiaj mamy dojżałe systemy bezlusterkowe. I cudowne szkła do nich. 35mm Fuji jest optycznie równie dobre, jak Summilux i niewiele większe. Systemy te szybko się rozwijają a kolekcje szkieł rosną. Piękne czasy.
Dlaczego Leica?
Wyłącznie dla osobistych preferencji. Moje fuji leży na półce, a m7 i m10 robią zdjęcia. Stosunek jakości do rozmiaru Leica ma nadal najlepszy. M10 jest jednak aparatem dla użytkowników m6 i m7 chcących porobić cyfrówką, albo dla użytkowników m9 gotowych poświęcić magię sensora dla praktycznych zalet.
Ja jestem z zakupu bardziej niż zadowolony. Ale kryteria mam nietypowe.
Kilka lat temu Leica przebijała jakością obrazka wszystko. Brak komory lustra powodował, że prostrze i mniejsze obiektywy dawały turbowysoką jakość.
Dzisiaj mamy dojżałe systemy bezlusterkowe. I cudowne szkła do nich. 35mm Fuji jest optycznie równie dobre, jak Summilux i niewiele większe. Systemy te szybko się rozwijają a kolekcje szkieł rosną. Piękne czasy.
Dlaczego Leica?
Wyłącznie dla osobistych preferencji. Moje fuji leży na półce, a m7 i m10 robią zdjęcia. Stosunek jakości do rozmiaru Leica ma nadal najlepszy. M10 jest jednak aparatem dla użytkowników m6 i m7 chcących porobić cyfrówką, albo dla użytkowników m9 gotowych poświęcić magię sensora dla praktycznych zalet.
Ja jestem z zakupu bardziej niż zadowolony. Ale kryteria mam nietypowe.
Gundrum von Grynberg
- cichykot
- Tamarukam
słuchajta bo jakoś nie mogę wynaleźć.
cały czas chodzi za mną jakaś "niedroga" 35 i trafił się Voigtlander 35 f1.7 asph za f400
wszędzie dobrze o nim piszą ale może ktoś ma jakieś dobre lub złe osobiste doświadczenia ?
wiadomo co mnie kręci, fajny bokeh a wyglada na to, że ma fajny :)coś ktoś ?
cały czas chodzi za mną jakaś "niedroga" 35 i trafił się Voigtlander 35 f1.7 asph za f400
wszędzie dobrze o nim piszą ale może ktoś ma jakieś dobre lub złe osobiste doświadczenia ?
wiadomo co mnie kręci, fajny bokeh a wyglada na to, że ma fajny :)coś ktoś ?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Tutaj chyba nie było o nim mowy.
- cichykot
- Tamarukam
no właśnie wygląda na to, że mało kto się nim podniecał a chyba warto się nad nim pochylić.
kurwa co robić, co robić....
f400 też mi nie leży na parapecie tak powiem.
będę musiał pasa na ostatnią dziurkę zapiąć albo i nowe dwie zrobić.
ech....
kurwa co robić, co robić....
f400 też mi nie leży na parapecie tak powiem.
będę musiał pasa na ostatnią dziurkę zapiąć albo i nowe dwie zrobić.
ech....
Ostatnio zmieniony 07 mar 2021, 09:35 przez cichykot, łącznie zmieniany 1 raz.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
No ale takiego ciemniaka chcesz kupować?
- cichykot
- Tamarukam
- von Boroszlo
- cichykot
- Tamarukam
no tak, tylko jak mi teraz z polski dolicza cło i lat to ja nie udźwigną.
chyba ze biogona masz za f200 do sprzedania
Dodano po 3 minutach 47 strzałach znikąd:
biogna miałem z m9 fajne szkło, bokeh nie do końca jaki lubię, ale generalnie bez zastrzeżeń.
chyba ze biogona masz za f200 do sprzedania

Dodano po 3 minutach 47 strzałach znikąd:
biogna miałem z m9 fajne szkło, bokeh nie do końca jaki lubię, ale generalnie bez zastrzeżeń.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Robert, a Nokton 1.4/40?