W poszukiwaniu Św. Grilla
- von Boroszlo
Re: W poszukiwaniu Św. Grilla
Stwierdziłem że na 50mm szkoda kasy i kupiłem noktona. Sprawdzę i najwyżej odeślę.
Tak czy inaczej, sonnar szuka nowego domu.
Tak czy inaczej, sonnar szuka nowego domu.
Gundrum von Grynberg
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Jaką wyprawkę dajesz, by ktoś go przyjął?
- von Boroszlo
- Owain
- Nasz Czelnik
Dzień dobry. Z nowym tygodniem - coś optymistycznego. Bo ja to uważam, że FE 35 1.8 to zajebiste szkło. Zasadniczo nie ma się do czego przyjebać. Jest zajebiście ostre, ostrzejsze wg testów niż FE 55 1.8. Ni ma dystorsji. Ma fajnie krótki MFD. Ładne kolory i rozmycie, oczywiście w ramach swoich parametrów, bo ktoś napisze, że ciemniak i że nudne. No ale nienudnych szkieł to trza szukać gdzie indziej i pewnie jaśniejszych, by było gdzie tą nudę oglądać. Niby jakaś tam CA jest, ale u mnie znikoma, nawet na 1.8 i bardzo kontrastowych habaziach.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- von Boroszlo
Ja patrząc na sample stwierdziłem, że obrazek ma ciekawszy, niż większość nowoczesnych trzydziestekpiątek na tyle małych żeby chciało mi się je nosić (w tym z summiluxa asph) i rozważałem zakup sony z tym szkłem.
Gundrum von Grynberg
- Owain
- Nasz Czelnik
Nie wiem czy jest ciekawy, na pewno jest poprawny, a o to niestety w systemowych szkłach sony a nawet zeissa - trudno.
- von Boroszlo
Przyszedł nokton 50 1.5 II - nowy wynalazek Voigtlandera.
Garść początkowych obserwacji:
- Objektyw jest bardzo mały i lekki,
- wygląda bardzo dobrze,
- w porównaniu z Leicą i Zeissem sprawia wrażenie delikatnego. Wszystko działa precyzyjnie, ale jest zauważalnie lżejszy,
- nie ma taba ani tego zeissowego dzyndzelka, nie mam pojęcia jak można tak robić zdjęcia,
Zdjęć zrobiłem ledwo kilka, początkowe obserwacje:
- nie jest mistrzem ostrości, ale też jej nie brakuje. Podobny w tym do Sonnara. Może trochę ostrzejszy.
- bokeh zwykły, przyjemny ale nie żaden cudowny, do Sonnara dużo mu brakuje... ale prawie wszystkim szkłom brakuje
- kontrast raczej niski, taki do analogowego BW, ale to jeszcze sprawdzę w lepszych warunkach,
- z dalmierzem działa precyzyjnie i NIE MA FOCUS SHIFTA, a przynajmniej jest on na tyle mały, że w całości kompensuje go GO.
Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Po pracy zabiorę go na spacer i sprawdzę w akcji.
Dodano po 16 minutach 23 strzałach znikąd:
Acha, kapselek ma jeszcze gorszy niż zeiss.
Garść początkowych obserwacji:
- Objektyw jest bardzo mały i lekki,
- wygląda bardzo dobrze,
- w porównaniu z Leicą i Zeissem sprawia wrażenie delikatnego. Wszystko działa precyzyjnie, ale jest zauważalnie lżejszy,
- nie ma taba ani tego zeissowego dzyndzelka, nie mam pojęcia jak można tak robić zdjęcia,
Zdjęć zrobiłem ledwo kilka, początkowe obserwacje:
- nie jest mistrzem ostrości, ale też jej nie brakuje. Podobny w tym do Sonnara. Może trochę ostrzejszy.
- bokeh zwykły, przyjemny ale nie żaden cudowny, do Sonnara dużo mu brakuje... ale prawie wszystkim szkłom brakuje

- kontrast raczej niski, taki do analogowego BW, ale to jeszcze sprawdzę w lepszych warunkach,
- z dalmierzem działa precyzyjnie i NIE MA FOCUS SHIFTA, a przynajmniej jest on na tyle mały, że w całości kompensuje go GO.
Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Po pracy zabiorę go na spacer i sprawdzę w akcji.
Dodano po 16 minutach 23 strzałach znikąd:
Acha, kapselek ma jeszcze gorszy niż zeiss.
Gundrum von Grynberg
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
W Leice to lepiej kapselek zgubić niż zapomnieć zdjąć.
- Owain
- Nasz Czelnik
Te nowe ciemniaczki od sony to faktycznie dedykowane pod to A7C. CO to jest za aparatka w ogóle? Mało o niej czytałżem, chyba ff upchnięte w jeszcze mniejsze i bardziej niewygodne w obsłudze body. Cena 600 USD to u nas z 2800 zylca. No chyba że małe, to można w tyłku z jueseja przemycić. A propos, jak UK nie jest już UE to będzie stamtąd jakoś taniej? Chyba nie. Będzie tylko gorzej. Natomiast proponuję zwrócić uwagę, jakiej pięknej urody te 40 i 50 2.5 mają lenshoody. Pies o budę by się zabił, jakby zobaczył. Kto to kurwa projektował?
0.7 Jacka Danielsa się na mnie patrzy, a to dopiero wtorek. Mać.
0.7 Jacka Danielsa się na mnie patrzy, a to dopiero wtorek. Mać.
To już wtorek i to końcówka nawet.