W poszukiwaniu Św. Grilla
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
No, na Niskoniarzach piszą, że wpx ma wszystko, tylko w krzakach siedzi. Kiedy w krzakach gzy tną!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- rbit9n
- Ribitibi
Sebi, kozak jesteś. tylko dwa zdjęcia i bierzesz?
numery seryjne się zgadzają?
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- Owain
- Nasz Czelnik
Wzięłem z możliwością oddajki. Szkoda, bo kilka m42 kupiłem w niezłym stanie. Ten MTO co wcisnąłem wupekiemu, to cud mód malina, jeśli o stan zachowania idzie. A tu lekki zonk. Ale o ile taki takumar fajny, lekko-ciężki, to z adapterem już mu się środek ciężkości przemieszcza. Nie ma jak szkiełka do asiódemek z bagnetką laikową, króciusieńką
Znaczy adapterek króciutki 

Seba, albo odeślij, albo negocjuj obniżkę ceny, co wolisz.
W starym obiektywie, jak ten, pierścienie mogą chodzić ciężko, zwłaszcza ostrość. To podwójny ślimak i tam musi być smar. Po tylu latach może go już nie być, mógł się zmienić w zupełnie inną substancję.
Pierścień przysłon natomiast powinien chodzić dość lekko, bo tam nie powinno być nic takiego, co by stawiało aż tak wielki opór.
A dziaba na soczewce może powodować odblaski przy zdjęciach pod światło albo ze źródłem światła w kadrze. Nawet niewielka.
Dodano po 16 minutach 21 sekundach:
Jak się napalę niezdrowo na coś...
W starym obiektywie, jak ten, pierścienie mogą chodzić ciężko, zwłaszcza ostrość. To podwójny ślimak i tam musi być smar. Po tylu latach może go już nie być, mógł się zmienić w zupełnie inną substancję.
Pierścień przysłon natomiast powinien chodzić dość lekko, bo tam nie powinno być nic takiego, co by stawiało aż tak wielki opór.
A dziaba na soczewce może powodować odblaski przy zdjęciach pod światło albo ze źródłem światła w kadrze. Nawet niewielka.
Dodano po 16 minutach 21 sekundach:
Och, mnie też się takie wpadki zdarzają.rbit9n pisze:Sebi, kozak jesteś. tylko dwa zdjęcia i bierzesz?

- rbit9n
- Ribitibi
chyba potrzebujesz napalmum.puch24 pisze:Och, mnie też się takie wpadki zdarzają.Jak się napalę niezdrowo na coś...
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Oj. bardzo! Taką automatyczną pompę infuzyjną z napalmem, podłączoną do Allegro... 

- Owain
- Nasz Czelnik
Mam chomika na jakiś obiektyw. W sumie, cv 40/1.4 tak kocham, że mógłbym nie mieć żadnego innego (FE 28 na imprezy i wycieczki by sobie MF dupy nie zawracać), ale boję się, by mi nie zbrzydł. Wpkx mnie obsobaczy, ale jakoś 50tki mi nie leżą. Ni pies ni wydra. A może za normalnie? Jaką ogniskową by tu zanabyć, jakie skuo? Idąc tropem samyanga 12/2 z apsc to może jakieś 18-21mm? Batis drogi w uj, loxia droga w uj, cv 15/4.5? Ciemniak i duża MFD. Hym... a, tak se pierdolę 
Na pewno czekam na jakąś mniejszą 35/1.4, z af (sigma) albo z powiększaniem przy ostrzeniu (voitek). No ale to niemal ta sama ogniskowa... Co by tu jeszcze...

Na pewno czekam na jakąś mniejszą 35/1.4, z af (sigma) albo z powiększaniem przy ostrzeniu (voitek). No ale to niemal ta sama ogniskowa... Co by tu jeszcze...
Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie, co by tu jeszcze...?
Założę się, że nie zgadniesz, ile mam obiektywów do Nikona.
I do Pentaxa.
I do Minolty MD.
I do Koniki AR.
I do Samsunga NX.
I M42.
I M39.
I do Praktiki B.
I przy tym wszystkim nie mam ani jednego naprawdę dobrego i wartościowego obiektywu.
I spokojnie, nie mam żadnych obiektywów do: OM, FD, CY, MA, EOS...
Ale najgorsze jest to, że mam ochotę na jeszcze, i czasem sobie folguję.
Mojego chomika należałoby utopić na dnie Rowu Mariańskiego albo wystrzelić na orbitę Jowisza.
Założę się, że nie zgadniesz, ile mam obiektywów do Nikona.

I do Pentaxa.
I do Minolty MD.
I do Koniki AR.
I do Samsunga NX.
I M42.
I M39.
I do Praktiki B.
I przy tym wszystkim nie mam ani jednego naprawdę dobrego i wartościowego obiektywu.
I spokojnie, nie mam żadnych obiektywów do: OM, FD, CY, MA, EOS...

Ale najgorsze jest to, że mam ochotę na jeszcze, i czasem sobie folguję.

Mojego chomika należałoby utopić na dnie Rowu Mariańskiego albo wystrzelić na orbitę Jowisza.
- Owain
- Nasz Czelnik
Czasem chodzi mi też pomysł, by sprzedać wszystko i kupić RX-1 z przyspawańcem. Ale co z cv 40/1.4? 

Daj Darkowi, żeby Ci przyspawał.