Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gdama
Gdriada

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Gdama »

Tak jest! Najlepsze według mnie.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

wpk pisze: 24 mar 2021, 13:37 Od zarania dziejów handel polega na zarabianiu, bo jeśli nie to jest charytatywnym sponsoringiem.
A że Wy, żydowskie Szkoty, uważacie prowizję 4.9% za coś nagannego, to znaczy, że jesteście żydowskimi Szkotami - takimi samymi, jak Allegro. :D...
Od zarania dziejów handel jest to gra w przeciąganie liny a strony transakcji są dwie. Nie ma się co dziwić sprzedawcy/platformie, że chce jak najwięcej zarobić a kupującemu/wystawiającemu, że chce jak najmniej wydać lub nie chce dzielić się zyskiem.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Więc niech sprzedający nie oczekuje darmowego sponsoringu ze strony portalu, bo to żenujące.
cz4rnuch

Jeśli dobrze zrozumiałem to portal sam taki sponsoring oferuje (tyle, że się tym chyba nie chwali), przy zachowaniu jakichś warunków, więc nie widzę w tym nic złego. Zasada chcę jak najwięcej dając jak najmniej w handlu obowiązuje od zawsze i jeśli tylko obie strony przystaną na warunki to generalnie nie ma nad czym łez rozlewać. W Polsce ogólnie chyba coś takiego jak negocjacje, szukanie okazji jest odbierane jako cebulaste, ale na szczęście powoli zaczyna się to zmieniać. Na zachodzie i nawet na dalekim wschodzie to normalna praktyka.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Kiedyś były niższe prowizje bo i sprzedających prywatnych było więcej. Czasem jak coś sprzedawałem to 2-5 zł było. Teraz chcą wykurzyć prywatnych to i opłaty podnieśli. Nikt nie mówi, że ma być za darmo, ale dla zwykłych ludków opłaty są ciut duże.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
cz4rnuch

Allegro chyba chce się stać czymś na kształt Amazonka. Okazjonalni sprzedawcy już nie są mu za bardzo potrzebni.
gavin

Post autor: gavin »

Widzisz Wupsik, ja zapłaciłem 30 zł prowizji akurat. Tzn zapłacił kupujący, miał wybór i go dokonał. Cena wzrosła o 30 zł po dodaniu Kup Teraz.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Dyskutowaliśmy chyba o tym niedawno.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A ja sobie leże pjany za stodoło, więc możecie sobie też.
gavin

Post autor: gavin »

nie mamy stodół
ODPOWIEDZ