Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Co rozumiesz przez to, że tylko środkowy AF działa w 6D? Chyba chodzi Ci o pracę z obiektywami nie-EF, bo z przecież inaczej powinny działać wszystkie?
Własnie edytowałem poprzedni post.
Tylko środkowy działa sprawnie, reszta podobno jest tylko do ozdoby.
Tylko środkowy działa sprawnie, reszta podobno jest tylko do ozdoby.
Prawda jest, ze w 6d środkowy punkt af działa sprawnie i celnie. Pozostałe nieco szwankują. Jak to w canonie (tak samo bylo w 5d2, dopiero 5d3 ma bardzo dobry af w pełnym zakresie). Przy czym przy amatorskiej fotografii nie jest to tak zauważalne.
@Owain ale jak juz będziesz kupował to sony, to nie daj się wkręcić w sklepie, bo podobno do kazdej kamery sony z funkcja fotografii dodają PlayStation!
Jak to napisał calkiem poważnie jeden z nowych entuzjastów soniacza: "a7 to taki komputer z funkcją fotografowania". I tu w sumie się zgodzę. Przy czym nie ma w tym komputerze ani pasjansa, ani bombera
nawet węży nie dodali 
@Owain ale jak juz będziesz kupował to sony, to nie daj się wkręcić w sklepie, bo podobno do kazdej kamery sony z funkcja fotografii dodają PlayStation!

Jak to napisał calkiem poważnie jeden z nowych entuzjastów soniacza: "a7 to taki komputer z funkcją fotografowania". I tu w sumie się zgodzę. Przy czym nie ma w tym komputerze ani pasjansa, ani bombera

>Owain
U mnie sytuacja wyglądała zupełnie inaczej, miałem jednocześnie Sony i jako uzupełnienie Fuji.
To rozwiązanie wydawało mi się najlepsze, jednak po pewnym czasie okazało się, że mam dosyć dylematów co zabrać ze sobą
Sony zastąpiło Fuji w 100%. Pozbyłem się drugiego systemu, uzupełniłem szklarnię w Sony i jest ok.
Miałem podobny dylemat 6D, D610 czy Sony, priorytetem okazały się gabaryty.
Odpowiada mi wielkość A7 podobna do manualnych korpusów z lat 80tych, może to sentyment
Różnice w obrazku i subiektywne poczucie ładności mają dla mnie zupełnie marginalne znaczenie.
Z tym, że ja znalazłem w Sony szkła które w 90% zaspokajają moje potrzeby.
Początkowy zachwyt tanimi manualami też jakby minął....
W torbę typu "messenger" jestem w stanie zmieścić korpus, dwa szkła, jakiś ciuch, coś do picia i
tak wygląda zestaw wycieczkowy. Komplet koncertowy to mała torba Tamrac z dosyć dużym 90/2.8.
U mnie sytuacja wyglądała zupełnie inaczej, miałem jednocześnie Sony i jako uzupełnienie Fuji.
To rozwiązanie wydawało mi się najlepsze, jednak po pewnym czasie okazało się, że mam dosyć dylematów co zabrać ze sobą

Sony zastąpiło Fuji w 100%. Pozbyłem się drugiego systemu, uzupełniłem szklarnię w Sony i jest ok.
Miałem podobny dylemat 6D, D610 czy Sony, priorytetem okazały się gabaryty.
Odpowiada mi wielkość A7 podobna do manualnych korpusów z lat 80tych, może to sentyment

Różnice w obrazku i subiektywne poczucie ładności mają dla mnie zupełnie marginalne znaczenie.
Z tym, że ja znalazłem w Sony szkła które w 90% zaspokajają moje potrzeby.
Początkowy zachwyt tanimi manualami też jakby minął....
W torbę typu "messenger" jestem w stanie zmieścić korpus, dwa szkła, jakiś ciuch, coś do picia i
tak wygląda zestaw wycieczkowy. Komplet koncertowy to mała torba Tamrac z dosyć dużym 90/2.8.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 14:26 przez nordenvind, łącznie zmieniany 3 razy.
W tej kwestii mam swoje zdanie. Przede wszystkim - może to przyzwyczajenie z dawnych lat - mimo, że mam w lustrzance chyba 39 punktów, a w kompaktach czy bezlusterkowcach jest ich jeszcze więcej, przeważnie korzystam tylko z centralnego. Co najwyżej blokuję i przekomponowuję.
Im bliżej rogów kadru próbuje się detekcji AF, tym AF działa gorzej, i to nie tylko w lustrzankach, ale także w innych aparatach, głównie chyba dlatego, że przy próbie ustawienia ostrości następuje też zmiana wielkości obrazu, a więc obraz tego punktu, na który chcemy nastawić ostrość, w zależności od tego, na jaką odległość jest ustawiony obiektyw, przesuwa się po matrycy w kierunku rogów lub bardziej do środka. A pole detekcji jest w tym samym miejscu. Takie przesunięcie obrazu na matrycy (czy matówce) nie następuje przy ustawianiu ostrości tylko w samym centrum, a w niewielkiej odległości od centrum jest na tyle niewielkie, że aparat jakoś sobie z tym radzi, ale im dalej od centrum, tym jest z tym gorzej. W wielu przypadkach stwierdziłem, że ustawienie ostrości na skrajnych punktach jest po prostu całkowicie niemożliwe, albo bardzo trudne. Ewentualnie działa tylko wtedy, gdy stopień rozogniskowania jest niewielki, a więc i przy ustawieniu ostrości wystarcza tylko niewielka korekta, i przesunięcie obrazu jest niewielkie.
Im bliżej rogów kadru próbuje się detekcji AF, tym AF działa gorzej, i to nie tylko w lustrzankach, ale także w innych aparatach, głównie chyba dlatego, że przy próbie ustawienia ostrości następuje też zmiana wielkości obrazu, a więc obraz tego punktu, na który chcemy nastawić ostrość, w zależności od tego, na jaką odległość jest ustawiony obiektyw, przesuwa się po matrycy w kierunku rogów lub bardziej do środka. A pole detekcji jest w tym samym miejscu. Takie przesunięcie obrazu na matrycy (czy matówce) nie następuje przy ustawianiu ostrości tylko w samym centrum, a w niewielkiej odległości od centrum jest na tyle niewielkie, że aparat jakoś sobie z tym radzi, ale im dalej od centrum, tym jest z tym gorzej. W wielu przypadkach stwierdziłem, że ustawienie ostrości na skrajnych punktach jest po prostu całkowicie niemożliwe, albo bardzo trudne. Ewentualnie działa tylko wtedy, gdy stopień rozogniskowania jest niewielki, a więc i przy ustawieniu ostrości wystarcza tylko niewielka korekta, i przesunięcie obrazu jest niewielkie.
Wiecie co. Tak raz jeszcze na spokojnie przeczytałem co ten Kolega Owain tu nawypisywał. Wiec tak: założył watek "co kupic", pisze o szerokiej jasnej stalce i czymś dluzszym, chciałby wysokie użyteczne iso oraz nauczyć się dobrze blyskac. Do tego wspomina o wideofilmowaniu i stabilizacji. Kasa w sumie dla niego nie jest tak istotna. Gość jak nic dmuchnął dotacje z urzędu i idzie w śluby! Uważajcie!
Kryptokotleciarz?
śluby metodą psioniczną 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
This will not do...
Call the schoolmaster!

Call the schoolmaster!

- Owain
- Nasz Czelnik
Kurwa. Jak mnie rozgryźliście? A tak się markowałem... Mój podstawowy do ślubów - primoplan:

Sowy nie są tym, czym się wydają...