W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Ja się staram nie zbroić. Wolę minimalnym zestawem uzyskiwać fajną jakość. Brak presji dobrze działa. Gdybym miał taką Leica (nie wiem jak odmienić) to bym automatycznie miał presję że muszę robić mega foty. W sumie najczęściej teraz używam Nex-3N z uszkodzoną migawką 

Taaak...
Ja, niestety, sprzętem fotograficznym w nadmiarze rekompensuję sobie jakieś deficyty.
Samo fotografowanie jest jakby na drugim miejscu. Zresztą nie umiem robić zdjęć. Chyba bardziej bawi mnie samo pstrykanie.
PS. "aparat Leica"?
Leikę - tak to się chyba odmienia.
W ogóle wkurza mnie problem odmiany lub nieodmieniania obcych nazw w języku polskim. Z językowego punktu widzenia, z chwilą, gdy nazwa taka integruje się z językiem polskim, zaczyna się odmieniać. W zasadzie takie np. Volvo już na tyle stało się powszechne, że moglibyśmy mówić: nie mam Volva, jadę Volvem, postawiłem to na Volvie...
W latach 90-tych, gdy wiele firm zagranicznych weszło do Polski, była chyba nawet jakaś sprawa sądowa o odmianę takiej nazwy, bo firma dowodziła, że jej nazwa jest zastrzeżonym znakiem firmowym, i jako taki podlega ochronie i nie może być zmieniana. Ale w efekcie uszy mi rozdzierają teksty, słyszane w reklamach: "kupiłem to w Ikea", "Aspirin od Bayer". Po prostu flaki mi się wywracają, gdy to słyszę, bo to gwałt na języku.
Ja, niestety, sprzętem fotograficznym w nadmiarze rekompensuję sobie jakieś deficyty.
Samo fotografowanie jest jakby na drugim miejscu. Zresztą nie umiem robić zdjęć. Chyba bardziej bawi mnie samo pstrykanie.
PS. "aparat Leica"?

W ogóle wkurza mnie problem odmiany lub nieodmieniania obcych nazw w języku polskim. Z językowego punktu widzenia, z chwilą, gdy nazwa taka integruje się z językiem polskim, zaczyna się odmieniać. W zasadzie takie np. Volvo już na tyle stało się powszechne, że moglibyśmy mówić: nie mam Volva, jadę Volvem, postawiłem to na Volvie...

W latach 90-tych, gdy wiele firm zagranicznych weszło do Polski, była chyba nawet jakaś sprawa sądowa o odmianę takiej nazwy, bo firma dowodziła, że jej nazwa jest zastrzeżonym znakiem firmowym, i jako taki podlega ochronie i nie może być zmieniana. Ale w efekcie uszy mi rozdzierają teksty, słyszane w reklamach: "kupiłem to w Ikea", "Aspirin od Bayer". Po prostu flaki mi się wywracają, gdy to słyszę, bo to gwałt na języku.
- rbit9n
- Ribitibi
Leikę , Bronikę, Praktikę....gavin pisze: Gdybym miał taką Leica (nie wiem jak odmienić) miał
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Nowy GR z krzywulcem fulfrejmem? Niemożliwe.
https://pentaxrumors.com/2018/01/03/ric ... ra-rumors/
Apteczni plotkują, że Nikon zgłosił patenty, dotyczące całego mnóstwa obiektywów:
Obiektywy dla bezlusterkowców FF
24-85 mm f/2.8-4
24-105 mm f/2.8-4
24-70 mm f/2.8-4
Obiektywy dla bezlusterkowców APS-C
16-60 mm f/2.8-4
16-70 mm f/2.8-4
16-50 mm f/2.8-4
18-55 mm f/2.8-4
Obiektywy dla matryc 4/3"
12-40 mm f/2.8-4
Obiektywy dla matryc 1"
9-35 mm f/2.8-4
Obiektywy dla lustrzanek FF
24-85 mm f/2.8-4
Oczywiście nie musi to nic oznaczać, ale...
Obiektywy dla bezlusterkowców FF
24-85 mm f/2.8-4
24-105 mm f/2.8-4
24-70 mm f/2.8-4
Obiektywy dla bezlusterkowców APS-C
16-60 mm f/2.8-4
16-70 mm f/2.8-4
16-50 mm f/2.8-4
18-55 mm f/2.8-4
Obiektywy dla matryc 4/3"
12-40 mm f/2.8-4
Obiektywy dla matryc 1"
9-35 mm f/2.8-4
Obiektywy dla lustrzanek FF
24-85 mm f/2.8-4
Oczywiście nie musi to nic oznaczać, ale...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
To nie obiektywy przecież, to zuomy, same zuomy...
Dodano po 4 minutach 26 sekundach:
PS To u starozakonnych już dziesiąta?
Dodano po 4 minutach 26 sekundach:
Bardzo ciekawe...cz4rnuch pisze: ↑07 sty 2018, 10:06 Nowy GR z krzywulcem fulfrejmem? Niemożliwe.
PS To u starozakonnych już dziesiąta?
Od wczora przebywam już na terenie Autonomii Kaszubskiej.
PS A co do listy Puszka to płynie z niej pokrzepiająca myśl, że nie zarzucili jeszcze projektu Nikon 1.
PS A co do listy Puszka to płynie z niej pokrzepiająca myśl, że nie zarzucili jeszcze projektu Nikon 1.
- Owain
- Nasz Czelnik
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Uhum... 400MPix twarzy Blacka.