Z cyklu: Pojedynek rewolwerowca z pistoletowcem, czyli DisplayPort vs DVI
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Z cyklu: Pojedynek rewolwerowca z pistoletowcem, czyli DisplayPort vs DVI
Motto:
Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie prosię...
Otóż zapragnąłem zmienić sobie kartę graficzną z obleśnej i fałszywej (GTX) na prawdziwą (Quadro).
I ową nabyłem.
Ma 4xDP i podobno obsługuje 4K i 5K.
Co prawda mój stary monitor ma tylko DVI, ale przecież karta ma 4 przejściówki do DVI w zestawie.
Zatem - Plug'n'Play!
Plug'n'Play..., Plug'n'Play!... Plug'n'PRAY!
Dupa.
Zamiast nominalnego 2560x1600 (tyle ma monitor) - ledwo 1680x1050.
Czytam, dzwonię do Czornego... No tak, potrzebny jest przecież kabel albo adapter DP-DVI Dual Link, bo ten diabelski monitor ma więcej niż nominalne dla DVI 1920x1080v1200. A producenci karty tego nie uwzględnili, bo świat dawno lata na DisplayPortach, a nie na średniowiecznych DVI...
OK, szukam, znajduję kabel Delocka, w opisie obsługa do 2560x1600 (Były i Ansmanny, tańsze, za to z opisem, że do 4K obsługują... Wybrałem Delocka).
Oczywiście w kompie ląduje z powrotem paskudny GTX.
Przyszedł Delock, przekładam, podłączam.
1680x1050 max.
Kurwa.
A na samym opakowaniu kabla napisane 1920x1200.
Znów kwaśny GTX, znów czytam, znów dzwonię do Czornego... Wcześniej wspominał coś o adapterze zasilanym dodatkowo z USB - że dopiero takie mu zadziałało na MacBooku.
No to OK, szukam dalej. Jest adapter HP DP-DVI Dual Link z USB za, bagatela, 544 złote + wysyłka. Tak jest w sklepie HP. Ale jakaś poczciwa firma ma to samo na Allegro za 199 + wysyłka (jak, nie wnikam, a mogę przecież zwrócić). Zamawiam.
W międzyczasie Robert, mój kierownik, znajduje przejściówkę Savio, bez USB, za to z opisem, że do 2560x1600. Zamawiamy, choć tylko dla ciekawości, bo już wiem, że papier przyjmie wszystko, a Internet jeszcze więcej.
Przychodzą obie. HP - choć za 199 a nie za 544 - jest prawdziwe, nie żadna podróba, i nieużywane.
Najpierw próba na DP GTXa. Delock i Savio - 1680x1050. A powinny przynajmniej to FHD obsłużyć... HP z USB - wreszcie 2560x1600.
Zmieniam na Quadro. Hosanna!
Ile razy restartowałem, resetowałem, kasowałem i instalowałem sterowniki do obu kart - tyle mojego...
"My niżej podpisani, po sprawdzeniu 538 osób męskich, w ciągu 14 godzin, po przejechaniu 728 km zgodnie ze stanem licznika..."
Znaczy, działa.
I nawet trochę szybciej w Lightroomie, a tylko o to mi chodziło.
Teraz pora na nowy monitor.
Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie prosię...
Otóż zapragnąłem zmienić sobie kartę graficzną z obleśnej i fałszywej (GTX) na prawdziwą (Quadro).
I ową nabyłem.
Ma 4xDP i podobno obsługuje 4K i 5K.
Co prawda mój stary monitor ma tylko DVI, ale przecież karta ma 4 przejściówki do DVI w zestawie.
Zatem - Plug'n'Play!
Plug'n'Play..., Plug'n'Play!... Plug'n'PRAY!
Dupa.
Zamiast nominalnego 2560x1600 (tyle ma monitor) - ledwo 1680x1050.
Czytam, dzwonię do Czornego... No tak, potrzebny jest przecież kabel albo adapter DP-DVI Dual Link, bo ten diabelski monitor ma więcej niż nominalne dla DVI 1920x1080v1200. A producenci karty tego nie uwzględnili, bo świat dawno lata na DisplayPortach, a nie na średniowiecznych DVI...
OK, szukam, znajduję kabel Delocka, w opisie obsługa do 2560x1600 (Były i Ansmanny, tańsze, za to z opisem, że do 4K obsługują... Wybrałem Delocka).
Oczywiście w kompie ląduje z powrotem paskudny GTX.
Przyszedł Delock, przekładam, podłączam.
1680x1050 max.
Kurwa.
A na samym opakowaniu kabla napisane 1920x1200.
Znów kwaśny GTX, znów czytam, znów dzwonię do Czornego... Wcześniej wspominał coś o adapterze zasilanym dodatkowo z USB - że dopiero takie mu zadziałało na MacBooku.
No to OK, szukam dalej. Jest adapter HP DP-DVI Dual Link z USB za, bagatela, 544 złote + wysyłka. Tak jest w sklepie HP. Ale jakaś poczciwa firma ma to samo na Allegro za 199 + wysyłka (jak, nie wnikam, a mogę przecież zwrócić). Zamawiam.
W międzyczasie Robert, mój kierownik, znajduje przejściówkę Savio, bez USB, za to z opisem, że do 2560x1600. Zamawiamy, choć tylko dla ciekawości, bo już wiem, że papier przyjmie wszystko, a Internet jeszcze więcej.
Przychodzą obie. HP - choć za 199 a nie za 544 - jest prawdziwe, nie żadna podróba, i nieużywane.
Najpierw próba na DP GTXa. Delock i Savio - 1680x1050. A powinny przynajmniej to FHD obsłużyć... HP z USB - wreszcie 2560x1600.
Zmieniam na Quadro. Hosanna!
Ile razy restartowałem, resetowałem, kasowałem i instalowałem sterowniki do obu kart - tyle mojego...
"My niżej podpisani, po sprawdzeniu 538 osób męskich, w ciągu 14 godzin, po przejechaniu 728 km zgodnie ze stanem licznika..."
Znaczy, działa.
I nawet trochę szybciej w Lightroomie, a tylko o to mi chodziło.
Teraz pora na nowy monitor.
Re: Z cyklu: Pojedynek rewolwerowca z pistoletowcem, czyli DisplayPort vs DVI
A ja się wlasnie przymierzam do GTXa (1050), bo glupi radeona kupiłem a to same utrapienia z kolorem, oraz ciagle crashe lr/ps.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Nie kupuj kart gamingowych do fotografii.
A jaką kupiłeś? Ja się nie znam kompletnie, widzę coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta/karta-graficz ... jzV4n.html w sumie by pasowała, grać grywam na PS4 więc nie problem.
Sugeruję się takimi zestawieniami:
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nv ... 2840vs3650
wypada blado.
https://www.olx.pl/oferta/karta-graficz ... jzV4n.html w sumie by pasowała, grać grywam na PS4 więc nie problem.
Sugeruję się takimi zestawieniami:
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nv ... 2840vs3650
wypada blado.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Celuj w droższe - co najmniej tak drogie, jak ten GTX 1050.
Karty gamingowe są dedykowane do zabijanek i fabrycznie stiunowane - chłodzenie zajmuje miejsce drugiego slotu.
To tak, jakbyś kupił Mercedesa, ale nie normalnego, tylko AMG albo jeszcze gorzej, znaczy, od razu zczipowanego, mocniej uturbionego, na usztywnionym i obniżonym zawieszeniu, ze spojlerami i felgami niewiele mniejszymi od opon...
A efekty w Lr - takie sobie.
Quadro to elita - skromne, szczupłe, stabilne - ale droższe...
Inna rzecz, że ten cholerny Lr jest straszny - obsługę GPU ma dopiero od niedawna i wciąż jest niedopracowana.
PS W miejsce GTX 960 (mimo starości ponoć szybsza od nowej 1050) włożyłem Quadro P4000.
Karty gamingowe są dedykowane do zabijanek i fabrycznie stiunowane - chłodzenie zajmuje miejsce drugiego slotu.
To tak, jakbyś kupił Mercedesa, ale nie normalnego, tylko AMG albo jeszcze gorzej, znaczy, od razu zczipowanego, mocniej uturbionego, na usztywnionym i obniżonym zawieszeniu, ze spojlerami i felgami niewiele mniejszymi od opon...
A efekty w Lr - takie sobie.
Quadro to elita - skromne, szczupłe, stabilne - ale droższe...
Inna rzecz, że ten cholerny Lr jest straszny - obsługę GPU ma dopiero od niedawna i wciąż jest niedopracowana.
PS W miejsce GTX 960 (mimo starości ponoć szybsza od nowej 1050) włożyłem Quadro P4000.
Mnie ogranicza pobor prądu(mam stację della) 1050 jest super oszczędna i wydajniejsza od mojego radeona 7770.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
GTX 960 potrzebował dwóch wtyczek z zasilacza, P4000 jednej.
- vid3
- Kontakt:
Mam (zdaje się) GTX 960.
Ale (zdaje się) ... na jednej wtyczce.
Zdawało się. To jest GTX 970.
Ale (zdaje się) ... na jednej wtyczce.
Zdawało się. To jest GTX 970.
Panie, ależ kupiłeś monstera, będziesz mógł nawet renderować foty w 3D
Dla mnie nic bardziej nie przyśpieszyło obróbki niż nowy dysk SSD.
Dla mnie nic bardziej nie przyśpieszyło obróbki niż nowy dysk SSD.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ba. Ale SSD już mam - łącznie 2, w tym systemowy na M.2.