SrebrnoSzybki
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
SrebrnoSzybki
Otóż przyszło mi poskanować album zdjęć kumplowi do galerii na stronie. I z niekłamanym zdumieniem dowiedziałem się, że płacąc za SilverFast AI Studio dostałem w bonusie ucieszną facecję, a mianowicie niezwykle oryginalny sposób numerowania ramek.
Bo zdjęcia są na tyle małe, że mieści się ich na szybie 4, i automat umie je sobie znaleźć i zaznaczyć ramki, by potem w trybie batchowym zeskanować wszystkie cztery za jednym naciśnięciem "skanuj", nadając plikom kolejne numery. Z tym, że numeracja ramek w jednym komplecie jest za każdym razem inna, i na tym owa ucieszność polega, bo np. gdy raz jest:
1|2
3|4
to następnym razem
1|2
4|3
albo
2|1
3|4
albo
1|3
2|4
itp., co oczywiście skutkuje takąż numeracją plików.
Czyli umieszczam np.
1|2
3|4
a SzybkieSrebro robi
1|2
4|3
No to ja następnym razem
1|2
4|3
a ten dowcipniś
1|2
3|4
I jakbym się nie starał rozmieścić, tak on zrobi inaczej.
A co śmiechu serdecznego i łez szczęścia jest potem przy przenumerowywaniu plików!
Co prawda na wczorajszą porcję około 160 zdjęć udało mi się 2 razy trafić z ułożeniem, ale ufam, że ten błąd zostanie w następnych wersjach poprawiony.
Chwalmy Tfurcuf!
Bo zdjęcia są na tyle małe, że mieści się ich na szybie 4, i automat umie je sobie znaleźć i zaznaczyć ramki, by potem w trybie batchowym zeskanować wszystkie cztery za jednym naciśnięciem "skanuj", nadając plikom kolejne numery. Z tym, że numeracja ramek w jednym komplecie jest za każdym razem inna, i na tym owa ucieszność polega, bo np. gdy raz jest:
1|2
3|4
to następnym razem
1|2
4|3
albo
2|1
3|4
albo
1|3
2|4
itp., co oczywiście skutkuje takąż numeracją plików.
Czyli umieszczam np.
1|2
3|4
a SzybkieSrebro robi
1|2
4|3
No to ja następnym razem
1|2
4|3
a ten dowcipniś
1|2
3|4
I jakbym się nie starał rozmieścić, tak on zrobi inaczej.
A co śmiechu serdecznego i łez szczęścia jest potem przy przenumerowywaniu plików!
Co prawda na wczorajszą porcję około 160 zdjęć udało mi się 2 razy trafić z ułożeniem, ale ufam, że ten błąd zostanie w następnych wersjach poprawiony.
Chwalmy Tfurcuf!
Re: SrebrnoSzybki
Chwalmy Pana!
- vid3
- Kontakt:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dodam, że SF jest atrakcyjny jeszcze w innych aspektach. Np. nie pamięta większości ustawień i po kolejnym batchu trzeba by je od nowa klikać, ale na nieszczęście nie są mi potrzebne. Do tego nazwę pliku i folder docelowy trzeba edytować za każdym razem, choć, o dziwo, pamięta kolejne numery.
Reasumując, taki NikonScan się nie umywa do SFa - nudny jest do zrzygania, bo tylko klik, następny ładunek, klik, następny ładunek - jak ten TapaTalk nieprzymierzając.
Reasumując, taki NikonScan się nie umywa do SFa - nudny jest do zrzygania, bo tylko klik, następny ładunek, klik, następny ładunek - jak ten TapaTalk nieprzymierzając.
przynudzasz
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Uhum...
I dodam, że na ikonki tego Chwasta to chyba jakieś dziecko ze starszaków konkurs wygrało.
I dodam, że na ikonki tego Chwasta to chyba jakieś dziecko ze starszaków konkurs wygrało.
Skanowanie w 2018 r.? Daj Pan spokój.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Czyli miałbym sfotografować te pocztówki?
Paaanie, takie rzeczy to tylko w Czeladzi...
Paaanie, takie rzeczy to tylko w Czeladzi...
Wynajmij Ukrainców.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wolę czeladnika.