Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Grzegorz

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Grzegorz »

Ku chwale psionicznym :-)
Ligo

Post autor: Ligo »

Zaczynam kompletować swoje A7. Kawałek już mam.
Zapłaciłem za całość, tymczasem niby to porządna fima wysyła w ratach, psiakrew...

Obrazek
puch24

Post autor: puch24 »

Do samodzielnego montażu... :-D
Ligo

Post autor: Ligo »

No... składałem, jak wpk Loksję. Najpierw osłona, potem przednia soczewka... Sony DIY LTD.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Więc ja już czekam na recenzję tej 50tki Canona z przelotką.... :)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
kup se aparat na film, to będziesz miał takie pokrętła, że Ci oczy wylezo.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

rbit9n pisze: kup se aparat na film, to będziesz miał takie pokrętła, że Ci oczy wylezo.
Mam dwa. A kiedyś miałem jeszcze dwa inne :)
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

ten słoń nazywa się Bombi,
ma trąbę, lecz na niej nie trąbi.
dlaczego? nie bądź ciekawy,
to jego prywatne sprawy.

Dodano po 2 minutach 32 sekundach:
Owain pisze:Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
a po co jest korekta EV? bo chyba łatwiej jest dodać 1 2/3EV, niż kręcić ze 100/21° na 320/26°. a jeszcze prościej jest wcisnąć SPOT, a potem H.LIGHTS.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

A czemu ten pan w kuckach?
A w ręku krzesiwo i hubka?
Jak grilla mogę szybko,
Odpalić zapalniczką?

:P

Pewnie wszystko zależy od algorytmu oprogramowania, bo mnie chyba pokryntelko czasem zmniejsza iso a czasem czas, ale pewnie zależy w jakim trybie, muszem obczaić :)
ODPOWIEDZ