W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4

Post autor: puch24 »

Tak, i popieram opinię wyrażoną w tym teście: obiektyw nie jest rewelacyjny optycznie. Ma spore odblaski, spore zadymienie pod światło, kolorowe obwódki, itd.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Ligo pisze:Dwa dni. A może cztery...;-)
Ponieważ nie przekonuje mnie Woytkowe tłumaczenie o wyższości świąt Wielkiej Nocy, to 50-tkę też mam. :-)
A kiedy będziesz kanonizował to sony ?
Ligo

Post autor: Ligo »

Chciałbym już, ale nie wiem, który adapter byłby dobry. Metabones odpada, bo za drogi. Są Commlite, Viltrox, ale to chyba to samo, no i jeszcze Vello, którym handluje B&H. Mam osłony Vello i jakość tego jest doskonała, począwszy od opakowania. Zresztą B&H, co by o nich nie mówić, badziewiem nie handlują. Myślę, że niedługo.
nordenvind

Zdaje mi się że w adapterach najważniejszy jest soft.
W środku jest chip który się programuje. Sony udostępnia bezpłatnie protokół komunikacji af.
Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach :)
Mechanicznie to ludzie czasami narzekają/narzekali na jakość styków w tych najtańszych.
Część szkieł pracuje zadowalająco/dobrze, inne kiepsko niezależnie od adapteru.
To takie ogólne wnioski po dosyć obszernej lekturze.
Jeśli masz możliwość kupna w jednym miejscu dwóch lub trzech różnych, sprawdź który jest dobry i po sprawie.
Masz jeszcze :Fotodiox, Fotga, Viltrox, Andoer, Meike, Pixco...niektóre to klony... klony klonów...:)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, 01:21 przez nordenvind, łącznie zmieniany 2 razy.
Ligo

Dobrze powiedzieć, ale u mnie zamykają ostatnie sklepy foto. W wielomilionowej aglomeracji cholera, pozostały ze trzy, albo cztery sklepy na krzyż, w których zresztą i tak nie kupi się takiego adapteru. Pozostaje sprzedaż wysyłkowa. Ale nic, będziemy myśleć.
Ligo

nordenvind pisze:Masz jeszcze :Fotodiox, Fotga, Viltrox, Andoer, Meike, Pixco...niektóre to klony... klony klonów...:)
No właśnie - klony klonów. Akurat Fotodiox znam, to zwykły sklep foto z północnych przedmieść Chicago, który od paru lat zleca Chińczykom klepanie akcesoriów pod własną marką. Ale to chyba to samo, co Fotga, Fotasy, czy inna tanizna.
nordenvind

Nie zauważyłem, że odpisujesz i edytowalem post :)
Widzisz, jest Metabones który był pionierem w tej dziedzinie, ma możliwość upgrade softu przez usb, długo, długo nic i dalej cala ta tanizna.Z drugiej strony, kiedyś wysłałem link z testu Briana Smitha który chyba dosyć dobrze zweryfikował wartość Metabones.
Wysyłkowo z innego stanu chyba odpada stanowy tax.
Ligo

Tyle, że Metabones jest conajmniej cztery razy droższy, jak inne. Ja potrzebuję taki adapter tylko do 50 STM, 85-tki i do 35-tki. Jeśli taki Commlite, czy Vello będzie z nimi pracował, to mi wystarczy.
nordenvind

Nowe STMy podobno działają dobrze, z 85 też nie ma problemów, 35...nie wiem.
Oczywiście "dobrze" oznacza przyzwoite światło zastane.
Ja zrezygnowałem ponieważ brak jest szerszej informacji jak to działa w słabym świetle.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Ligo kupiłeś A7 drugą?
ODPOWIEDZ