W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
Dobra idę spać, jutro muszę wstać o 11.00 

Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
Ok, ale chyba trzeba będzie poprosić Pucha, żeby wyciął te nocne Polaków rozmowy z wątku o Voitku.Meliszipak pisze:Ligo napisz krótko o DP.
Na niskim iso świetny obrazek.
Sigma jak Sigma, akurat DP Quattro, w przeciwieństwie do starszych, pracuje też na ISO800. Wyżej nie próbowałem. Rozdzielczość faktyczna, mimo tego co piszą w tabelkach, jest około 39 Mpix i to widać na zdjęciach. Aparat jak na Sigmę jest dość szybki, łącznie z AF-em. Ergonomia dziwaczna, ale sprawdza się. Nie miałem z tym kłopotu. Mordka się nie wysuwa, a aparat trzyma się bardzo stabilnie. Do zestawu dokładają dwie baterie, no i ładowarkę.
Ogólnie fajny aparat, jednak wkurzały inne rzeczy. Trzeba używać najnowszy soft SPP 6.x, bo stary nie czyta. Nowy jest przekombinowany i powooooolny. Człowieka kurwica brała przy nim, nawet na mocnym komputerze.
Druga rzecz, pomijając fakt, że Sigmą jpegów się nie robi, bo to chyba oczywiste, jest bardzo trudne dopasowanie balansu bieli w SPP. Nie wiem czemu i jak, ale inni też narzekają. No i jeszcze - część zdjęć zrobionych na krótkich czasach (a to migawka centralna) rzędu 1/250s, a czasem nawet krótszych, wyszła poruszona. Nie miała prawa, ale jednak. Stawiam tu na upakowanie matrycy i jakieś mikroporuszenia.
-
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
A gdzie konkretnie kupiłeś. Rozglądam się za tym kompaktem - cena dobra (bardzo)cz4rnuch pisze:Kupiłem idioten camerę, bo jestem obrażony na luszczanki i nieluszczanki z wystającymi obiektywami. Chciałem GRa, ale po pobieżnym przejrzeniu neta wydał mi się za drogi i na nikon store'rze wywaliłem tysiaka na Coolpixa A
Na Nikon Store pod tym linkiem, ale zwróć uwagę, że jest to sprzęt odnowiony z roczną gwarancją. Dodatkowo cenę możesz obniżyć dodatkowym kodem, ale niestety w tej chwili go nie pamiętam i nie wiem jak go odnaleźć. Wyskoczyła mi po prostu na jakiejś stronce reklama.
-
Dzięki - wiem, że odnowiony. Nowego Coolpix A od jakiegoś czasu brak, a jak są to ponad 3000PLN.
Na nikoniarzach pojawiła mi się ta reklama. Czyli jednak do czegoś się przydają psubraty. Kod do 10% zniżki to NIKONODNOWIONE. Pozdrawiam.
Porąbało wszystkich z tymi cenami. Te kompakty teraz powyżej 3 tysi?
Rany - półtora roku temu swego GRa za 2 tysie kupowałem.
Rany - półtora roku temu swego GRa za 2 tysie kupowałem.
I za tyle to może bym się i skusił, bo miałem na niego ochotę ale teraz (wnioskując po cenie) to do tych GRów chyba Pamelę Anderson w gratisie dają.
Zapotrzebowanie na sprzęt foto spada, produkcja sprzętu foto spada, a jednocześnie sprzęt się komplikuje, więc sprzęt foto drożeje, złotówka drożeje, to i ceny u nas robią się chore. 
Kiedyś obiektyw 1,8/50 miał 6 soczewek w 5 grupach i był w cenie takiej, że dawało się go kupić. Teraz ma 10 soczewek, silnik ultradźwiękowy i wibrator, i waży kilogram, i kosztuje cztery razy tyle. Przykład? Stosunkowo niedawno temu Tamron wypuścił serię czterech nowych stałek, wyposażonych jak wyżej: 1,8/35, 1,8/45, 1,8/85 i makro 2,8/90, wszystkie VC USD, solidnie zbudowane, z możliwością indywidualnego dostosowania ustawień za pomocą przystawki USB, i, co najważniejsze, bardzo dobrze wypadające optycznie w testach. Mają tylko jedną wadę: kosztują po trzy kafle za sztukę.

Kiedyś obiektyw 1,8/50 miał 6 soczewek w 5 grupach i był w cenie takiej, że dawało się go kupić. Teraz ma 10 soczewek, silnik ultradźwiękowy i wibrator, i waży kilogram, i kosztuje cztery razy tyle. Przykład? Stosunkowo niedawno temu Tamron wypuścił serię czterech nowych stałek, wyposażonych jak wyżej: 1,8/35, 1,8/45, 1,8/85 i makro 2,8/90, wszystkie VC USD, solidnie zbudowane, z możliwością indywidualnego dostosowania ustawień za pomocą przystawki USB, i, co najważniejsze, bardzo dobrze wypadające optycznie w testach. Mają tylko jedną wadę: kosztują po trzy kafle za sztukę.

O ile w przypadku 35VC i 45VC mamy do czynienia z konstrukcjami unikatowymi, bo chyba nie ma na rynku innych tego typu obiektywów ze stabilizacji to w przypadku 90VC mark II ściema jest podwójna, bo to ten sam obiektyw co mark I w nowej obudowie z ceną wyższą o 50%