W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
nordenvind

Re: W poszukiwaniu Św. Grilla

Post autor: nordenvind »

nordenvind pisze: 03 sty 2021, 01:31
Do wydruku powinieneś przeskalować obrazek do 150-157 pikseli na cal.
Sam siebie muszę cytować :mrgreen:
Można jeszcze inaczej, jak poprosisz o druk w rozdzielczości 150-157 dpi (150-157 liczone w zależności od boku) to otrzymasz A3.
Moim zdaniem to 150-157dpi od biedy może być, zależy jeszcze co to za fota.
Na b&w jest z rgb gorszy zafarb, czasami nawet nie akceptowalny i gorszy niż z koloru.
puch24

Post autor: puch24 »

Ligo pisze: 03 sty 2021, 01:40
Owain pisze: 02 sty 2021, 18:32dziury po obrazkach zabranych przez ex.
Ale jak to ex, nie będzie już fot z Egiptu? :?

A mówiłem, nie kupować reno...:roll:
Ano nie będzie tych, co myślisz, ale fot z Egiptu w najbliższym czasie nie będzie też z innego powodu, w zasadzie, prawda?
Ligo

Post autor: Ligo »

Nie wiem, nie znam się, jak zwykle do tyłu jestem.
puch24

Post autor: puch24 »

No dobra, drukowanymi: Owain rozwiódł się, a do Egiptu raczej mało kto pojedzie ze względu na Covid.
Ligo

Post autor: Ligo »

Oj, to przykro.

Znaczy chrzanić ten Egipt...
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Za to Zanzibar stoi przed nami otworem. Celebryty zapraszajo.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A Marrakesz?

Dodano po 19 minutach 28 strzałach znikąd:
PS Wg mnie ważny jest też parametr związany ze ścianą, na której mają wisieć wydruki - NPI, czyli gwoździe na cal.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Marakesz od zawsze jest strefą czerwoną. Czyli nie.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

vid3 pisze: 03 sty 2021, 00:03 Jak dla mnie bez sensu.
To znaczy, że jeżeli mam obraz z aparatu 300dpi to nie mogę go sobie dowolnie przeskalować do wydruku? A jeżeli mogę to jakie znaczenie ma to pierwotne 300dpi?
Zgadzam się, że urządzenie drukujące ma swoje możliwości podane w dpi. Ale plik źródłowy ma swoje piksele które nijak mają się do urządzenia na którym będzie on drukowany czy wyświetlany.

Dodano po 3 minutach 9 strzałach znikąd:
Cały czas chodzi nam o podawanie parametru dpi w pliku graficznym. Który nijak ma się do tego gdzie i jak będzie on drukowany czy wyświetlany. Poza tym można go dowolnie zmieniać a efekt końcowy i tak zależy od tego co my chcemy uzyskać a nie od wpisu w exif.
Krzysiek, obraz z aparatu możesz sobie dowolnie przeskalować. I dpi nie ma znaczenia, póki obraz zostaje w postaci cyfrowej. O ile skalujesz w dół, są narzędzia pozwalające w łatwy sposób zachować jakość obrazu. Jeżeli skalujesz w górę, musisz liczyć się ze spadkiem jakości. Nie po to producenci dokładają piksele do matryc kolejnych aparatów, żebyś mógł to samo w PS uzyskać z aparatu sprzed lat. Łatwiej kijaszek pocienkować, niż pogrubasić. To jest chyba oczywiste?

Piksele pliku źródłowego z wymiarami wydruku wiąże właśnie parametr dpi. Punkty (dots) obrazu są wydrukowanymi pikselami.
Przyjmuje się, że przy 300 dpi oko ludzkie nie jest w stanie zauważyć rastra (ziarna) wydruku bez pomocy przyrządów optycznych. Stąd taka, a nie inna liczba.
Mając mniej tych dpi czyli punktów na cal, muszą być one większe, aby finalny rozmiar wydruku pozostał taki sam. Skoro piksele są większe to stają się coraz bardziej widoczne. Ogólna jakość obrazu spada i trzeba na przykład zwiększyć odległość patrzenia, aby zachować wrażenie jakości. To tak jakbyś próbował skalować obraz w górę i oglądać go w powiększeniu 1:1, ogólna jakość obrazu się pogorszy.

DPI nie są zapisywane tylko w EXIFie. EXIF to tylko plik tekstowy, który można zaszyć w niektórych plikach graficznych. Nawet po usunięciu EXIFa, obraz zachowuje informację o DPI. To jest jeden z podstawowych parametrów obrazu cyfrowego.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
ODPOWIEDZ