W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: W poszukiwaniu Św. Grilla

Post autor: zdyboo »

Grafiki spoko, pewnie nawet więcej niż spoko jakbym jakoś bardziej był związany z jednym i drugim uniwersum. Teraz pytanie, to mają być dwie grafiki czy sześć?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No dwie, sam łączyłem, bo w necie tylko osobno chyba, dwa wydruczki A3 w rameczkach dla Bastusia. ;p
Sowy nie są tym, czym się wydają...
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

No nie moja bajka, ale jak Ci dobrze robią to spoczko. A które wybrałeś ostatecznie?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Oba?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
aisoglaM

Jak oba jak sześć :)
Dobraaaa, teraz zczaiłam, że to tryptyki :)
puch24

Post autor: puch24 »

Fajne.

Nie znam się na tym, ale taki np. Irfan View daje kilka sposobów zwiększenia liczby pikseli pliku - najprostszą, Resize, ale też kilka sposobów Resample, czyli przesamplowania obrazu i wyliczenia brakujących pikseli wg 6 różnych metod, od najszybszej a najgorszej do najwolniejszej a najlepszej: Hermite, Triangle, Bell, Mitchell, B-Spline, Lanczos. Niestety, Help Irfana nie podaje żadnych szczegółów działania tych filtrów.
Niemniej jednak, obraz można upsamplować tak, by nadawał się do druku w dużym rozmiarze.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Czelnik, ale kwas.

Puch, jak żeś taki mondry, to powiedz, jak w Premierze lub After Efekcie film z Hi8 zresamplować do FHD, by było to widać oczami a nie tylko w zajmowanym miejscu na dysku.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Maciek, te algorytmy nie są wyjaśnione w helpie Infrana, bo to ogólnie znane algorytmy kompresji/dekompresji obrazu. Miałem cały semestr poświęcony zjawisku kompresji sygnałów cyfrowych na studiach i tyle mogę powiedzieć, że to czysta matematyka. O ile jeszcze testowaliśmy w Matlabie kilka algorytmów z różnym stopniem kompresji, to nikt tego nie wyjaśniał nawet, nie mówiąc już o liczeniu. Zwłaszcza, że przewaga jednego nad drugim jest rzadko kiedy widoczna. No i nie ma tak, że jest jeden najlepszy. Wszystko zależy od tego co zawiera obraz. Coś jak z kodowaniem rawów na 12 i 14 bitach. Normalnie żodyn nie zobaczy różnicy, ale są zdjęcia, OIDP nocne z dziwnym światłem, gdzie widać przewagę tych dwóch dodatkowych bitów.

Obecnie do powiększania w górę zaczyna się stosować SI, ale nie wiem czy bazuje na znanych algorytmach, tylko inteligentnie je stosuje. Np. różne algorytmy do różnych fragmentów obrazu. Czy jednak to już zupełnie coś innego. Przestało mnie to interesować, choć efekty są bardzo obiecujące, zwłaszcza na nieruchomych obrazach. Filmy na pewno więcej mocy obliczeniowej potrzebują.
puch24

Post autor: puch24 »

wpk pisze: 04 sty 2021, 21:22 Czelnik, ale kwas.

Puch, jak żeś taki mondry, to powiedz, jak w Premierze lub After Efekcie film z Hi8 zresamplować do FHD, by było to widać oczami a nie tylko w zajmowanym miejscu na dysku.
A weś śe, przeca napisał-ż-em, że się nie znam.

Dodano po 3 minutach 5 strzałach znikąd:
zdyboo pisze: 04 sty 2021, 21:42 Maciek, te algorytmy nie są wyjaśnione w helpie Infrana, bo to ogólnie znane algorytmy kompresji/dekompresji obrazu. Miałem cały semestr poświęcony zjawisku kompresji sygnałów cyfrowych na studiach i tyle mogę powiedzieć, że to czysta matematyka. O ile jeszcze testowaliśmy w Matlabie kilka algorytmów z różnym stopniem kompresji, to nikt tego nie wyjaśniał nawet, nie mówiąc już o liczeniu. Zwłaszcza, że przewaga jednego nad drugim jest rzadko kiedy widoczna. No i nie ma tak, że jest jeden najlepszy. Wszystko zależy od tego co zawiera obraz. Coś jak z kodowaniem rawów na 12 i 14 bitach. Normalnie żodyn nie zobaczy różnicy, ale są zdjęcia, OIDP nocne z dziwnym światłem, gdzie widać przewagę tych dwóch dodatkowych bitów.

Obecnie do powiększania w górę zaczyna się stosować SI, ale nie wiem czy bazuje na znanych algorytmach, tylko inteligentnie je stosuje. Np. różne algorytmy do różnych fragmentów obrazu. Czy jednak to już zupełnie coś innego. Przestało mnie to interesować, choć efekty są bardzo obiecujące, zwłaszcza na nieruchomych obrazach. Filmy na pewno więcej mocy obliczeniowej potrzebują.
Wiem, znam przynajmniej niektóre nazwy tych algorytmów, więc przypuszczam, że są gdzieś jakieś ich opisy. Nie chciało mi się szukać.
W Helpie Irfana nie szukałem opisu algorytmu, tylko krótkiej informacji o skutkach/rezultatach i czym się różnią.
aisoglaM

Ja to bym chciała Was na żywo posłuchać. SIedziałabym na tureckim kazaniu co prawda, ale z zachwytem, że Panowie potrafią nie tylko o dupach tak konwersować pięknie.
ODPOWIEDZ