Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Pierwszym standardowym, kitowym obiektywem, który składa się (ręcznie) do pozycji transportowej jest chyba Nikkor AF-P 3,5-5,6/18-55. Pierścień zoomowania ma pozycję Lock.
Wcześniej takie rozwiązanie zastosowano w kitowym zoomie do bezlusterkowego Samsunga NX 3,5-5,6/20-50.
Kolejny taki obiektyw Samsunga, Power Zoom 3,5-5,6/16-50 jest już wysuwany elektrycznie. Chyba podobnie jest z power zoomem 16-50 do Sony.
- danz1ger
Ździebko wcześniejszy AF-S już tak miał.puch24 pisze: ↑09 sty 2021, 16:39Pierwszym standardowym, kitowym obiektywem, który składa się (ręcznie) do pozycji transportowej jest chyba Nikkor AF-P 3,5-5,6/18-55. Pierścień zoomowania ma pozycję Lock.
Wcześniej takie rozwiązanie zastosowano w kitowym zoomie do bezlusterkowego Samsunga NX 3,5-5,6/20-50.
Kolejny taki obiektyw Samsunga, Power Zoom 3,5-5,6/16-50 jest już wysuwany elektrycznie. Chyba podobnie jest z power zoomem 16-50 do Sony.
Shoot First, Ask Questions Later.
- sorevell
Jakiś czas temu ktoś wspominał o magicznych szpatułkach do czyszczenia matrycy. Jakich?
Jego najpóźniejsza wersja. Były chyba trzy.danz1ger pisze: ↑09 sty 2021, 18:46Ździebko wcześniejszy AF-S już tak miał.puch24 pisze: ↑09 sty 2021, 16:39Pierwszym standardowym, kitowym obiektywem, który składa się (ręcznie) do pozycji transportowej jest chyba Nikkor AF-P 3,5-5,6/18-55. Pierścień zoomowania ma pozycję Lock.
Dodano po 1 minucie 13 strzałach znikąd:
Rotin, ale są też innych firm.
Chusteczki W5 do okularów. Z Lidla.sorevell pisze:Jakiś czas temu ktoś wspominał o magicznych szpatułkach do czyszczenia matrycy. Jakich?
- sorevell
Dzięki Maciek, dzięki Tomek! Chodziło mi o ten post Tomka:
zdyboo pisze: ↑08 gru 2020, 17:53Z NEXów mnie za to prawie wyegzorcyzmowali. Tylko szpatułki Rotin pastuchu, tako rzecze kapituła.
Ja czyszczę mokrymi chusteczkami do okularów W5 z Lidla.
Z jakiegoś blistra wyciąłem sobie pasek szerokości około 1 cm i długości kilku cm. Z jednej strony zaokrągliłem rogi. Na ten pasek nakładam chusteczkę, ale nie za grubo, tak dwie warstwy. Jak jest za grubo to zostają smugi z płynu, który nasącza chusteczkę. Chusteczkę nieco zmniejszam nożyczkami, bo za duża.
Przeciągam raz lub kilka razy i jest picco bello. Przy przeciąganiu blister musi się nieco ugiąć, żeby docisnąć chusteczkę do matrycy.
Do czyszczenia matrycy małoobrazkowej wyciąłbym szerszy pasek tak ze 2 cm szeroki myślę.
Za pierwszym razem też nieco strachu było, ale głównie bałem się, żeby mi nagle migawka nie zechciała się zamknąć. Teraz wyciągam aku. Bezlustro i tak matrycę ma na wierzchu niemalże. To co chroni matrycę jest twarde jak Roman Bratny.
Doczyściłem tak matrycę NEXa z komisu, co niebieskie niebo pokrywał rojem much już od f/5,6.
- Owain
- Nasz Czelnik
Takie nabyłem i są spoko: https://allegro.pl/oferta/szpatulki-do- ... 9218271186
Dodano po 1 minucie 53 strzałach znikąd:
Raczej ten, bo jeszcze z płynem, choć zapomniałem bo miałem płyn jeszcze przy szpatulkach apsc https://allegro.pl/oferta/vsgo-zestaw-d ... 8545647676
Dodano po 1 minucie 53 strzałach znikąd:
Raczej ten, bo jeszcze z płynem, choć zapomniałem bo miałem płyn jeszcze przy szpatulkach apsc https://allegro.pl/oferta/vsgo-zestaw-d ... 8545647676
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Też mam takie z linki od Owaina. Drożyzna, ale za to są zupełnie nieproblematyczne. Nie robią się smugi i czysto robi się zazwyczaj po jednym przeciągnięciu. Wcześniej czyściłem rotinem i zwykłymi szpatułkami, ale zawsze mnie wkurwiały smugi i poprawiałem to w nieskończoność. Taki ze mnie perfekcjonista.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A ja nie mam linków od Waina.