Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: wpk »

A marchewka polega na tym, że jeśli dany suweren zdecyduje się na oddanie tego z wypłaty na ten Berdyczów, to ten zły kapitalista, który suwerena wykorzystuje, będzie musiał też wpłacić swój haracz na ten Berdyczów - zupełnie dodatkowo, bo pensja, ZUS i podatki pozostaną takie same. Czyli niejeden suweren zdecyduje się tylko po to, by na złość krwiopijcy zrobić.

Dodano po 49 strzałach znikąd:
zdyboo pisze: 25 lut 2021, 08:31 Swoją drogą to bardzo późno was o to pytają. Myśmy decydowali na początku 2019 roku.
Kwestia ilości zatrudnionych w firmie, czyli jej statusu.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

Serio? Kurde no to niezle. Ale termin skladania EWENTUALNYCh rezygnacji do 26.02
Maz kolezanki pracuje w MPK to tez tak ich zalatwili ale jakies tam nierozgarniete te chlopaki i sie pozapisaly a teraz tez sie chca wycofywać
zdyboo

Post autor: zdyboo »

PPK ogólnie to jest porażka obecnego rządu i starają się jak mogą żeby ludzie się nie wypisywali. Ty Gosia chyba w budżetówce pracujesz i tam najczęściej bym się właśnie spodziewał takich zagrań, że masz dzień na decyzję czy prikaz z góry, że masz się nie wypisywać.
Dla pracownika na papierze to nie wygląda wcale tak źle. Masz konto na którym sobie odkładasz kasę i to chyba nawet lepiej niż w banku, bo belkowego nie naliczają. To o czym Woytek wspomniał, że pracodawca też płaci, OIDP drugi tyle co pracownik się zdecyduje płacić, czyli wzrasta mu koszt pracownika, bo musi dołożyć ze swoich. W budżetówce to i tak ich jebie, bo swoich pieniędzy nie mają. Dla mnie po akcji z OFE, czego by rząd nie proponował, nie mówię, że ten, ale każdy następny, to jeżeli tylko będzie opcja rezygnacji, zrobię to.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Wspomniałeś o konstytucji.
U nas konstytucja przestrzegana jest w sytuacji, kiedy ktoś Kalemu chce ukraść krowę.
Ale gdy to Kali chce komuś ukraść krowę, to konstytucja jest już tylko świstkiem.
zdyboo

"ja, jeśli ukradnę – idę do więzienia
wy możecie nawet zabić, nic to nie zmienia"
Kazik Staszewski, "Odrzuć to", 1993
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

Tak, Tomku pracuję w budżetówce ale mam uraz do narzuconego oszczędzania, po tym jak za odlozona z krawawicy Matuli na "mieszkanie" po tych roznych akcjach kupilysmy opakowanie lodow i serie Ani z Zielonego Wzgórza. Nie bardzo wtedy rozumialam czemu Mama płacze. Lody byly dobre a Ania ladnie wydana..
zdyboo

Zrozumiałe. Mnie z tą budżetówką chodzi o to, że oni się nie muszą martwić o pieniądze na PPK, które musi wyłożyć pracodawca. Wobec tego, jak jeszcze gdzie jest dyrektor z nadania politycznego to chce się podlizać, że u niego wszyscy pracownicy są w PPK. U nas w prywatnej firmie, zatrudniającej ponad 200 osób, przyjechali ludkowie z PKO, opowiedzieli co to jest, odpowiedzieli na pytania i generalnie byliśmy doinformowani. Był też czas na własne przemyślenia i decyzję. Można było pogadać i zdecydować. Nie było żadnych nacisków na tak lub na nie.
Ja w takiej sytuacji jak Twoja zdecydowałbym automatycznym zaprzeczeniem. Nikt mi dobrze za darmo nie zrobi.
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Ja się zapomniałem wypisać więc jestem szczęśliwym posiadaczem rachunku. Za daleko mam do emerytury żeby wierzyć że coś z tego będzie więc przy najbliższej okazji się wypiszę.
Gundrum von Grynberg
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Premier morawiecki osobiście maila przysłał z informacją, że mnie zawiesza.
Gundrum von Grynberg
ODPOWIEDZ