W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: W poszukiwaniu Św. Grilla

Post autor: puch24 »

Do sprzedawania i nakręcania emocji.
Komercyjni odbiorcy zdjęć (może, na szczęście, nie wszyscy) patrzą na to, czym się fotografuje. Jeszcze trochę, i zdjęcia poniżej 45 MP nie da się sprzedać... ;-)

Taki cycat sprzed 15 lat. Teraz jest chyba tylko gorzej:

Foto-Kurier, 9/2005, str. 21 – „Cannes bez tajemnic”, wywiad z Darkiem Majewskim, mającym akredytację w Cannes.

"F-K: Nie żałuje Pan pieniędzy na sprzęt…
D.M.: Mam w nim jakieś 200-300 tys. zł. Ale to nie wszystko. Aby istnieć w tej branży, trzeba mieć co najmniej 100 tys. zł na koncie luzem. Jesteśmy bowiem pierwszym pokoleniem fotografów w historii, które zmuszone jest do wymiany sprzętu co 2, 3 lata. To straszny dyskomfort. Ale niestety, jeśli nie zmienia się sprzętu – zostaje się w tyle. Dysponuje się wolniejszym AF, mniejszą ilością pikseli itd. Mnie na to nie stać. Żeby zarabiać, muszę pracować na najlepszym dostępnym na rynku sprzęcie. Tak to wygląda i już. Inaczej zeżre mnie konkurencja. "
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

"Based upon the above pixel density, a medium-format film image can record an equivalent resolution of approximately 83 million pixels in the case of a 60 x 60 mm frame, to 125 million pixels in the case of a 60 x 90 mm frame." A co do reszty: filmów nie robię a pierdylion iso - w d.... nie będę zdjęć robił, jak statywu za mało to imadło, zamiast nitów mam śrut ołowiany
Shoot First, Ask Questions Later.
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Widzę trochę takich reporterów od czasu do czasu:
Manifestacja we Wrocławiu-na kilka godzin przed widać policjantów w kolejce do toalety w makdonalndzie. Wszak w czasie akcji warto być wysikanym. Firma eventowa rozklada scenę, nagłośnienie i przygotowuje stoisko z transparentami. Na godzinę przed marszowym krokiem przychodzi procesja demonstrantów na odprawę. Zaczynają zbierać się ludzie. Zdjęć nie robi nikt.
O godzinie zero przewodniczący takiego czy innego ugrupowania przemawia przez dziesięć minut. Reporterzy robią te 40 klatek na sekundę. Z tych 24 tysięcy zdjęć wybiorą takie, na którym mówca wygląda godnie i sprzedadzą jednej gazecie i takie, na którym pluje jadem i sprzedadzą drugiej na memy.
Dzień później ci sami policjanci i ta sama firma eventowa przygotuje manifestację strony przeciwnej.
Gundrum von Grynberg
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Pod zdjęciami powinien być podpis (oprócz praw autorskich i pochodnych) made in 83MPx.
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

I koniecznie ile te megapixele kosztowały.
Shoot First, Ask Questions Later.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

50/1.2 ponoć za tydzień. I jeszcze mniejszy od Zigmy 35/1.2. Tyle szczęcia. To może jeszcze tańszy od niej będzie?

https://www.sonyalpharumors.com/i-saw-t ... -march-16/
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Do ukamienowania.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

A to tedy przenieś. Mnie jakoś bardziej pasowało do tego wątku.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Jasne.
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Cholera, też mam GAS. Codziennie co innego chcę.
Gundrum von Grynberg
ODPOWIEDZ