To prawda. Ale ja bym je sprofanował i przywrócił do europejskości. Bo wersja amerykańska jest dla mnie profanacją.
Dodano po 3 minutach 41 sekundach:
Ale swego czasu i tak wymuszono na Mercedesie wahliwe zamocowanie tej gwiazdy ze względów bezpieczeństwa dla pieszych. Teraz już chyba byłoby to nie do pomyślenia. Nie dostałyby homologacji.
Maciek, mnie aż tak to nie razi, szczególnie, że - hamerykańskie czy nie - to wciąż nasi rówieśnicy.
A w słonecznej Kalifornii zachowało się ich znacznie więcej niż w mokrej i słonej Europie...
wpk pisze:egzemplarz stoi na jakimś warsztatowo-kolekcjonerskim placu i zbyt jest odpicowany, by tak ważnego szczegółu brakowało przez niedbalstwo.
To nie jest szczegół, tylko najważniejsza część Mercedesa.
Po doświadczeniach z najróżniejszymi pojazdami mogę stwierdzić stanowczo: bez gwiazdy nie ma jazdy.
Puchu - z tym Citroenem coś mi się nie klei. Bo jeśli zaprzestano sprzedaż, to znaczy że wcześniej sprzedawany był, co za tym idzie homologację również posiadał, niezależnie od zderzaków.
eLigo,
Powtarzam tylko to, co gdzieś zasłyszałem. Poza tym, pamiętaj, że pod koniec lat 60-tych i w latach 70-tych amerykańskie przepisy dotyczące dopuszczenia pojazdów do ruchu, rejestracji, itd., w związku z wymogami bezpieczeństwa i dymienia, zmieniały się dość dynamicznie i wielokrotnie. Właśnie zmiany tych przepisów wyrugowały licznych producentów europejskich z rynku USA. Samochody albo nie mogły spełnić tych przepisów, albo wymagały istotnych zmian, i producenci uznali, że im się to nie opłaca. Citroeny DS i SM były sprzedawane w USA, i przestali je tam sprzedawać zanim jeszcze zakończono produkcję. A potem już w ogóle nie próbowali.
Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
Qwain,
Słuszny koniec dla amerykańskiego auta. Nie cierpię ich!
Wracając do 300sel, ślepia ma przepiękne...
Właściciel chyba odnawia je sam. Przedtem widziałem stareńkie Volvo, chyba z dwie sztuki.
Obok ma warsztacik prostowania felg z wulkanizacją.
Kolega kiedyś sprowadził z USA w pięknym stanie 280 SLC, właściwie tylko do poprawek kosmetycznych.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2017, 20:40 przez nordenvind, łącznie zmieniany 1 raz.