Things
Re: Things
Prawda?
Pomylili instrukcje, w mojej (też Fiat) napisano, że olej należy wymieniać co 30.000 km (tak:trzydzieści tysięcy),Owain pisze:To niemożliwe. Nie w Polsce. Przecież tu sami uczciwi ludzie żyją!
więc tylko nieznacznie przekroczyli normę.

- danz1ger
pan w salonie twierdził, że to już czwarta generacja i kilka słabych punktów Fiat wyeliminował. pocieszył też, że części są tanie. mnie cieszy dodatkowo fakt, że tę czwartą generację produkują we Włoszech a nie w Polsce jak poprzednią. od czasów Fiata 125 P polscy "specjaliści" od montowania samochodów mają u mnie dożywotnio przesrane.
Shoot First, Ask Questions Later.
- rbit9n
- Ribitibi
tak czy siak, mimo że część zamienna, podobnie jak ta montowana w samochodzie to też magneti marelli, to jest to zgoła odmienna konstrukcyjnie część. znaczy wygląda pobieżnie tak samo, ale nie do końca.puch24 pisze:Panda jest gut. Mnie ten alternator zaszwankował (jeszcze nie pękł do końca, tylko uzwojenie wirnika spuchło i zaczynał się zacierać w obudowie; pęknięcie jest etapem kolejnym) po 11 latach i przy przebiegu ok. 115 tys. Wcześniej, w SC, też było to przy dobrych 80 tys. i ok. 9 latach. Więc, danz1ger, masz jeszcze trochę czasu...
tak czy siak, jak sprzedawałem fiata, miałem na liczniku 196 tysięcy kilometrów i prócz wspomnianego magneto, linek hamulcowych i sprzęgła, nic więcej nie robiłem. wiadomo, prócz oleju i innych corocznych wymian.
ale oczywiście że tam byłem, ale niestety nie było alternatora. w każdym razie zwiedziłem kawałek Żyliny, bo musiałem pojechać na poszukiwania bankomatu, bo nie mieli terminala kart płatniczych. przy okazji pogadałem (na ile umiałem po słowacku) z kierownikiem salonu, który robił za pilota-przewodnika.Ligo pisze:Czemu nie podjechałeś do serwisu Fiata, żeby to wymienić?
O, tu: Žilina, Dlhá ulica č.84 (smer Rajec, Prievidza)
Albo kupić jakiś powerbank po drodze?
to nie tak. w ASO pracują lamerzy, którzy się przyuczają do zawodu, a jak się przyuczą, idą do prywaciarza. wyjątkiem są mistrzowie. ci mają łeby na karku i non stop kombinują jak wydrzeć najwięcej dla siebie. w każdym razie najlepiej jest wypytać na jakimś forum, który mechanior w Wazej okolicy jest godzien zaufania i tam jeździć, a na ASO spuścić zasłonę milczenia.Owain pisze:To niemożliwe. Nie w Polsce. Przecież tu sami uczciwi ludzie żyją!puch24 pisze:Samochód był serwisowany tylko w autoryzowanym serwisie, tam, gdzie był kupiony. Pojechał do "naszego" mechanika, a ten stwierdził, że prawdopodobnie od nowości ani raz nie był wymieniony olej ani filtr oleju. A co rok samochód był w serwisie, był "wymieniany olej i filtry", itp.
Więc samochód to jedno, a jego serwisowanie to drugie.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
To jest niestety smutna prawda, której, niestety, pierwszy właściciel tych Pand nie przyjmuje do wiadomości, naiwnie bowiem wierzy, że teraz w demokracji ludzie są uczciwi i robią swoją robotę należycie. Ale on jest dość oderwanym od rzeczywistości idealistą.
Dodano po 5 minutach 16 sekundach:
Problem tylko w tym, że tam jest napisane "co 20 (30) tys. km ALBO co rok, lub częściej przy eksploatacji w trudnych warunkach".
O ile na to 20/30 tys. można przymknąć oko, to jak wytłumaczyć pomylenie 1 (rok) z 6 (lat)?
Poza tym, jak raz, są rachunki za olej i filtry...

Dodano po 5 minutach 16 sekundach:
He, he.jo44 pisze:Pomylili instrukcje, w mojej (też Fiat) napisano, że olej należy wymieniać co 30.000 km (tak:trzydzieści tysięcy),Owain pisze:To niemożliwe. Nie w Polsce. Przecież tu sami uczciwi ludzie żyją!
więc tylko nieznacznie przekroczyli normę.
Problem tylko w tym, że tam jest napisane "co 20 (30) tys. km ALBO co rok, lub częściej przy eksploatacji w trudnych warunkach".

O ile na to 20/30 tys. można przymknąć oko, to jak wytłumaczyć pomylenie 1 (rok) z 6 (lat)?
Poza tym, jak raz, są rachunki za olej i filtry...

-
Ja ma Fiata 1,9TDI i popsuł mi się ostatnio termostat. Alternator jest OK
Żeby kociego wątku nie zaśmiecać, tu bardziej "w temat".

Nie jestem przekonany czy to termostat. Mam też Fiata Diesla 1,9 (literki inne) i wiem, że nagrzać gotomek_jj pisze:Ja ma Fiata 1,9TDI i popsuł mi się ostatnio termostat. Alternator jest OK
w zimie to jest gehenna. Kiedyś dojeżdżałem do pracy 50 km i w zimie termometr ruszał z minimum
po 20 km. Jak dojeżdżałem do roboty to wskazówka była na swoim miejscu. Oczywiście wymieniłem
termostat: nie dość, że wyjęcie starego i wstawienie nowego wymagało demontażu połowy silnika,
to jeszcze nic nie dało...

- rbit9n
- Ribitibi
nowe dizle tak nie grzeją jak stare klekoty. na przykład mój ojciec miał essiego 1,8TD 66kW. przy minus dziesięciu na przykład, odpalało się silnik, skrobało szyby, po czym się siadało i wystarczyło przejechać kilometr, a w samochodzie robiło się gorąco, że małpi tyłek by ugotował. u mnie we foce 1,6TDci 66kW, tak jak piszesz, znaczy nie tak, bo ciepło się robi gdzieś tak po ośmiu kilometrach. chyba że jest ograniczenie do 50 km/h, to wtedy po dziesięciu.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!