W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Grilla
Jeszcze więcej pikseli, jeszcze więcej możliwości wycinania.
- von Boroszlo
Ja tam bardzo żadko kadruję w obróbce. Jakoś nie potrafię. Analogiem kadruję pod rozmiar papieru, ale mam matówkę z narysowanymi liniami.
Dlatego 35 i 645 uzupełniam czymś szlachetniejszym. I myślę, że nabyłbym aparat z rozmiarem klatki np 35x30mm. Najlepiej z obracaną dupką i kominkiem
Dlatego 35 i 645 uzupełniam czymś szlachetniejszym. I myślę, że nabyłbym aparat z rozmiarem klatki np 35x30mm. Najlepiej z obracaną dupką i kominkiem

Gundrum von Grynberg
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wydrukuj sobie taki na drukarce 3D.
PS Czy sposób na zastąpienie ogniskowych cropami nie urodził się na Nikoniarzach?
PS Czy sposób na zastąpienie ogniskowych cropami nie urodził się na Nikoniarzach?
Nie wiem czy akurat na Nikoniarzach, ale kilka aparatów miało takie funkcje z menu dostępne, m.in Ricoh GR.
Swoją drogą, to taki crop programowy to chyba już powszechna praktyka w przypadku szerokich szkieł. Taniej wychodzi zrobić szkło 2-3 mm szersze niż napis na obudowie i słabo skorygowane, głównie pod względem dystorsji, a potem korygować je programowo w aparacie, żeby finalnie trzymało parametry, niż od razu zrobić dobrze.
Swoją drogą, to taki crop programowy to chyba już powszechna praktyka w przypadku szerokich szkieł. Taniej wychodzi zrobić szkło 2-3 mm szersze niż napis na obudowie i słabo skorygowane, głównie pod względem dystorsji, a potem korygować je programowo w aparacie, żeby finalnie trzymało parametry, niż od razu zrobić dobrze.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ale to też insza inszość, bo masz nie widzieć tego, co szkło daje w rzeczywistości.
Nie taka insza, bo skąd pewność, że któraś z Twoich pięćdziesiątek to nie skorygowane 24 mm.
- von Boroszlo
Wojtek zamilkł, pewnie sprawdza obrazek na kalce technicznej.
Gundrum von Grynberg
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Uhum.
Szczególnie na analogu.
- Owain
- Nasz Czelnik
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Kurde ale fajny ten Rikuś GR. Ktoś jeszcze używa?