W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Grilla
Do dzieła zatem.

Używacie Dynamic Range Compensation?
Brzydki jak wszystkie ciamciangi, ale też i chyba najmniejszy (oraz zgaduję, że najlżejszy) z dostępnych opcji o takich parametrach.Owain pisze: ↑08 kwie 2021, 11:57 Klockowate i paskudne 24 1.8 od samyego.
https://www.sonyalpharumors.com/samyang ... 24mm-lens/
Jednak nazwanie go "tiny" pozostaje zabiegiem czysto marketingowym.
Tak, ale to nie jest do końca tiny, ale "tiny but". Tak nazywa się cała linia, oczywiście marketing także i w nazwie maczał palce, która jest po prostu lżejsza i mniejsza niż u konkurencji. Trzeba po prostu zdawać sobie sprawę z tego, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy i zrobienie naprawdę małego 24/1.8, które obsłuży wysokie rozdzielczości, bez komy itd (o ile faktycznie ten obiektyw jest do tego zdolny) i do którego wsadzi się jeszcze dwa silniki afu jest po prostu niemożliwe. Sony 24/1.4 też nie jest małe, ale jest relatywnie małe jak na swoje parametry.
- Owain
- Nasz Czelnik
230 gramów, Piękny Kawalerze. Jeśli to jest ta sama seria co 24 2.8 i 35 2.8 to podziękuję. Nie stać mnie na tanie obiektywy.cz4rnuch pisze: ↑08 kwie 2021, 14:48Brzydki jak wszystkie ciamciangi, ale też i chyba najmniejszy (oraz zgaduję, że najlżejszy) z dostępnych opcji o takich parametrach.Owain pisze: ↑08 kwie 2021, 11:57 Klockowate i paskudne 24 1.8 od samyego.
https://www.sonyalpharumors.com/samyang ... 24mm-lens/
Sowy nie są tym, czym się wydają...
230g to mało moim zdaniem. Znacznie mniej niż u Viltroxa 24/1.8 i Cajsa 25/2. Co do jakości to myślę, że będzie lepiej niż w pierwszych "tiny". Też miałem 24/2.8 i 35/2.8 i to były przeciętne obiektywy, ale 35/1.8, 45/1.8 i 75/1.8 to już moim zdaniem wyższa półka. Jeśli to 24/1.8 zbliży się do nich jakością, afem i ceną to będzie dobrze. Piękniejszy jednak nie będzie.
FE 35 1.8 waży 280 gramów, a nie jest plastikowo wydmuszko.