Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Places

Post autor: Owain »

Gustowny kapelutek! Ale ja na piwo przyjeżdżam po wygranej walce, bo na komary mam straszne uczulenie i nie zdzierżam. :P Żonie podobał się komentarz do zjęcia umieszczony przez Paula Drascha ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
nordenvind

Post autor: nordenvind »

wpk pisze:A czy Wy wiecie, miastowe korposzczury, że nad Wigołąbką jest plaga komarów?
Nie wiecie, bo skąd?
No to się dowiedzcie. Walka trwa. Lekko nie jest i są straty, ale się nie poddajemy i zdobywamy przedpola i przyczółki.
Ga, ga: Chwała bohaterom!

Obrazek
Spojrzenie pełne determinacji :)
puch24 pisze:No tak, wiem, że nieprawomyślna marka, ale obleci (z trudem).
Zdaje się, że "prawomyślna marka" marka ma nowe poważne problemy :
http://fotoblogia.pl/10775,czy-firma-ni ... ssa-i-asml
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Owain pisze:Gustowny kapelutek! Ale ja na piwo przyjeżdżam po wygranej walce, bo na komary mam straszne uczulenie i nie zdzierżam. :P Żonie podobał się komentarz do zjęcia umieszczony przez Paula Drascha ;)
Ów, nota bene, ostatnio zadziwiająco dużo czasu spędza na FB i komentuje to tu, to tam, po polsku, angielsku... Albo ma hands-free w Unimogu, albo tak się nudzi w tym dookołaświecie... albo się zaokrętował. ;)
puch24

Post autor: puch24 »

nordenvind pisze: Zdaje się, że "prawomyślna marka" marka ma nowe poważne problemy :
http://fotoblogia.pl/10775,czy-firma-ni ... ssa-i-asml
Oni wszyscy się w kółko o coś pozywają. Wątpię, by skończyło się to zakazem sprzedaży itp. Raczej się dogadają, coś sobie zapłacą, itd. Choćby dlatego, że nie wiem, jaką korzyść Zeiss i ASML odnieśliby z zakazu sprzedaży aparatów Nikona. Byłoby to zrozumiałe, gdyby robili konkurencyjny sprzęt - tak, jak było np. w przypadku Polaroida i Kodaka, gdy Polaroid uzyskał zakaz sprzedaży sprzętu i materiałów jednorazowych Kodaka, i Kodak musiał nawet odkupić od posiadaczy sprzedane już aparaty. No ale oni konkurowali ze sobą bardzo podobnymi produktami, a Kodak naruszył patenty Polaroida. Inna sprawa, że Polaroid wygrał proces po tylu latach, że Kodak przez ten czas zarobił na tym dość, by nie było to wielką stratą dla firmy.

Było też przecież kilka procesów o naruszenie patentów w sprawie AF, itp., i też zakończyło się to jakimiś rozwiązaniami polubowno-finansowymi, a raczej nie zakazem sprzedaży.
nordenvind

puch24 pisze:
nordenvind pisze: Choćby dlatego, że nie wiem, jaką korzyść Zeiss i ASML odnieśliby z zakazu sprzedaży aparatów Nikona. Byłoby to zrozumiałe, gdyby robili konkurencyjny sprzęt - tak, jak było np. w przypadku Polaroida i Kodaka....

Właśnie holenderski ASML jak i Nikon zajmują się produkcja i sprzedażą konkurencyjnych maszyn przemysłowych do produkcji chipów.
O branżę foto chodzi pośrednio. Nikon sprzedaje te maszyny ale i produkuje za pomocą ich swoje układy scalone do aparatów.
Wygrana ASML uderzyłaby podwójnie w słabą ostatnio rentowność Nikona.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2017, 12:07 przez nordenvind, łącznie zmieniany 1 raz.
puch24

Post autor: puch24 »

ASML nie musi więc uzyskiwać zakazu sprzedaży aparatów Nikon. Wystarczy, że uzyska zakaz produkcji maszyn do produkcji chipów. A Nikon, bez żadnego zakazu, nie będzie mógł produkować (i sprzedawać) aparatów... :-)
nordenvind

Oczywiście trudno przewidzieć jak to się skończy, tego typu pozwy nawet u nas to już codzienność.
Chory

Post autor: Chory »

Obrazek
Awatar użytkownika
Gdama
Gdriada

Post autor: Gdama »

Krajobraz z niełabądziem.

Obrazek
cz4rnuch