Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: Stream of consciousness

Post autor: cz4rnuch »

puch24 pisze:...pomyślałem, że Nikon jednak nie ma w dupie zaawansowanych amatorów. A teraz jednak okazuje się, że ma. :-(
Tylko tych z mniej zasobnym portfelem. Dla reszty jest D500. I tak już bardziej filozoficznie. Nie można być zaawansowanym amatorem bez tych AIsów?
cz4rnuch

A co ma klima do jeżdżenia po mieście? :) Właśnie w mieście przez ten smród bym się najbardziej bał otworzyć okno. Poza tym klimy używa prawie każdy kto ją ma w samochodzie, a jaki procent posiadaczy serii D7xxx używa starych gratów? Może właśnie z adin procent.
Chory

Post autor: Chory »

Nikon przestał uaktualniać view nx2, więc nie działa z najnowszym ios. Zastąpił go viewnx-i, o którym trudno nawet pisać bez zadawania sobie ran szarpanych, o użytkowaniu nie wspominam... To jest dramat, a wy tu o średniowiecznych aisach.
puch24

Post autor: puch24 »

Nubijczyku, pozwól, że się z Tobą raczej nie zgodzę, a zgodzę się z Zośkiem - wielu posiadaczy małych aut z małymi silnikami nie używa klimy zbyt często, bo wtedy drastycznie wzrasta zużycie paliwa i spada i tak słaba dynamika auta. Włączają ją tylko wtedy, gdy jest naprawdę nieznośnie.

A jeśli chodzi o posiadaczy D7x00, to akurat myślę, że używają obiektywów AI (AI-S), a niektórzy pewnie jeszcze chcieliby używać non-AI, jak np. Zosiek. ;-).
Poza tym, liczba postów w grupie Nikoniarze na FB, dotyczących używania Heliosów i innych obiektywów pleśnych, dowodzi, że jest jednak zainteresowanie użyciem takich starych obiektywów. Większość pytających, jak mi się wydaje, to posiadacze najtańszych modeli D3x00 i D5x00, które nie mierzą światła z takimi obiektywami, a na pewno wielu osobom by się to przydało.

Gdy miałem Nikona D70 i D80, właśnie najbardziej wkurzało mnie to, że nie bardzo mogę korzystać z obiektywów bez procesora, mieszków do makro, pierścieni pośrednich, bo wymagało to ustalania naświetlania metodą prób i błędów. I dlatego w pewnym momencie zamieniłem je na używanego D200, który ma AI. Z radością też powitałem pojawienie się D7000, który ma taką możliwość.

Rozumiem uzasadnienie ekonomiczne takiego posunięcia Nikona - i nie tylko chodzi tu o obniżenie kosztu produkcji aparatów, ale też chyba o to, by "siłą zachęcić" nabywców do kupowania droższych modeli, które mierzą światło.

Mimo to jednak inni producenci nie pozbawili swoich aparatów możliwości współpracy z innymi obiektywami - np. Pentaxy mierzą światło w trybie przysłony roboczej, i nawet mogą mieć w tym trybie automatykę czasu naświetlania.

Nie wiem, jak jest w Canonach, wiem, że było różnie w różnych modelach, niektóre wymagają dandeliona z chipem, żeby do zrobić. Co więcej, wymagają takiego dandeliona do działania analizy ostrości. Do Nikona też są takie dandeliony, oszukujące układ pomiaru światła, ale są dość kosztowne (~150 zł), no i do każdego używanego obiektywu trzeba dokupić i przykleić taki dandelion, co wychodzi drogo.

A Sonolty robią to chyba bez problemu. (?)

Również różne bezlusterkowce, o ile wiem, bezproblemowo mierzą światło z obiektywami niesystemowymi, choć np. Samsungi NX mają głupi mechaniczny detektor zamontowania obiektywu, który powoduje problemy z różnymi adapterami - gdy nie jest wciśnięty, nie można w ogóle wyzwolić migawki.

Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
Chory pisze:Nikon przestał uaktualniać view nx2, więc nie działa z najnowszym ios. Zastąpił go viewnx-i, o którym trudno nawet pisać bez zadawania sobie ran szarpanych, o użytkowaniu nie wspominam... To jest dramat, a wy tu o średniowiecznych aisach.
No cóż, to kolejny sposób na to, byś za pomocą odpowiednich środków płatniczych pozostawał zawsze "aktualny". ;-)
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Ligo pisze:
nordenvind pisze:Na specjalne życzenie wind zrobić cofkę :) tylko co ona zmieni...
Skota nie zmieni, bo jak był nieostry, tak będzie.

Ale poza tym zmieni wszystko. Społeczność nasza narodowa powie teraz: "Oto rycerz konsekwentny, nieprzekupny i niezłomny, co nie zmienia zdania co pinć minut. A słowo jego, jako i miecz jego, twardy i nieustępliwy".
Ten nieszczęsny naród, rycerze, miecze.... pije poranną kawę i mam wrażenie że, chyba jeszcze jeszcze śnię...
Elfów jeszcze brakuje :)
Chory

Puchu, tego właśnie pojąć nie jestem w stanie, bo to są darmowe programy, które sobie ściągasz z Nikona strony...
puch24

Post autor: puch24 »

Ale w tym przypadku nie NIkonowi musisz zapłacić, tylko Apple'owi...
W sumie nieistotne komu płacisz, istotne byś się pozbył $. Żeby Ci nie zalegała bezproduktywnie. ;-)
Na zmianę zostawiasz kasę Apple'owi, Microsoftowi, Nikonowi, Sigmie, Tamronowi, itd., żeby utrzymać się "na powierzchni", bo raz jedna, raz druga firma Cię to tego zmusza.

Dodano po 1 minucie 10 sekundach:
Poza tym mówią, że wszystko warte jest tyle, ile za to zapłaciłeś. Jeśli program jest bezpłatny, czyli nic nie zapłaciłeś, to dostajesz to, za co zapłaciłeś, czyli NIC... ;-)
Chory

Tylko ten stary spełniał wszystkie moje wymagania, był szybki, funkcjonalny, a nowy to jakaś karykatura starego. Jak im tak szkoda szmalu na uaktualnienia, to niech zaczną kasować za to, przecież to kopalnia złota jest. A nowy niech będzie sobie za friko.
cz4rnuch

To poczemu Puchu się ze mną nie zgadzasz? :) Nie często, ale używają gdy pot cieknie po tyłku. Tych co nie używają też znam, ale tych jest z kolei bardzo mało. I kupują zazwyczaj bez klimy. A tych D7xxxowców co nawet nie słyszeli o AISach jest cała masa. Zosiek zna kilku (słowo klucz) co używają, bo sam używa i jest adminem na forum onanistów sprzętowych, ale umówmy się, że to forum to nie jest próbka reprezentatywna. I dlatego nie lubię porównań (i wątków) samochodowych, bo trafić takim w setno to jak wygrać na loterii. A wracając do tego nieszczęsnego D7500 to symulatora przysłony nie ma, ale TOP pisał, że zamiast tego jest jakiś czujnik, który daje jakieś tam możliwości. Mi w każdym razie to się nie przyda, może nie jestem jeszcze na tym etapie wtajemniczenia. Za to na brak klimy psioczy Roki. Pierwsza wycieczka i już człowiek tchu nie może złapać. Trza zmienić.
Obrazek
cz4rnuch

Ta zmiana koncepcji to przecież przez wymodlonego przez nikoniarzy D500.
ODPOWIEDZ