Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Stream of consciousness

Post autor: puch24 »

Fakt, być może chodziło o to, by nowy D7x00 nie konkurował z D500, więc trzeba go było z czegoś oskubać.
Gdyby D80 miał AI, w życiu bym nie myślał o D200...
Ligo

Post autor: Ligo »

puch24 pisze:wielu posiadaczy małych aut z małymi silnikami nie używa klimy zbyt często, bo wtedy drastycznie wzrasta zużycie paliwa i spada i tak słaba dynamika auta. Włączają ją tylko wtedy, gdy jest naprawdę nieznośnie.
Składam wyrazy. A właściwie to nie, bo jeśli ktoś zamawia 3-cylindrową 500-tkę i spodziewa się cudów...
Przy normalnym napędzie klima może podwyższa zużycia paliwa, ale jest to pomijalne, albo wręcz niezauważalne w normalnej jeździe.
Na pewnych rzeczach nie da się zaoszczędzić.
puch24

Przejrzałem pobieżnie obstrukcję insługi D7500 i nie znalazłem tak żadnych informacji o możliwości pomiaru światła z obiektywami bez procesora. Wygląda na to, że aparat zachowuje się tak, jak D100, 70, 50, 40, 60, 3x00, 5x00 - czyli pomiar światła nie działa, a jedyną możliwością jest praca w ciemno w trybie M.

Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
Ligo pisze: Składam wyrazy. A właściwie to nie, bo jeśli ktoś zamawia 3-cylindrową 500-tkę i spodziewa się cudów...
Chojny jesteś! Nie ma 3-cylindrowych 500-tek.
Twin Air Fiata ma dwa cylindry i 900.
Wolcwagenowa trójka ma też chyba 900 czy 990...

Dodano po 1 godzinie 9 minutach 43 sekundach:
Zosiek,

Ponieważ pierścień AI z odchylanym wodzikiem bez problemu stosowano w F2A, FM, FE, F3, F4, i można go było zamówić jako modyfikację do F5, to przypuszczam, że to samo można by było zrobić niewielkim kosztem w każdym modelu AI.
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

Ligo pisze:Przy normalnym napędzie klima może podwyższa zużycia paliwa, ale jest to pomijalne, albo wręcz niezauważalne w normalnej jeździe.
Nic dodać...
Miałem kiedyś samochód z małym niby oszczędnym silnikiem i co ? Dziękuję postoję ani tym pojechać dynamicznie, nijak do oszczędności bo, tak naprawdę dużo taki pali.
Do normalnego jeżdżenia to od 2.0l w górę.
Dla przykładu: miałem 1.4 benzynę + klima = nigdy nie zszedłem poniżej 9l na setkę w mieście, w zimę powyżej 10l
Teraz mam 2.0 TD + klima + niezmieniony styl jazdy = wskazania komputera w mieście 5.8l/100km. Z tankowania pod korek wyszło mi 6.3l :shock:
Mój wniosek, nigdy więcej kosiarki :)
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Do kosiary to cztery gary, a 2.0 TDI to ile ma cylindrów? ;)
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

wpk pisze:Do kosiary to cztery gary, a 2.0 TDI to ile ma cylindrów? ;)
Od jakiegoś czasu moim zdaniem silniki poniżej 2.0l to kosiarki niezależnie ile to ma cylindrów i czym jest zasilane ;)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Truciciele! :P
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Z dedykacją dla wszystkich ekologów w Europie
https://youtu.be/NDn_z7UVfj0
:mrgreen:
puch24

Na ale właśnie Methka pisała wyżej, że tylko potężny wolnoobrotowy silnik o niewielkiej mocy i wielkiej pojemności zapewnia dostatecznie powolne spalanie mieszanki, by taki silnik był czysty, a to podobno właśnie te wszystkie wysokoobrotowe kosiarki w największym stopniu trują, bo niecałkowicie spalają paliwo, bo nie dają mu czasu, by się starannie i dokładnie spaliło.
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Przerobione aby dymić ;)
ODPOWIEDZ