W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Muszę se koniecznie skompinować jakieś 1,1 albo 1,2...
- rbit9n
- Ribitibi
a ja mam tylko OM i FD, nFD. I mam do nich pudełka, i nie mam zamiaru nic więcej kupować. bez sensu.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- Owain
- Nasz Czelnik
Ja pierdzielę!!! Takumar się naprawił!!! Okazuje się, że mam chyba jakąś ujową przelotkę, znaczy adapter, bo po założeniu na Praktikę FX wszytkie pierścienie hulają miód malina! Mam też adapterek helikoidalny na m42 i na nim też działa bez zarzutu. Primoplan działał na tym adapterku ale on nie ma tam z tyłu żadnych takich cyngli, co to się chyba nazywa popychaczem przysłony cz jakoś tak? Tam jest taki bolec chowający się jeden i drugi taki wystający płaski, co się obraza jak się obraca pierścieniem przysłon, no i on po prostu miał za ciasny kołnierz w adapterze, podobnie jak dupka obiektywu bliżej nieskończoności też cofając się miała ciasno, stąd opory! Ha! teraz tylko kupić dobry adapterek m42 i chyba Takumarski zostaje! 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I dziura w soczewce też się zaspawała?
- rbit9n
- Ribitibi
trzeba zalepić balsamem kanadyjskim, a od biedy pomorski też się nada.
- Owain
- Nasz Czelnik
Zamiast się nabijać, poradzilibyście jakiś adapterek. Tak się kurczę przyglądam i przyglądam, dlaczego helikoid nie hamuje pierścieni a ten zwykły hamuje i niemal nie widzę różnicy. Jak jest, to chyba ze pół milimetra albo mniej... A może zamiast kupować nowy adapterek ten kołnierz po prostu nieco spiłuję? Tylko aby nie przesadzić no i czarna farma się zetrze, a nie wiem czy to istotne (tylna soczewka jest na równi niemal tego kołnierza, na nieskończoności nawet głębiej, ale na mfd to ciut przed kołnierzem, nie wiem czy to jakieś ryzyko odbijania światła wpadającego).
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Skubniesz Uli kroplę czarnego, prawdziwie gotyckiego lakieru do paznokci, i zamalujesz.
- rbit9n
- Ribitibi
możesz próbować spiłować, tyle że potem daj na czarny humbrol matowy.
Raczej Kanaańskimrbit9n pisze:trzeba zalepić balsamem kanadyjskim, a od biedy pomorski też się nada.

- Owain
- Nasz Czelnik
Humbrol jest do dupy. Mam czarną matową Vallejo tyle że na metal zdałaby się podkładówka a tą mam tylko w sprayu i nie chciałbym zasprayować wszystkiego. Ale się coś wymyślirbit9n pisze:możesz próbować spiłować, tyle że potem daj na czarny humbrol matowy.