W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: cz4rnuch »

Gdybym był złośliwy (a nigdy nie jestem) to napisałbym coś innego. A to był tylko niewinny żarcik z modną ostatnio wstawką motoryzacyjną. Próbuję się wpasować. Ale pytanie było na serio. Myślisz o UWA? Takim średnio szerokim UWA. Jeśli tak to Ciamciang ma niezłą ofertę, cenowo przystępny ai optycznie bardzo dobry. Nie jest może tak sexy jak Batis, ale też ma AFa i daje większe pole widzenia.
Chory

Post autor: Chory »

Owain pisze:
Nie kumam złośliwości, bo rano a ja w połowie kawy dopiero.
Tylko nie pij za mocnej, w razie gdyby Paul Dr..., znaczy Francisco miał tu wpaść.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Pewnie, że na żarty :D Chodzi za mną wszystko, począwszy od chęci powrotu do apsc, poprzez nabycie lustra, sprzedanie wszystkiego w pizdu i zakupie RX-1 po czekanie na wymarzone szkła na spokojnie, w miarę przypływu gotówki. Wolałbym mieć jednak ze 3 szkła bardzo dobre niż 10 przeciętnych. UWA mnie kręci, bo wbrew Prawdziwym Ahabom kręci mnie rzeczywistość zakrzywiona i przejechana, bo ta codzienna i z pięćdziesiątki mnie brzydzi. Jak ktoś napisze, by pić ze setki - dam w pysk ;)

A serio to już prędzej voitek 15/4,5 choć ciemniak, to daje fajny obrazek. Samyang 14/2.8 ma lipne krawędzie a ten bez AF to jakoś ciągle nie mogę o nim za dużo poczytać. Ciekawe też czy Sony zrobi szeroki kąt w miarę tanio. Znaczy w chuj drogo, ale 2 razy taniej niż batisy czy loxie. FE28/2 byłoby idealne, gdyby nie ta dystorsja i jednak nieokreślona ogniskowa, choć wycieczkowo-imprezowo fajna. A Święte Tabelki mówią, że FE 85/1.8 tak dobre jak FE 55/1.8!! ;) Jak sobie podywagować, to chętnie ograniczyłbym się do jakiegoś 15-21, potem 35/1.4, 85/1.8 i 400/4 :D

Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
Chory pisze: Tylko nie pij za mocnej, w razie gdyby Paul Dr..., znaczy Francisco miał tu wpaść.
Francisco to nie jest Paul Drasch. Wpkx to Paul Drasch :mrgreen:
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Ligo

Post autor: Ligo »

cz4rnuch pisze: i daje większe pole widzenia.
To jest podstawa. Najgorsze są klapki na oczach.

A poza tym mam podobne dylemata, więc sony nelsony idą w kąt, a ja na jutrzejsze święto zapinam 35/2 na 5D i mam wszystko gdzieś.
Chory

Paul Drasch jest jak gorący ziemniak, ciągle ktoś komuś go podrzuca. Ciekawe komu Woytek go odrzuci...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Idzie Woytek borem, lasem,
Wymachując Polem Draszem.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze:... Samyang 14/2.8 ma lipne krawędzie a ten bez AF to jakoś ciągle nie mogę o nim za dużo poczytać.
Czytałem w sumie coś odwrotnego. Na ephotozinie lub photozonie w teście wypadł bardzo dobrze na brzegu, nawet w pełni otwarty. A ten bez AFu to w sensie pod inne mocowania? Bo jeśli tak to recenzji jest w necie bardzo dużo łącznie z wątkami na Nikoniarzach. Vojtek malutki i chyba na tym się kończą (przynajmniej dla mnie) jego zalety. Straszliwie winietuje, (co pewnie dla niektórych może być zaletą, bo nie trzeba tego dodawać w PP), ciemniaczek i dość miękkie rogi tak na pełnej dziurze jak i po przymknięciu. Do tego drogi.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

No to może Irix 15 mm f/2.4 ?
Chory

Owain pisze:Idzie Woytek borem, lasem,
Wymachując Polem Draszem.
Nie używam emotikonów, więc musisz sobie wyobrazić mój uśmiech.
namoamo

Post autor: namoamo »

cz4rnuch pisze:I po co Ci ten Batis? Nie lepiej dołożyć do czerwonego lakieru (metalik ofkors)?
Popieram, tylko nie czerwony a Arisona Orange.

Obrazek
ODPOWIEDZ