Things

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Metanoia

Re: Things

Post autor: Metanoia »

Mam ładne Things ale padłam ofiarą roztargnienia.
Włożyłam do Kodaka kartę Microdrive i zapomniałam że monitor, z portem CF obsługującym takie karty dawno już sprzedałam.
Teraz głowię się jak zgrać dane z karty bo nowoczesne czytniki mają za wąskie wejście.
Nie pojdzie po USB bezpośrednio z Kodaka bo aparat posiada jedynie FireWire, do którego sterowniki wymarły wraz z Windows Vista :D
Cudnie.
puch24

Post autor: puch24 »

Za zdawkową kwotę rzędu 10 - 30 zł na Allegro kupisz czytnik kart pamięci.
Metanoia

Ależ ja mam czytnik kart pamięci. "100 kart w jednym" czy cuś takiego. Ale tej 101-ej brakuje. Mam kupić drugi "200 in one"?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Hmmm... W przeciwieństwie do zwykłego CF nigdy nie miałem Microdrive, ale to ma być przecież zgodne na poziomie interface'u - CF właśnie.
Metanoia

Slot jest ten sam. Posiadam takowy w czytniku ale karta jest o 1mm grubsza :-)
Może szlifiereczka magnesowa?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Raczej ręczny meselek. :D

A sterowniki do FW wcale z Vistą nie wymarły. Coolscany 9000 chodzą mi na Windows 10.

Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
OK, faktycznie jest CF I (3.3 mm) i CF II (5 mm). Musisz szukać czytnika łykającego CF II.
puch24

Post autor: puch24 »

Fuckt, Microdrive'y wszystkie chyba były CF II. Dobry czytnik powinien je łykać.
Ja też niedawno się nadziałem na CF II: mam adapter CF -> SD, a dokładnie właśnie CF II, którego używałem w D200. Chciałem go wsadzić do D700, i dupa: D700 ma chude gniazdo CF I. :-(
Metanoia

Ha! Fuji S5 ma gruby slot. Jestem uratowana.
samek

Post autor: samek »

Methanoia pisze:Ha! Fuji S5 ma gruby slot. Jestem uratowana.
Masz s5? Sprawuje się jeszcze ta matryca współcześnie czy przestała zdjęcia robić? :)
Miałem s3 i to jest bardzo fajne wspomnienie.
Pytanie czy praktyczne czy też senstymentalne ze względu na to, że to było pierwsze dla mnie cyfrowe lustro.
Metanoia

My God, it's full of stars...

Obrazek

S5, sprawuje się całkiem całkiem. Jednakże biorąc pod uwagę, że jedyny sensowny program obsługujący drugą matrycę to S7RAW, który ma dość ograniczone możliwości eksportu plików sens używania tego aparatu jest malutki.
ODPOWIEDZ