W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Obi? Castorama?
Chyba potrzebujesz imbusa 0,7mm. Tu masz cały zestaw http://allegro.pl/miniaturowe-imbusy-0- ... f4bbd0c338 Pewnie dostępne są również w Castoramie i Leroyu.Owain pisze:Kamraci, ratujcie! (a przede wszystkim Ty, nordvindu.
Polecony przez Norda adapter m42-sony E bez kołnierza jest fajny, lżejszy od mojego starego (nordvindowy 70g, mój zwykły 95g, z helikoidem 120g), ale kurwa, jak zakręcem na nim takumara czy primoplana to podziałki przysłony i odległości mam na dole obiektywu. Czy ja dobrze kombinuję, że tam są takie trzy małe dziurki na obwodzie na mini imbusy i trzeba poluzować w adapterze mocowanie gwintowania wkrętu m42 i ustawić je w innej pozycji?
Te tanie przelotki mają czasami "prawdziwe wady" np max ostrość na 5m

Ostatnio zmieniony 09 lip 2017, 14:38 przez nordenvind, łącznie zmieniany 1 raz.
- rbit9n
- Ribitibi
w dodatku powiem, że będę o 22. lub innej nieludzkiej godzinie.Methanoia pisze:Poza tym on chce pożyczyć imbusy a Ty po złości dasz mu ampule i znów będzie kwas
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
O właśnie, zapomniałem o raperze i magu...
Jeśli jesteś bez serca to nie dopadną Cię problemy z krążeniemrbit9n pisze:w dodatku powiem, że będę o 22. lub innej nieludzkiej godzinie.Methanoia pisze:Poza tym on chce pożyczyć imbusy a Ty po złości dasz mu ampule i znów będzie kwas

- rbit9n
- Ribitibi
w podstawówce grałem w przedstawieniu "czarnoksiężnika Z Krainy Oz" metalowego drwala, więc musi coś być na rzeczy.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Przez dwa dni piłem i w przypływie alkoholowego Miecia kupłem se dziś asiedemwersjapierwsza. Troche to było nieprzemyślane, ale wycofać się już nie mogę w związku z czym mam pytanie co można do niego fajnego podłączyć, takiego w okolicach 80-100mm? Interesują mnie tylko opcje budżetowe i takie dla lamerów co to nic nie potrafią samemu zmierzyć, policzyć itd. 50mm też mnie interesuje. I tylko bez wygłupów, bo cały czas piję i jeśli mnie ktoś zrobi w chuja to jeszcze kupię i potem będę płakał.
Dodano po 4 minutach 40 sekundach:
I jeszcze pytanie czy ten sony 50/1.8 FE jest coś wart,, bo dziś też w promocji i siee zastanawiam?
Dodano po 4 minutach 40 sekundach:
I jeszcze pytanie czy ten sony 50/1.8 FE jest coś wart,, bo dziś też w promocji i siee zastanawiam?
Rosyjskiego Kalejnara 2,8/100, bagnet Ni, ale firmowo była też wymienna dupka M42. Nikon Series E 2,8/100 - wbrew legendzie Kalejnar nie jest jego kopią, to zupełnie inny obiektyw. Przesłynny portretowy Nikkor 2,5/105 z podobno pięknym rysunkiem.
Enerdowski Orestor 2,8/100 Meyera, potem sprzedawany jako Pentacon, teraz rzadko spotykany i dość drogi.
Oczywiście Trioplan 2,8/100 z odjazdowym bokiełem, ale ze względu na legendarność cena przekroczyła granice rozsądku za trzy proste soczewki w prostej metalowej oprawie...
No i różne Canony, Minolty, itd. Ale w zasadzie 100 mm nie-makro stało się mało popularne już w latach 70-tych i mało jest takich obiektywów na rynku wtórnym.
Możesz kupić np starszego Tampona macro 2,8/90 - świetny lens.
Enerdowski Orestor 2,8/100 Meyera, potem sprzedawany jako Pentacon, teraz rzadko spotykany i dość drogi.
Oczywiście Trioplan 2,8/100 z odjazdowym bokiełem, ale ze względu na legendarność cena przekroczyła granice rozsądku za trzy proste soczewki w prostej metalowej oprawie...

No i różne Canony, Minolty, itd. Ale w zasadzie 100 mm nie-makro stało się mało popularne już w latach 70-tych i mało jest takich obiektywów na rynku wtórnym.
Możesz kupić np starszego Tampona macro 2,8/90 - świetny lens.
Jak sie kurwa pije, to sie ponosi konsekwencje. I tyla.
Kupiłeś se pierwszą wersję, to po pierwsze krzyw se palec.
A co do szkieł, to slyszałem, że wszystko można podpiąć.
Ale tylko dopowiem, że gdym już już kupował pierwszą wersję, to się mi 28 bardzo widziało i 55. I więcej wg mnie nie trza.
No, ale ten wyginający się palec...
O ja pierdziele...
Edyta każe dodać, że pokłony trza bić Puchu.
Kupiłeś se pierwszą wersję, to po pierwsze krzyw se palec.
A co do szkieł, to slyszałem, że wszystko można podpiąć.
Ale tylko dopowiem, że gdym już już kupował pierwszą wersję, to się mi 28 bardzo widziało i 55. I więcej wg mnie nie trza.
No, ale ten wyginający się palec...
O ja pierdziele...
Edyta każe dodać, że pokłony trza bić Puchu.