Samki różne, kwadratowe i podłużne.

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi
Posty: 9542
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#221

Post autor: rbit9n »

hmmm, po co zamawiać, skoro można upiec samemu. a Antek jest konserwatysta, tylko margarita i nic innego.

aż mnie się przypomniał odcinek czterdziestolatka przypomniał, jak teść (Hańcza) i szwagier (Gajos) Stefana, przyjechali auto kupować.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
O-dur C-bul

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#222

Post autor: O-dur C-bul »

Ja takiego bobra lubie...

Bierze się bobru i gotuje tak jak się ma bóbr gotować (czyli w garze ze solą cukrem i wodą) to postaci ugotowanej).
Potem można acz nie trzeba pozbawić go skórki.
Potem należy wziąć:
-plastry dwa dobrej wędzonej słoniny
-plastry dwa dobrego wędzonego boczku (wsio rawno parzonego czy nie)
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)
Słoninkę i boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelce celem uzyskania, i tłuszczyku, i skwareczek. Do takiego tłuszczyku wrzucamy posieczoną w kostkę cebulkę (na kilo boberu średnio duża cebulka) i zeszkliwiamy. Dodajemy obrany (lub nie) bóbr, posiekaną szynkę i do smaku majeranku, wędzonej suszonej papryki ( słodkiej), i ciut czegoś ostrego ( ja daję zwykle pół czuszki), posiekany ząbek czosnku, i łyżkę masła. Teraz podlać odrobiną wina białego lub wody dla odmoknięcia patelki i zrobienia oblepki. Poddusić chwilkę aby oblepka zgęstniała i okleiła wszystko.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38945
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#223

Post autor: wpk »

Sam jesteś bóbr.
puch24

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#224

Post autor: puch24 »

Ciekawe.
Kucharz ze mnie jak z koziej dupy trąba, ale ślinka mi pociekła.

Jak przeczytałem o bobrze i garze, pomyślałem o bobrze i gawrze...
O-dur C-bul

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#225

Post autor: O-dur C-bul »

wpk pisze:Sam jesteś bóbr.
Jak już, to biber.

puch24

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#226

Post autor: puch24 »

Justyś Biber?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38945
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#227

Post autor: wpk »

Biber at the Gates of Dawn.
Ligo

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#228

Post autor: Ligo »

O-dur C-bul pisze:Bierze się bobru ...
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)
Jest to skomplikowane i mnie przerasta. No bo skąd ja wezmę hiszpańską świnię? Może być meksykańska? W sumie języki podobne.

A czy ma ktoś może sprawdzony przepis na ukraińskie sało?
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi
Posty: 9542
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#229

Post autor: rbit9n »

sprawdź przepis pieczenia w dupie: https://pieczeniewdupie.blogspot.com/20 ... robic.html
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Ligo

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#230

Post autor: Ligo »

Przepis jak przepis, ale blog świetny. Dzięki.
ODPOWIEDZ