Samki różne, kwadratowe i podłużne.
- rbit9n
- Ribitibi
- Posty: 9542
- Rejestracja: 11.2016
- Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
hmmm, po co zamawiać, skoro można upiec samemu. a Antek jest konserwatysta, tylko margarita i nic innego.
aż mnie się przypomniał odcinek czterdziestolatka przypomniał, jak teść (Hańcza) i szwagier (Gajos) Stefana, przyjechali auto kupować.
aż mnie się przypomniał odcinek czterdziestolatka przypomniał, jak teść (Hańcza) i szwagier (Gajos) Stefana, przyjechali auto kupować.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Ja takiego bobra lubie...
Bierze się bobru i gotuje tak jak się ma bóbr gotować (czyli w garze ze solą cukrem i wodą) to postaci ugotowanej).
Potem można acz nie trzeba pozbawić go skórki.
Potem należy wziąć:
-plastry dwa dobrej wędzonej słoniny
-plastry dwa dobrego wędzonego boczku (wsio rawno parzonego czy nie)
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)
Słoninkę i boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelce celem uzyskania, i tłuszczyku, i skwareczek. Do takiego tłuszczyku wrzucamy posieczoną w kostkę cebulkę (na kilo boberu średnio duża cebulka) i zeszkliwiamy. Dodajemy obrany (lub nie) bóbr, posiekaną szynkę i do smaku majeranku, wędzonej suszonej papryki ( słodkiej), i ciut czegoś ostrego ( ja daję zwykle pół czuszki), posiekany ząbek czosnku, i łyżkę masła. Teraz podlać odrobiną wina białego lub wody dla odmoknięcia patelki i zrobienia oblepki. Poddusić chwilkę aby oblepka zgęstniała i okleiła wszystko.
Bierze się bobru i gotuje tak jak się ma bóbr gotować (czyli w garze ze solą cukrem i wodą) to postaci ugotowanej).
Potem można acz nie trzeba pozbawić go skórki.
Potem należy wziąć:
-plastry dwa dobrej wędzonej słoniny
-plastry dwa dobrego wędzonego boczku (wsio rawno parzonego czy nie)
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)
Słoninkę i boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelce celem uzyskania, i tłuszczyku, i skwareczek. Do takiego tłuszczyku wrzucamy posieczoną w kostkę cebulkę (na kilo boberu średnio duża cebulka) i zeszkliwiamy. Dodajemy obrany (lub nie) bóbr, posiekaną szynkę i do smaku majeranku, wędzonej suszonej papryki ( słodkiej), i ciut czegoś ostrego ( ja daję zwykle pół czuszki), posiekany ząbek czosnku, i łyżkę masła. Teraz podlać odrobiną wina białego lub wody dla odmoknięcia patelki i zrobienia oblepki. Poddusić chwilkę aby oblepka zgęstniała i okleiła wszystko.
- wpk
- wpkx
- Posty: 38945
- Rejestracja: 10.2016
- Lokalizacja: Nad Wigołąbką
- Kontakt:
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Sam jesteś bóbr.
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Ciekawe.
Kucharz ze mnie jak z koziej dupy trąba, ale ślinka mi pociekła.
Jak przeczytałem o bobrze i garze, pomyślałem o bobrze i gawrze...
Kucharz ze mnie jak z koziej dupy trąba, ale ślinka mi pociekła.
Jak przeczytałem o bobrze i garze, pomyślałem o bobrze i gawrze...
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Jak już, to biber.wpk pisze:Sam jesteś bóbr.
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Justyś Biber?
- wpk
- wpkx
- Posty: 38945
- Rejestracja: 10.2016
- Lokalizacja: Nad Wigołąbką
- Kontakt:
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Biber at the Gates of Dawn.
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Jest to skomplikowane i mnie przerasta. No bo skąd ja wezmę hiszpańską świnię? Może być meksykańska? W sumie języki podobne.O-dur C-bul pisze:Bierze się bobru ...
-plastrów parę hammon serrano czyli dojrzewającej szynki ( lub boczku) z świni hiszpańskiej lub portugalskiej (może być nawet węgierska z mangalicy)
A czy ma ktoś może sprawdzony przepis na ukraińskie sało?
- rbit9n
- Ribitibi
- Posty: 9542
- Rejestracja: 11.2016
- Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
sprawdź przepis pieczenia w dupie: https://pieczeniewdupie.blogspot.com/20 ... robic.html
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.
Przepis jak przepis, ale blog świetny. Dzięki.