Places
Re: Places
Jednak nikt nie wygrał, bo Godzilla była z Kulpiksa, przymkniętego do f/5.6
- Owain
- Nasz Czelnik
A tam, ciskasz się, bo nie wygrałeś pucharu prezesa.
IMO żadne szkło nie uratowałoby tego zdjęcia.
IMO masz rację, bo nawet z jakimś szkłem dupy to nie urywa. Ze żadnym szkłem mogłoby by jeszcze gorzej. Albo lepiej.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Mędrc4 szki3łk0 i 0k0.
Bez szkła byłaby plama, zapewne nadal interesująca, dla kogoś.
Mnie chodziło o samą fotografię i jej złą kompozycję, pomijając nieszczęsnych ludzi w nieodpowiednim miejscu to chociaż ta ostrość powinna być właśnie na drugim planie.
Stąd napisałem o "szkle"(potocznie o obiektywnie) że nawet takim ze światłem f0.5 było by wciąż źle.
- Owain
- Nasz Czelnik
Ahab! Ahab! Nikoniarz!!namoamo pisze: ↑18 gru 2017, 10:19Bez szkła byłaby plama, zapewne nadal interesująca, dla kogoś.
Mnie chodziło o samą fotografię i jej złą kompozycję, pomijając nieszczęsnych ludzi w nieodpowiednim miejscu to chociaż ta ostrość powinna być właśnie na drugim planie.
Stąd napisałem o "szkle"(potocznie o obiektywnie) że nawet takim ze światłem f0.5 było by wciąż źle.

Sowy nie są tym, czym się wydają...
To chyba dwa różne fora nikoniarzy czytamy.
Samego pstryka nie bronię, bo faktycznie nie ma czego, zwykła wrzutka, ale z tym "powinna" to się niestety zgodzić nie mogę. Nie ma czegoś takiego jak "powinna" tym bardziej, że słusznie czy nie tematem zdjęcia jest u mnie rzeźba więc może popełniłem błąd obierając ją sobie za bohatera, ale skoro już tak sobie wymyśliłem to muszę być konsekwentny i ostrość powinna być właśnie tam gdzie jest

PS Szkło f/1.4 mogłoby jedynie pogorszyć sprawę. Tu lepszy wedle twoich zaleceń mógłby się okazać jedynie ten: