Kota dawno nie było
Re: Kota dawno nie było
Piórko.

Odwieczne zgadki lingwistyczne. Potato, czy potejto, tomato, czy tomejto. Czy black to blak, czy blek...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Cz4rnuch!
- rbit9n
- Ribitibi
altimejt dizel pałer. mam na to certifikejt.
Blejk kurde bele Karington!Chory pisze:Odwieczne zgadki lingwistyczne. Potato, czy potejto, tomato, czy tomejto. Czy black to blak, czy blek...
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Bipi altimejt pamiętam, ale może zauważyliście, że w nowej serii reklam bipi poprawili to na altimit.
Pewnie były lekramacje.
Sertifikejt leguralnie mnie doprowadza do furii, tak samo jak ejpl.

Sertifikejt leguralnie mnie doprowadza do furii, tak samo jak ejpl.
- rbit9n
- Ribitibi
ale to przecież proste, skoro "eat, ate, eaten", to per analogiam, wszystko zakończone na "-ate", wymawia się tak samo. nas pamiętam rugał nauczyciel, jak się uczyli do FCE.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Do first sertifikejt?
"Ate" (czas przeszły od eat) ma dwie równoprawne wymowy: jak "eight", ale również jak "at".
Natomiast końcówki -ate wymawia się różnie, zależnie od tego, czy jest to rzeczownik lub przymiotnik (-it) albo czasownik (-eit). Certificate to rzeczownik i wymawia się "-it", suffocate to czasownik (-eit), ale np. estimate może być i rzeczownikiem (-it) i czasownikiem (-eit).
"Ate" (czas przeszły od eat) ma dwie równoprawne wymowy: jak "eight", ale również jak "at".
Natomiast końcówki -ate wymawia się różnie, zależnie od tego, czy jest to rzeczownik lub przymiotnik (-it) albo czasownik (-eit). Certificate to rzeczownik i wymawia się "-it", suffocate to czasownik (-eit), ale np. estimate może być i rzeczownikiem (-it) i czasownikiem (-eit).
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I co by na to Paul Drasch powiedział...
- _13_jacek
- Solona Alicja