Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: puch24 »

To też może być powód, ale ludzie faktycznie naprawiają takie rozbitki, i sami jeżdżą albo sprzedają dalej, i trochę na tym zarabiają.
I znałem takiego blacharza, który w ten sposób zarabiał - czy może dorabiał?
Rzecz w tym, że w pewnym momencie warsztat blacharski zaczął mu kiepsko iść, mimo dobrego wyposażenia, bo miał te wszystkie ramy do naciągania, i komorę lakierniczą i "szuszalniczą", itd., bo w pewnym momencie, gdy firmy ubezpieczeniowe zaczęły ogłaszać szkodę całkowitą przy stosunkowo niewielkich kolizjach, ludzie przestali naprawiać rozbite auta u blacharza. I nagle się okazało, że jak kiedyś czekało się u niego w kolejce na naprawę, to potem miał często pusty warsztat całymi dniami.
I w końcu wymyślił sposób, żeby dorobić trochę: zaczął z Zachodu (gdzieś z Francy, bo tam miał jakiś kontakt) przywozić różne rozbitki, naprawiać je i sprzedawać. Wciągnął w to swojego sąsiada-mechanika i robili to razem - jeden robił blachę, drugi części mechaniczne. Niestety, w zespole zabrakło im elektronika - te nowoczesne samochody są tak nasycone elektroniką, że miewali problemy właśnie z elektroniką w tych naprawianych samochodach. Blachę naprawili, mechanizmy naprawili, a samochodu nadal nie mogli uruchomić. :-( Okazywało się, że do takich napraw potrzebne było niekiedy już nie tylko oprogramowanie serwisowe, ale nawet fabryczne, "produkcyjne", żeby poodblokowywać te wszystkie komputery i żeby zaczęło to działać.

A co do szkody całkowitej, to wydaje mi się, że jest jakieś rozróżnienie pomiędzy "całkowitą szkodą techniczną", gdy samochód naprawdę jest uszkodzony tak, że jest nienaprawialny, a "całkowitą szkodą ubezpieczeniową" - gdy samochód jest technicznie naprawialny, ale wg ubezpieczyciela jest to nieracjonalne i nieuzasadnione finansowo, bo koszt naprawy jest zbliżony do wartości samochodu przed szkodą, itd. W takim przypadku dowód rejestracyjny nie jest "trwale niszczony", i ludzie potem naprawiają takie samochody własnymi sposobami albo w znajomym warsztacie "po kosztach" itp., i wracają one na drogę, oczywiście po przeglądzie.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

gavin pisze:yyy tam we fordzie łotkrecasz 2 śrupki wyjmujesz lampke i wuala. 2 minuty.
ford gunwo wort, a fiat jego brat.
dodaj tylko, że żeby wyjąć, odkręcić lampy (bynajmniej we foce kombo), to trzeba mieć klucz trzynastkę, której niestety FoMoCo nie daje w standardzie.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Bynajmniej, Piotrusiu Panie? Nie przynajmniej? Ech, Wy, Janusze gimbazy...

A trzynastka to pechowa liczba, także tego.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

wpk pisze:Bynajmniej, Piotrusiu Panie? Nie przynajmniej? Ech, Wy, Janusze gimbazy...

A trzynastka to pechowa liczba, także tego.
absolutnie. przynajmniej wiem, kto czuje ironię, bynajmniej nie Ty.
gavin

Post autor: gavin »

Co to foka kombo?
puch24

Post autor: puch24 »

Takie ałto, co bynajmiej Pietrek miał.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

gavin pisze:Co to foka kombo?

puch24 pisze:Takie ałto, co bynajmiej Pietrek miał.

no jak to co? czerwone kombii, do jasnego grzyba. uturlałem nią 220 tysięcy kilometrów.

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Bynajmniej.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Jak to dobrze, że Konę chcę kupić czerwoną :> Już upatrzyłem na allegro kursywową literkę "N", którą se dokleję po nazwie modelu :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Konan the RzeszOwain?
ODPOWIEDZ