Jednym z głównych argumentów Nikoniarzy przeciwko Sony
jest wielkość tzn. małość aparacików serii A7(9).
Trzeba mieć co trzymać w dłoni i z czym się ludziom pokazać.
Będzie Pan zadowolony.
To cudo w końcu się objawi a życie nie będzie już takie jak przedtem.
Dodano po 1 minucie 31 strzałach znikąd:
Jedno mnie jednak niepokoi ... J4, J5, Z6, Z7, ...
Czy aby idą dobrą drogą?
Ale wierzę w Nikona jeśli chodzi o sprzęt ściśle profesjonalny. Chyba nie zdarzyło im się wypuścić gniota ani żadnego babola w tej klasie, choć w klasie amatorskiej różnie bywało. W klasie "bardzo serio" nie zdarzają im się wpadki (a przynajmniej nie słyszałem). Wszystkie profesjonalne aparaty Nikona są zawsze bardzo dobrze przemyślane i bardzo trudno się czepiać.
W sprawie D800 było trochę gównoburzy na najkoniarzach. Sporo osób się skarżyło na wibrujące lustro i AF z niektórymi stałkami. No, ale to pewnie Saskłaczo wie coś więcej na ten temat, to po pierwsze, a po drugie w bezlustrze nie ma lustra. Do tego mieli sto lat na dopracowanie swojej Zet Kamery więc nie spodziewam się jakichś niedoróbek.
D800 to nie aparat profesjonalny. Umówmy się. U Nikona aparaty profesjonalne to seria "jednocyfrowa" - F, F2, F3, F4, F5, F6, D1, D2, D3, D4, D5. (pogłoski głosiły, że podobno w Auguście/Septembrze 2018 miał być D6, ale trochę wątpię). W nich chyba nie było wpadek, a przynajmniej nie słyszałem.
Seria D-trzycyfrowa to aparaty wysokoamatorskie - półprofesjonalne, ale nie profesjonalne-reporterskie. W nich trafiają się wpadki. Podobnie w najwyższej serii amatorskiej D7x00.
Co ciekawe, nie słyszałem o wpadkach w najprostszych modelach zupełnie amatorskich, typu D3x00 i D5x00.
Yyy, no możemy się umówić, ale jeśli używają tego pro, jest na stronie napisane, że to seria pro i obejmuje to NPS to ogólnie podchodzi mi to pod pro. Albo jest tak, że nie można być pro Nikoniarzem w studio lub na statywie w terenie, bo w sumie nie widzę serii aparatów z jedną cyferką z matrycami o dużej rozdzielczości.
PS Nie chce kto kupić raz używanej maski "easybreath". Żona kupiła, raz założyła a teraz chce się tym szczęściem podzielić z innymi. Całą listę wyprzedażową udostępnię na życzenie.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2018, 12:53 przez cz4rnuch, łącznie zmieniany 1 raz.