Voigtländer Nokton 40mm f/1.4

o prawdziwych obiektywach ze szkła i metalu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4

Post autor: Owain »

Czornyj, Ty zdaje się masz ten helikobakter? :) Żona mówi - piękne. A żonie wierzę.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
czornyj

Post autor: czornyj »

Zdjęcie jest jeszcze na zwykłym adapterze, ale helik dodaje temu szkiełku potężnego kopa, jak w większości przypadków obiektywów dalmierzowych.

Vergeltungswaffe 40 jest obecnie niestety dość nieuchwytna - Cosina produkuje je zrywami, wszystko wyprzedało się w cholerę, dostępność nowych jest (sub)zerowa. Woytkowa, a obecnie moja wersja to MC - nie wiem jak obiektyw może bardzie nadawać sie do czarnobieli albo i nie, to natomiast ten obiektyw doskonale nadaje się do uzyskiwania niezwykle malarsko-impresjonistycznie-impastywnych efektów w mono i polichromii, jest maleńki, wszechpotężny i obłędny mechanicznie.

Poprzedni Właściciel wyraził chęć odkupu gdy tylko rozważałem teoretyczną możliwość sprzedaży, a rozważałem ją tylko dlatego, że nie lubię nie używać posiadanych obiektywów, mz. łakną one światła i są nieszczęśliwe leżąc w szufladzie, dlatego pozbywam się nieużywanych instrumentów optycznych w trosce o ich spektralne spełnienie. V40/1,4 używam teraz nieco mniej wyłącznie ze snobizmu najjaśniejszości - w mojej subiektywnej opinii jest transcendentalnie lepszy od posiadanych przeze mnie V50/1,1 a nawet od Z50/1,4.

Ostatnio o małe miki po raz kolejny nie sprzedałem wszystkich w cholerę, bo pod wpływem impulsu i okazyjnej ceny prawie kupiłem coś jeszcze bardziej interesującego od wszystkiego co widziałem, ale byłem zawalony robotą, nie przypilnowałem aukcji na jebaju i przebili mnie o marne 50 dolków :evil: W ostatecznym rozrachunku jednak nie żałuję, bo co się odwlecze to nie uciecze, a czterdziechę rad byłbym jednak sobie zostawić - to wyjątkowo charakterny, mały rozrabiaka <3

Obrazek
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No i zabełtał mi błękit w głowie :]
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Nie lubię Miłosza!
czornyj

Post autor: czornyj »

puch24 pisze:Nie lubię Miłosza!
Ludzie dzielą się na tych, którzy nie lubią Miłosza i na tych, którzy go czytali ;)
Ligo

Post autor: Ligo »

Są jeszcze tacy, którzy nie czytali, a i tak nie lubią. ;-)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Jest też inny podział: są ci, którzy kwieciście ściemniają, i ci, którzy po prostu dotrzymują słowa.
Bo gdzie są moje pierdolone, zamówione w piździerniku, wizytówki, jebana kurwa impastowa mać? :evil:
puch24

Post autor: puch24 »

Czornyj jest tak zajęty wielkoformatowym drukowaniem na zajebistym Canonie, że nie ma czasu na jakieś tam drobne wizytówki, które przecież możesz se na domowym hapeku druknąć... :-P
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Wystarczy powiedzieć "Wojtek, nie dam rady, zarobiony jestem" - Wojtek zrozumie i nie będzie miał cienia pretensji.
Metanoia

Post autor: Metanoia »

Jaracie się tym sprzętem a przecież za jakiś czas to wszystko i tak skończy w kontenerze na śmieci wraz ze wszystkim co jest teraz dla was tak ważne. :D
ODPOWIEDZ