puch24 pisze:Kup Zenita. Potem już każda inna będzie Ci się podobać.
Zenita już miałem. Najpierw E, a potem 12XP. Po nieudanej próbie przerobienia tego ostatniego na aparat do robienia panoram pozostał mi tylko Helios 44M-4. Teraz mam NEXa i w sumie jestem zadowolony. Znajdę jakiś zacny obiektyw(albo osiem) i będzie OK.
puch24 pisze:Kup Zenita. Potem już każda inna będzie Ci się podobać.
Zenita już miałem. Najpierw E, a potem 12XP. Po nieudanej próbie przerobienia tego ostatniego na aparat do robienia panoram pozostał mi tylko Helios 44M-4. Teraz mam NEXa i w sumie jestem zadowolony. Znajdę jakiś zacny obiektyw(albo osiem) i będzie OK.
Ja używałem pożyczonego Zenia E z 44-2 i Lydithem Meyera 3,5/30, a potem miałem TTL, którego zamieniłem na 12S w zestawie Fotosnajper. I mam go do tej pory, ale z przyczyn już tylko nostalgicznych, a także dlatego, że sobie dupkę A-M42 w Tairze zamieniłem na A-N i używałem go przez długi czas z Nikonami. Optycznie Tair bije spokojnie różne zoomy 70-300.
puch24 pisze:...nie zna życia kto nie zdjęciował Zeniem. Bardzo często była to walka z materią nieożywioną...
Na szczęście mnie to ominęło. Moja ścieżka to:
Smiena 8M -> Zorkij 4 -> Praktica PLC3
Zorkę i Prakticę mam do dziś, a Smienę mi ktoś zajumał - nogi bym powyrywał - tylko kurna komu?