Warte wzmianki obiektywy Tamrona

o prawdziwych obiektywach ze szkła i metalu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Warte wzmianki obiektywy Tamrona

Post autor: puch24 »

O, fajne!
A adapter do OM (czy innych) masz?
Jak czytałem, Adaptall-2 do OM też miał kilka wersji, zdaje się, że starsza wersja nie miała guziczka do przymykania przysłony, czy coś tam.

Dodano po 4 minutach 2 strzałach znikąd:
O, tutaj. Przeczytaj koniecznie, bo okazuje się, że użycie starego adaptera na nowych wersjach OM-3 i OM-4 może spowodować nawet uszkodzenie aparatu!

http://www.adaptall-2.com/pdf/OMTamronMount.pdf
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Post autor: poor »

Ja mam OM4 i dziala, nie psuje..
puch24

To może masz ten nowszy adapter.

Podejrzewam, że podobne jaja z tym guziczkiem mogą być z innymi niefirmowymi obiektywami do OM.

Ja przeżyłem kiedyś taką nieprzyjemną przygodę, założywszy - jak debil - mój ruski obiektyw Helios 81N (z bagnetem Kijew/Nikon) do Nikona F4 znajomego. Na moim N8008 obiektyw ten działał w zasadzie OK (czasem nie zaczepiał za wodzik AI), ale nie pomyślałem o tym, że F4 ma pełny bagnet AI-S, z dodatkową szpilką detekcyjną dla obiektywów AI-S - i szpilka ta wskoczyła w zagłębienie śrubki w obiektywie. Ni cholery nie szło go zdjąć z aparatu. Skończyło się demontażem obiektywu od przodu i rozwierceniem pierścienia obiektywu z bagnetem, żeby dało się wcisnąć tę szpilkę i zdjąć bagnet obiektywu z korpusu.

Przy korzystaniu z niefirmowego wyposażenia niestety zawsze trzeba liczyć się z tym, że producent aparatu wymyśli coś nowego, co wykluczy część tych niefirmowych akcesoriów. Kiedyś były to zmiany mechaniczne, teraz wystarczy jakaś drobna zmiana w elektronice.
Zresztą i sami producenci aparatów też ciągle wprowadzają zmiany. Nikon ciągle się chwali, że nie zmienił bagnetu od 1959 roku, a w rzeczywistości tabela tego, co można a czego nie można, albo co działa w ograniczony sposób, zajmuje już kilka stron w instrukcji obsługi. :-( Próby niektórych kombinacji obiektywów, korpusów i niektórych pierścieni grożą uszkodzeniami mechanicznymi.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Adaptall 2, który kupiłem z tym 500mm ma oznaczenie OL i na cztery wkręty, w takim układzie jak na zdjęciu, czyli że jest raczej adekwatny dla OM-4Ti, i tym podobniej. a jak nie, to zawsze można wyjąć z kredensu OM-2n.

nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

Ale jeśli czytałeś, to one wszystkie mają cztery wkręty, przy czym w tych nowych ten problematyczny wkręt został przesunięty odrobinę zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, i podobnie został też przesunięty przycisk przymykania przysłony.
A problem z oznaczeniem OL jest taki, że niewielka ilość starych adapterów ma nowe oznaczenie OL, więc jeśli masz "szczęście", to na taki trafisz... ;-)

Dodano po 4 minutach 40 strzałach znikąd:
Zresztą, np do Nikona też było kilka wersji adaptera, i różne (niejednoznaczne) też były oznaczenia. Niektóre inne adaptery też były modyfikowane.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

racja, ale patrzyłem na zdjęcie w aukcji, powinny być po nowemu. a jak nie, to zostaje OM-2n.
puch24

Na przykład ten: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7543786477 to chyba typ stary.

Dodano po 38 strzałach znikąd:
Tak tylko się przekomarzam...

Dodano po 1 minucie 23 strzałach znikąd:
Ten też stary: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7543786564

Dodano po 1 minucie 4 strzałach znikąd:
A ten nowy, ale strasznie ściuchrany: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5112254831

Dodano po 1 minucie 39 strzałach znikąd:
A ten stary, z całym obiektywem Adaptall, jeszcze nie -2.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7611162122

Dodano po 4 minutach 32 strzałach znikąd:
A tu stary obiektyw nie-2, ale z nowym adapterem OL - i faktycznie widać inną pozycję danej śruby.

Poza tym, podejrzewam, że można sobie z tym problemem prosto poradzić, wypełniając zagłębienie śrubki np. klejem dwuskładnikowym.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

puch24

Wygląda na nowego typa.
Zazdroszczę Ci!
Chyba też sobie taki każę. Za jakiś czas.

Przy okazji, gdy czytałem o tym Tamronie 8/500, przypomniała mi się jedna charakterystyczns cecha obiektywów lustrzanych, o której wcześniej nie wspomniałem:
Przeważnie, w odróżnieniu od klasycznych teleobiektywów soczewkowych, są one zupełnie pozbawione aberracji chromatycznej, która w starszych klasycznych obiektywach długoogniskowych była zmorą i była winna kiepskiej jakości obrazu. Szkło niskodyspersyjne, dające korekcję zbliżoną do apochromatu, stosowane było tylko przez niektóre firmy w drogich obiektywach, które były niedostępne dla "maluczkich". Stąd popularność obiektywów lustrzanych w latach 70 i 80, jako sporo tańszej a niezłej alternatywy.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

z mocowaniem OM? wchodzisz w system?

dla mnie ważne, że lekki i mały ten obiektyw. zwykła pięćsetka to jakieś dwa i pół, trzy kilogramy i pół metra lufy.
ODPOWIEDZ