W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Może nie tyle przesadziło, co teraz chcą szkłem dupę utrzeć. Mieli doświadczenie z matrycą APS-C, począwszy od R-1, potem zrobili serię NEX-ów na nowym bagnecie, który był do nich ok, a jeszcze później wsadzili matrycę pełnoprawną, pewnie na próbę. No i zaskoczyło, a oni obudzili się z ręką w nocniku, bo jak teraz dawać inny bagnet? Więc jest, jak jest.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I nie ma jasnych FE.
I nie będzie. Bo jak zrobić dużą soczewkę, kiedy bagnet mały?
Chyba, że jakieś DO, ale nie wiem, czy się da. A nawet jak się da, to cena będzie pewnie 5 tysi baksów.
Chyba, że jakieś DO, ale nie wiem, czy się da. A nawet jak się da, to cena będzie pewnie 5 tysi baksów.
Sony od początku, od pojawienia się A7 FF, było krytykowane za nieprzemyślane użycie zbyt małego bagnetu, projektowanego pierwotnie do APS-C, co wymusza stosowanie małych tylnych soczewek i uniemożliwia budowę obiektywów telecentrycznych, czyli takich, które rzutują obraz na matrycę pod kątem zbliżonym do prostego. Prawdopodobnie pierwotnie w ogóle nie myślano o aparatach FF, a potem gwałtem zastosowano bagnet do tego nieprzewidziany. Być może to się także przekłada na mechaniczną słabość tego rozwiązania. Wielkie i ciężkie obiektywy ledwie trzymają się korpusu.Owain pisze: ↑12 lut 2019, 21:54 Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale Sony chyba przesadziło z otworem bagnetu (nie wiem, tak to fachowo). Jest bardzo mały, ledwie tam matrycę widać. Wydaje mi się, że jakby miał średnicę ciut większą, wcale nie przełożyłoby się to strasznie na wielkość i ciężar body, a szkła mogłyby być mniejsze. Teraz i tak poszerzają się po wyjściu z bagnetu, może takie wielkie muszą być też z tego powodu. No niby przy nexach miałoby to logikę, ale chyba projektując nexy, myśleli o FF.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Trzeba im to uczciwie, z ręką na sercu przyznać: bagnet spierdolili koncertowo.
Tak.
+ 8 znaków.
+ 8 znaków.
Jako fan marki nie mogę się zgodzić
Zamiast robić wszystko większe niech ktoś w końcu pomyśli o tym, że niektórzy wolą bardziej kompaktowe rozwiązania. Canon, Panas i Nikon pokazali wielkie ogóry. Canon 35 macro jako jedyny broni honoru, no może jeszcze Nikkor 24-70/4, ale kto by chciał takiego ciemniaka? Reszta jasna i ogromna lub nawet niezbyt jasna, ale i za duża (jak Nikkory).
PS Ciekawe czy Lejkę też ci sami krytykują za nieprzemyślane użycie zbyt małego bagnetu?

PS Ciekawe czy Lejkę też ci sami krytykują za nieprzemyślane użycie zbyt małego bagnetu?

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Lieica ma Noctiluxy, więc za co niby miałbym ją krytykować?
Za mały bagnet ofkors.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dobrze. To przy okazji za kolor też.