Samki różne, kwadratowe i podłużne.

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
gavin

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1311

Post autor: gavin »

wupsiku żabciu
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38949
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1312

Post autor: wpk »

Tyliczysz na coś?
Awatar użytkownika
sorevell
Posty: 2582
Rejestracja: 11.2016

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1313

Post autor: sorevell »

rbit9n pisze:dziś dałem 2,59% (15g na 576g mąki), bo to taka szybka akcja wyszła. ciasto robiłem przed 2PM, o 6PM podzieliłem na kulki, pierwsza pizza o 7PM. normalnie to ja piekę na zakwasie, ale tedy trzeba wiedzieć dzień wcześniej, że się będzie miało ochotę na pidzę.

piekłem w temp 280°C (właściwie to ustawiłem pokrętło na maxa) na najwyższym poziomie piekarnika z funkcją grill, pod koniec grill z termoobiegiem.
Yhym. Ja staram się dawać poniżej 1%, ale jak pizza ma być w sobotę na obiad, ciasto robię we czwartek - i do lodówki. Piekarnik w sumie specjalnie kupiłem taki, który grzeje się do 300. Ma też czyszczenie pirolityczne (powyżej 500), ale piec w tej drugiej opcji nie próbowałem ;)
A zakwas, na którym robisz to tzw. biga, czy po prostu zakwas chlebowy?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38949
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1314

Post autor: wpk »

Ponoć najlepsze są zakwasy po siłce.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi
Posty: 9549
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1315

Post autor: rbit9n »


sorevell pisze:
rbit9n pisze:dziś dałem 2,59% (15g na 576g mąki), bo to taka szybka akcja wyszła. ciasto robiłem przed 2PM, o 6PM podzieliłem na kulki, pierwsza pizza o 7PM. normalnie to ja piekę na zakwasie, ale tedy trzeba wiedzieć dzień wcześniej, że się będzie miało ochotę na pidzę.

piekłem w temp 280°C (właściwie to ustawiłem pokrętło na maxa) na najwyższym poziomie piekarnika z funkcją grill, pod koniec grill z termoobiegiem.
Yhym. Ja staram się dawać poniżej 1%, ale jak pizza ma być w sobotę na obiad, ciasto robię we czwartek - i do lodówki. Piekarnik w sumie specjalnie kupiłem taki, który grzeje się do 300. Ma też czyszczenie pirolityczne (powyżej 500), ale piec w tej drugiej opcji nie próbowałem ;)
A zakwas, na którym robisz to tzw. biga, czy po prostu zakwas chlebowy?
uuuóu! za nazwanie bigi zakwasem, zjadłby Cię żywcem na fan pejczu orthodox'ów pidzowych. mnie za zakwas chcieli ukamienować. używam zakwasu pszennego, który wcale nie jest kwaśny, bo w nim jest przewaga znaczna dzikich drożdży. ale ostatnio widzę, że zaczęli się na FP interesować zaczątkiem, czyli pâtée fermentée. czyli czymś, co ma pewne właściwości zakwasu. a co do zaczynu, to jako patriota preferuję pomłodę od bigi.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi
Posty: 9549
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Kolonia pod Rzeszowem - Za Torem

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1316

Post autor: rbit9n »

żur, który leczy.


Obrazek
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1317

Post autor: puch24 »

- Bedziesz jar jour?
- Yes to day.
Awatar użytkownika
vid3
Posty: 8699
Rejestracja: 07.2017
Lokalizacja: Miasto robotnicze
Kontakt:

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1318

Post autor: vid3 »

Nie ma to jak dwa żury.

Dodano po 20 strzałach znikąd:
żuly

Dodano po 21 strzałach znikąd:
żule

Dodano po 23 strzałach znikąd:
w taxi

Dodano po 1 minucie 55 strzałach znikąd:


Dodano po 11 minutach 29 strzałach znikąd:
Żule w taxi bili Mariachi
nordenvind

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1319

Post autor: nordenvind »

przerost treści nad formą ten żur
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Posty: 38949
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1320

Post autor: wpk »

rbit9n pisze: 13 lut 2019, 20:54 żur, który leczy.
- Ale nie z głupoty - stwierdził A'Tomek.
ODPOWIEDZ