Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Gdy już będę duży, to zostanę takim samym cadykiem Elimelechem, tylko lepszym, i umrę nie 233 lecz 333 lata temu.
-
cz4rnuch
Wojtku, przecież Ty umrzesz, ale dopiero za 666 lat.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I może co rok liczonych od nowa? Nieee… Tak tylko Metka umi.
-
puch24
Z zupełnie innej beczki, parę dni temu kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu, że naszą polską szkołę i cały system szkolnictwa podstawowego i ponadpodstawowego należałoby zatomizować (modo Hiroshima), zbuldożerować, wyrównać, zaorać, zagrabić i posiać od nowa.
Cały czas mam do czynienia ze studentami, którzy prawie w ogóle nie znają angielskiego, ale - uwaga! - zdawali i ZDALI (!!!) z niego maturę! Bardzo, bardzo rzadko zdarza się jakiś absolwent szkoły średniej, który faktycznie w szkole nie miał lekcji języka angielskiego - zwykle jest to wtedy niemiecki, czasem rosyjski, i nie zdawał matury z angielskiego, tylko z tego innego. Znakomita większość miała w szkole angielski, zdawała i zdała z niego maturę - i PRAWIE NICZEGO NIE UMIE! Dosłownie, z trudem potrafią się przedstawić.
Ale ostatnio "rozwalił" mnie student, któremu nierewelacyjnie - ale pozytywnie - poszedł test zaliczeniowy. Przyznał się, że w szkole w ogóle nie uczył się angielskiego, tylko niemieckiego, ale, uwaga! - nigdy nie uczywszy się angielskiego, zdawał z niego maturę - i ZDAŁ!!!
No i w tym momencie ostatnie witki mi opadły.
Cały czas mam do czynienia ze studentami, którzy prawie w ogóle nie znają angielskiego, ale - uwaga! - zdawali i ZDALI (!!!) z niego maturę! Bardzo, bardzo rzadko zdarza się jakiś absolwent szkoły średniej, który faktycznie w szkole nie miał lekcji języka angielskiego - zwykle jest to wtedy niemiecki, czasem rosyjski, i nie zdawał matury z angielskiego, tylko z tego innego. Znakomita większość miała w szkole angielski, zdawała i zdała z niego maturę - i PRAWIE NICZEGO NIE UMIE! Dosłownie, z trudem potrafią się przedstawić.
Ale ostatnio "rozwalił" mnie student, któremu nierewelacyjnie - ale pozytywnie - poszedł test zaliczeniowy. Przyznał się, że w szkole w ogóle nie uczył się angielskiego, tylko niemieckiego, ale, uwaga! - nigdy nie uczywszy się angielskiego, zdawał z niego maturę - i ZDAŁ!!!
No i w tym momencie ostatnie witki mi opadły.
-
Ligo
To prawda, pl-system jest OKD. Ale myślisz, że gdzie indziej jest różowo?
Nie do końca, te wszystkie tabelki i rankingi też są OKD.
-
Herr X
Znajomi przemyscy fotografiści często tam wtedy focą.

http://plfoto.com/zdjecie,ludzie,szopink-chlopaki,2602770.html
-
puch24
Nie, oczywiście, że nie myślę, że wszędzie poza Polską jest różowo. Każdy system szkolnictwa, zwłaszcza przymusowego, ma rozmaite wady, takie czy inne. Każdy ma też jakieś zalety.Ligo pisze: 26 lut 2019, 22:10 To prawda, pl-system jest OKD. Ale myślisz, że gdzie indziej jest różowo?
No ale chyba podstawową miarą tego, że system nie spełnia swego zadania jest to, że uczniowie na koniec nie posiadają ani wiedzy, ani umiejętności - a to właśnie miała im przekazać szkoła, prawda? No chyba, że z założenia uczenie różnych przedmiotów jest tylko przykrywką, bo tak naprawdę szkoła ma tylko nauczyć posłuszeństwa i niewychylania się, wpoić przekonanie o bezcelowości myślenia, itp., itd., czyli wyprodukować posłuszne automaty do wykonywania prostych zadań w społeczeństwie. Uczniowie mają być mierni, bierni, ale wierni.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I pobożni.
-
puch24
Też. Niedawno czytałem, że program nauczania dla technikum rolniczego przewiduje 160 h nauki religii i 20 h nauki jazdy traktorem...
- vid3
- Kontakt: