Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: puch24 »

Dokładnie tak. Albo używamy kilku korpusów, każdy z właściwym obiektywem i dobraną do niego matówką.
Nikony F jednocyfrowe, Pentax LX, Olympusy OM jednocyfrowe, Canony F-1, miały zestawy kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu matówek, w tym także dostosowane do różnych ogniskowych i jasności obiektywów, z klinami o odpowiednim kącie nachylenia lub mikrorastrem o ostrosłupach różnej wielkości, wysokości i "stromości".

Dodano po 1 minucie 50 strzałach znikąd:
Tak przy okazji, zobaczyłem sobie nowego Noct Nikkora Z 0,95/50. Ależ to jest bydlę!!! :-( Może i zapewnia dobrą ostrość, lepszą niż w starych obiektywach o takich parametrach (Canon już w latach 60 pokazał 0,95/50 do dalmierzowych), ale jaki to niemożliwy ogór! Kiedyś takie były 2,8/300! :-(
nordenvind

Post autor: nordenvind »

kurfa, analfabeci...
wystawiłem na alle body, na paru zdjęciach jest z obiektywem, ale....
na górze w wyszczególnieniu i parametrach jest napisane sam korpus
w drugiej linijce opisu zaznaczyłem "widoczny na zdjęciu obiektyw jest nie jest przedmiotem sprzedaży"

pomimo wszystko pewien łofca okazji zapytuje mnie mejlowo : " ten obiektyw ze zdjęcia jest w zestawie? "
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

nordenvind pisze: 07 mar 2019, 15:20 "widoczny na zdjęciu obiektyw jest nie jest przedmiotem sprzedaży"
Jakeś tak napisał, to sam bym się zastanawiał... ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Nordu, jestem nauczycielem...
Nie takie rzeczy oczy me widziały...
Ludzie nie patrzą, nie widzą, nie czytają, nie rozumieją.

Doświadczenie uczy mnie, że błędem było wrzucenie zdjęć korpusu z obiektywem.
Ludzie kupują oczami.
Wywal te zdjęcia z obiektywem, bo jeszcze ktoś kupi i będzie się potem czepiał, że zdjęcia wprowadziły w błąd. Albo dopisz na każdym zdjęciu na czerwono: Bez obiektywu.
nordenvind

Owain pisze: 07 mar 2019, 15:30
nordenvind pisze: 07 mar 2019, 15:20 "widoczny na zdjęciu obiektyw jest nie jest przedmiotem sprzedaży"
Jakeś tak napisał, to sam bym się zastanawiał... ;)
to przed chwilą edytowałem tak głupio, bo pierwotny tekst brzmiał :
"widoczny na zdjęciu obiektyw jest (wystawiony na innej aukcji i ) nie jest przedmiotem sprzedaży"
poprawiłem już :)
puch24

Doświadczenie zawodowe nauczyło mnie, że najlepiej jest zapobiegać nieporozumieniom, i wszelkie instrukcje i polecenia muszą być jak najprostsze, jak najczytelniejsze, i dające minimum szans na nieporozumienie. Wszystko trzeba wyjaśnić i wytłumaczyć 8 razy jak krowie na rowie. A i tak zawsze trafi się jakaś lebiega niewidymka.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Ludzie i tak Cię zaskoczą. Wszystkiego nie przewidzisz. Wystawisz aparatkę bez obiektywu, ale fotkę cykniesz na stole to na bank znajdzie się ktoś kto zapyta czy stół jest w zestawie.
puch24

Wkraczamy w epokę disclaimerów modo USA.
nordenvind

puch24 pisze: 07 mar 2019, 15:37 Nordu, jestem nauczycielem...
Nie takie rzeczy oczy me widziały...
Ludzie nie patrzą, nie widzą, nie czytają, nie rozumieją.
Nie jestem jakoś strasznie zdziwiony, pośrednio mam też kontakt przez córkę z młodymi ludźmi.
Każdy autobus choćby miał 7 przegubów to jest bus, na ten przykład...

Niemniej oprócz opisu jest na górze zakładka "parametry" i tam jest wybrany "korpus" a nie
"korpus z obiektywem"
puch24

Kuchenka mikrofalowa NIE służy do suszenia kotów ani innych zwierząt futerkowych.
No to ktoś wysuszy żółwia.
ODPOWIEDZ