Ja zdecydowanie już raczej nie kupię sobie obiektywu bez AF do "normalnego fotografowania".
Obiektywy bez AF kupuję bardziej dla jaj, z zainteresowania, itd., ale nie do normalnego użytkowania. Rozleniwiłem się? Być może, ale ręczne ostrzenie naprawdę przychodzi mi z trudem. No, chyba, że jakimś aparatem archaikiem, który ma w matówce kliny. Ale tych matówek z kolei bardzo nie lubię, bo rozbijają obraz.
Paradoksalnie, najprzyjemniej celowało mi się i komponowało obraz w... Zenicie E, który miał zwykłą, gładką, szklaną matówkę. A później w Praktice VLC3 ze zwykłą, gładką, szklaną matówką, bez żadnych pomocy, pierścieni Fresnela, itp. Fakt, obraz był ciemny, gruboziarnisty, ściemniał się ku rogom, i trudno było ostrzyć, za to nic nie przeszkadzało w kompozycji, można było wygodnie ostrzyć w każdym punkcie kadru bez przekomponowywania, itd. Nic nie kusiło, by ostrzyć w samym środku. Obraz widziało się taki, jaki był potem na zdjęciu.
Późniejsze aparaty już takie nie były.
Nikon F-801 - no cóż, ten miał AF, starego typu, więc siłą rzeczy ostrzyło się centralnie i potem przekomponowywało (albo nie). Więc kompozycja centralna rulezowała.
Gładka matówka typu B, standardowa, tylko z nazwy jest gładka, bo, po pierwsze, ma soczewkę Fresnela i pierścienie trochę widać, po drugie ma pierścień 12 mm oznaczający obszar skoncentrowanej czułości pomiaru światła, no i w samym środku ma klamry pola AF i mały centralny pierścień gdzie nie ma soczewki Fresnela. Niby gładka, a nie gładka.
Mam do niego matówkę typu J, z mikrorastrem w centrum, co ułatwia ostrzenie ręczne, ale przeszkadza w kompozycji.
To samo dotyczy wszystkich innych modeli aparatów i matówek.
A współczesne lustrzanki mają te swoje 39, 51 czy więcej prostokącików z polami AF, które niby mają pomagać przy ustawianiu ostrości, ale przeszkadzają przy kompozycji.
A w bezlusterkowcach? Bez powiększenia obrazu nie potrafię ustawić ostrości, Focus Peaking nie zawsze się sprawdza, albo trzeba zmieniać jego czułość zależnie od okoliczności, i najczęściej ręcznie ustawiam ostrość przy powiększeniu centrum kadru 5x albo 7-8x (bo takie są możliwe ustawienia w Samsungach NX), ale można powiększyć tylko centrum kadru, nie można tego przesunąć...