Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
nordenvind

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: nordenvind »

Sukces ma wielu ojców, tylko klęska jest sierotą.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Byłem na wycieczce w sztokholmskim ratuszu gdzie odbywa się bal laureatów nagrody nobla, byłem też pod filharmonią gdzie wręczają same nagrody. Zasadniczo identyfikuję się jako noblista.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

zdyboo pisze: 30 paź 2019, 21:02 Wiki podaje, że na koniec 2018 w Getyndze mieszkało raptem 116 tys. ludków, a z kolei Uniwersytet w Getyndze podaje, że w roku akademickim 2017-2018 miał ponad 31 tys. studentów, a tam są jeszcze inne uczelnie, na których studiuje jakieś drobne kilka tysięcy ludzi.

Według:
https://www.study-in-germany.de/en/disc ... _26971.php

Wychodzi, że 39/116 czyli 336 studentów na 1000 ludzi ogółem. Byłem w Getyngdze, jakoś w lipcu 2010, może 2011 i serio było widać, że to miasto należy do młodych.
Niemcy mnie biją!!!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
nordenvind

zdyboo pisze: 30 paź 2019, 22:00 Byłem na wycieczce w sztokholmskim ratuszu gdzie odbywa się bal laureatów nagrody nobla, byłem też pod filharmonią gdzie wręczają same nagrody. Zasadniczo identyfikuję się jako noblista.
Szwedzi to lubieją polską literaturę, taka ciekawostka przy okazji.... :mrgreen:

"Biblioteka Uniwersytecka w Uppsali posiada wiele polskich księgozbiorów zagrabionych na terenie Polski w czasach najazdów szwedzkich m.in. biblioteki z Braniewa, Fromborka, oraz dwie z Poznania (jezuitów i bernardynów). Z Fromborka do Uppsali Szwedzi w 1626 zagrabili m.in. bogaty księgozbiór Mikołaja Kopernika, wraz z archiwum biskupów warmińskich i księgozbiorem kapituły warmińskiej. Biblioteka w Uppsali obecnie posiada najsłynniejsze na świecie kopernikana. Ze szwedzkiego raportu Bibliotheca Copernicana z 1914 roku wynika, że z 46 tomów kopernikańskich z notatkami astronoma aż 39 znajduje się w bibliotece uniwersyteckiej w Uppsali, dwa w uppsalskiej bibliotece Obserwatorium Astronomicznego i jeden w Bibliotece Królewskiej w Sztokholmie. W Uppsali znajduje się m.in. pierwsze norymberskie wydanie dzieła Mikołaja Kopernika O obrotach ciał niebieskich z 1543 roku. Własnością wielkiego astronoma były też dwa traktaty astronomiczne z 1490 i 1492 roku, inkunabuł treści lekarskiej z 1490 roku i słownik gramatyczny - wszystkie te dzieła są podpisane przez Kopernika oraz zawierają jego odręczne notatki. Wśród zagrabionych poloników w uppsalskiej bibliotece znajduje się także m.in. Chronica Polonorum Macieja Miechowity z 1521 roku, Zielnik Szymona Syreńskiego z 1613 roku i Agenda Hieronima Powodowskiego z 1605 roku - pięknie zachowany egzemplarz jednego z ważniejszych dzieł liturgii katolickiej[14] "
puch24

Post autor: puch24 »

Nic, tylko trzeba im potop zrobić i rewindykować.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Wręcz przeciwnie - spalić. Jak ponoć bibliotekę aleksandryjską.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Plotki. Byłem w Aleksandrii, biblioteka stoi.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Ufff...
nordenvind

puch24 pisze: 30 paź 2019, 23:04 Nic, tylko trzeba im potop zrobić i rewindykować.

W dzisiejszych czasach, to tylko osiedlić się tam i odebrać krwawicę w słynnym szwedzkim socjalu :mrgreen:
puch24

Post autor: puch24 »

Nie, wszyscy tylko bioro.
ODPOWIEDZ