W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Francisco

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: Francisco »

jest większa jako procent stosunku jednej i drugiej matrycy

bewzględnie natomiast w polu powierzchni jest większa różnica między MF a FF

ale przede wszystkim, jak magia FF polega na tym, że zrobisz płytką głębię i zamiast wyizolować modela z tła wyizolujesz oczy od uszu, to magia MF polega na tym, że.. nic tak nie wygląda jak MF

nie wiem z jakich tabelek to wynika, widać to

wpk pisze: 19 kwie 2019, 12:12 Uuu…
Ale o Sony to napisałeś zupełnie jak Canon Fodder imieniem Tom.
nie wiem kto to

ale podtrzymuję - gdyby nie pełna klata, to pies z kulawą nogą na te Sony by nie spojrzał

a gdyby nie a-siódemki za dwa i pół koła nowe ze sklepu z a-siódemkami, to popularność tych sprzętów też byłaby znikoma

szkła przemilczę

nie ma się czym podniecać, nie jest to aparat zrobiony z myślą o fotografowaniu, tylko o upchnięciu ficzerów i parametrów do puszki

Dodano po 50 strzałach znikąd:
wpk pisze: 19 kwie 2019, 12:19 Maciek, ale tak się zastanawiam - co Cię nakręciło, skoro obrazki dajesz i tak w rozmiarze filatelistycznym? Znaczy, co Ty poczniesz z 50MP?
nic nie pocznę

nie zamierzam kupować

wpadłem podzielić się ciekawostką

pięknie foty z tego wyglądają

znaczki pocztowe znaczkami pocztowymi, ale MF jest fajne, kropka.

może coś podrzucę albo wrzucę (większe) na stronę, jak będę miał ten aparat
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A, no to czekam. A szkła jakie?
Francisco

dowolne, plus to co mam do leiki jak skołuję przejściówkę
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Francisco pisze: 19 kwie 2019, 12:22..ale przede wszystkim, jak magia FF polega na tym, że zrobisz płytką głębię i zamiast wyizolować modela z tła wyizolujesz oczy od uszu, to magia MF polega na tym, że.. nic tak nie wygląda jak MF...
Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak magia m4/3, aps-c, ff czy mf. Jest tylko magia szkła i problem polega na tym by zmieścić to co ono produkuje na jakimś nośniku. Możesz to zrobić na wiele sposobów, np używając szkieł ff na mf, używając szkieł mf na ff za pomocą speedbustera, albo jeszcze inaczej. Zależnie od gustu. A co do pola powierzchni to tak jak napisałem. Skoro wyraźnie zaznaczyłeś, że różnica między aps-c a ff jest mniejsza niż między ff a mf od fuji to jest to nieprawda (doczytałem, że chyba chodzi o wartości bezwzględne, ale to wtedy nie rozumiem do czego służy takie porównanie). Poza tym cała magia obrazka (pomijając już look bokeja, skintony i inne szczegóły do brandzlowania) polega jedynie na dobraniu odpowiedniej kombinacji kąta widzenia i światłosiły oraz wynikającego z niej rozkładu GO a w takim przypadku różnica na korzyść mf jest mniejsza niż to sugeruje wyliczenie pola powierzchni obu klatek. Poza tym ja się zupełnie nie kłócę o to, że obrazek mf w porównaniu do ff będzie bardziej soczysty. Ja pisałem o Twoim zachwycie tym, że można do średniego formatu podłączyć z powodzeniem pełnoklatkowe szkła. Można, można i na odwrót a z odpowiednią przelotką jeszcze możesz zyskać, bo ta niewiele wytnie z prawdziwego (w sensie tego co kiedyś określano tym mianem, bo w czasach cyfrowych wiele rzeczy się zdewaluowało) "średniego formatu". To też można policzyć i to policzono.
Francisco

kolor i look MF nie jest do podrobienia

FF aparatem APS-C podrobisz

z czego to wynika nie wiem

na pewno nie idzie o mniejszą głębię ostrości - w historii fotografii powstały może ze trzy w porywach do czterech zdjęć, które zyskują cokolwiek na płytkiej głębi; cała reszta f8-11

nic, pomacam, dam znać jak kto zainteresowany
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

A mówią, że obrazek ze Lejka nie do podrobienia :)
Francisco

Ee..

Pół mojej galerii na stronie zrobione m-ką, drugie pół komórką albo poślednimi małpkami.. w wielu przypadkach nierozróżnialne
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Maciek, przy tej rozdzielczości wrzutek to mógłbyś dawać zdjęcia z walizkowej Motoroli i mówić, że z LF.
Francisco pisze: 19 kwie 2019, 12:49w historii fotografii powstały może ze trzy w porywach do czterech zdjęć, które zyskują cokolwiek na płytkiej głębi
Wymienisz, które?
Francisco

Nice try

Spadam już, nie przeszkadzajcie sobie :)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Bad answer.
ODPOWIEDZ