Things

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Things

Post autor: puch24 »

Pod względem nieostrości to ten Drimlens może konkurować z zumami.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

wpk pisze: 08 wrz 2019, 17:08W tanierii chyba.
Tanie były te Taniony, widziałem jakąś rozbierankę w internacie i wkręty pierścienia blokującego
przednią soczewkę na żywca wkręcane w plastik brrr... W końcu wkurw mnie wziął z tym szkłem
pomimo justacji i kupiłem Tokinę PRO AF 16-50 mm f/2.8. Miałem do niej sentyment bo na analogu
używałem starszej wersji zdaje się SV PRO.
Zdaje się puch24 potwierdził wszystko w całej rozciągłości :mrgreen:
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

puch24 pisze: 08 wrz 2019, 17:20 Pod względem nieostrości to ten Drimlens może konkurować z zumami.
No i?
puch24

Cóż, nie lubię, jak się źle mówi o Tamronie, bo generalnie go lubię, ale oczywiście sentyment też ma granice rozsądku.

Tamron bardzo u mnie zapunktował, gdy zapoznałem się z systemem Adaptall-2. To naprawdę są prawie zegarmistrzowskie cudeńka. Obiektywy są wykonane bardzo porządnie, a adaptery, z tymi wszystkimi sprzężeniami i przekładniami, to mistrzostwo. Potem weszła epoka wszechobecnego plajzdigu, zbiegająca się z erą AF, no i jest jak jest. :-(
Choć poza tanim masowym plastikiem zdarzyło im się też wypuścić kilka naprawdę fajnych obiektywów, w tym także plastikowych i AF.

Drogie obiektywy są drogie nie tylko dlatego, że są składane z drogich części, ale także dlatego, że są drogo składane...

Dodano po 51 strzałach znikąd:
wpk pisze: 08 wrz 2019, 18:12
puch24 pisze: 08 wrz 2019, 17:20 Pod względem nieostrości to ten Drimlens może konkurować z zumami.
No i?
No i po co kupować drogiego drimlensa, żeby mieć nieostre zdjęcia, jeśli nieostre zdjęcia można mieć z taniego zuma? :-P
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Plastik, metal, nie ma znaczenia. Teraz plastiki takie, że nie odstają metalowi, jak by się komu chciało. Liczy sie wykonanie i technologia. A voigtlandery nowe na FE robią z metalu i chujowo robią.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

puch24 pisze: 08 wrz 2019, 18:19No i po co kupować drogiego drimlensa, żeby mieć nieostre zdjęcia, jeśli nieostre zdjęcia można mieć z taniego zuma? :-P
Ostre - 1.
Nieostre - 0.
- Oto słowo boże/wyznacznik poprawności zdjęć.
Prawie jak Prawo i Sprawiedliwość.
puch24

Nasze prawo i nasza sprawiedliwość. :-P

No zupełnie nie wiem, dlaczego, ale z jakiegoś dziwnego powodu ludzie wolą, jak im obiektyw dobrze skupia, a nie jak skupia niedobrze. :-D
Owain pisze: 08 wrz 2019, 18:35 Plastik, metal, nie ma znaczenia. Teraz plastiki takie, że nie odstają metalowi, jak by się komu chciało. Liczy sie wykonanie i technologia. A voigtlandery nowe na FE robią z metalu i chujowo robią.
I tak, i nie.
"Plastik" oznacza tu ogólną tendencję do oszczędności na kosztach produkcji, bo tworzywa można kształtować o wiele taniej niż metal. Plastikowa część wychodzi z wtryskarki z gotowym skomplikowanym kształtem, bez potrzeby kosztownej obróbki np. skrawaniem. Choć oczywiście i jedno i drugie można zrobić taniej albo drożej, lepiej albo gorzej.
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

wpk pisze: Prawie jak Prawo i Sprawiedliwość.
Zdziś.
Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Niedługo trzeba będzie chodzić kanałami.
puch24

Kurwa, jak na coś takiego patrzę, to mi się 10 metrów sznurka w kieszeni prostuje! :-(

I nie chodzi mi o treść, tylko o sam fakt. Polak już nie potrafi nigdzie być, nie zostawiając po sobie śladów gnojówki. :-(
ODPOWIEDZ