nie bój nic, na urząd skarbowy zawsze możesz liczyć.
z.Jazdy
- danz1ger
- rbit9n
- Ribitibi
Re: z.Jazdy
już policzyłem, w kolejce stoi 127 pacjentów. czuwaj!
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Miałeś na myśli "ZBRODNIARZY VATU" oczywiście.
- rbit9n
- Ribitibi
Dziękuję Tomku, przesyłkę odebrałem. Manetka bardzo fajna, ładnie chodzi, 4 biegi za jednym zamachem też ciekawa sprawa.
W stejdżu drugim uświetni moją kierowniczkę.
Dziękuję bardzo
W stejdżu drugim uświetni moją kierowniczkę.
Dziękuję bardzo

Proszę bardzo. Oby służyła długo i bezawaryjnie.
W nowszych manetkach można też zrzucać po dwa biegi na raz. Ta funkcja jest już w XT M770 na 9 biegów, ale tam trzeba zdemontować dekielek i wyciąć ogranicznik. Fabrycznie dostępna ta funkcja była tylko w XTR. Nowsze manetki XT na 11 biegów mają zrzucanie 2 biegów już fabrycznie dostępne. Od dawna używam M770, ale jakoś uznałem, że nie jest mi to potrzebne, aż do momentu gdy zakupiłem kompletny napęd XT 1x11 i wyszło, że to bardzo przydatne. Jak przekładałem M770 do drugiego roweru, to wyciąłem ten ogranicznik i mogę zrzucać po dwa biegi. Za to w MTB mi tego brakuje, bo manetki Sram nigdy takiej funkcji nie miały.
W nowszych manetkach można też zrzucać po dwa biegi na raz. Ta funkcja jest już w XT M770 na 9 biegów, ale tam trzeba zdemontować dekielek i wyciąć ogranicznik. Fabrycznie dostępna ta funkcja była tylko w XTR. Nowsze manetki XT na 11 biegów mają zrzucanie 2 biegów już fabrycznie dostępne. Od dawna używam M770, ale jakoś uznałem, że nie jest mi to potrzebne, aż do momentu gdy zakupiłem kompletny napęd XT 1x11 i wyszło, że to bardzo przydatne. Jak przekładałem M770 do drugiego roweru, to wyciąłem ten ogranicznik i mogę zrzucać po dwa biegi. Za to w MTB mi tego brakuje, bo manetki Sram nigdy takiej funkcji nie miały.
- rbit9n
- Ribitibi
a w starożytnej Acera X można było wrzucać i zrzucać od Sasa do Lasa.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Dla niezorientowanych widzów tego wątku krótkie podsumowanie. Niektórzy będą tu widzieć frankenbike, ale sprawa jest dość przemyślana. Z roweru, ze słabym, podstawowym osprzętem tworzę przyjemny pojazd, który pojeździ ładnych parę lat.
Hamulce Deore m6000 hydrauliczne.
Przód - napęd to będzie w całości (manetka, przerzutka, korba, wkład supportu) deore m6000.
Tył bardziej komplikowany bo szczerze mówiąc nie widzę potrzeby 11 przełożeń mając z przodu 2 blaty. Tak więc manetka XT (by zdyboo), przerzutka deore, kaseta 9 rzędowa, nowa piasta.
Więc napęd to docelowo 38-28 przód i 11-34 tył.
Ostatni szczegół to będzie wymiana przedniej piasty i.... koniec
Hamulce Deore m6000 hydrauliczne.
Przód - napęd to będzie w całości (manetka, przerzutka, korba, wkład supportu) deore m6000.
Tył bardziej komplikowany bo szczerze mówiąc nie widzę potrzeby 11 przełożeń mając z przodu 2 blaty. Tak więc manetka XT (by zdyboo), przerzutka deore, kaseta 9 rzędowa, nowa piasta.
Więc napęd to docelowo 38-28 przód i 11-34 tył.
Ostatni szczegół to będzie wymiana przedniej piasty i.... koniec

- danz1ger
Chyba Ci się z Tourney pomyliło, gdzie była jedna wajcha i mogłeś cały wielotryb przelecieć na raz. Acera X to był już zwykły klikacz, który jednakowoż miał już obie dźwignie pod manetką. Wrzucać można było po trzy, a zrzucać po jednym biegu.
Prawda jest taka, że w nowszych manetkach przerzucanie jest dalece wygodniejsze, nawet jak trzeba sobie więcej poklikać. Też mam sentyment do kilku grup (np. STX-RC czy LX), ale nie ma się co oszukiwać postęp jest zauważalny gołym okiem.
Ileż razy ja to sobie mówiłem.