Rowerowe dyr-dymały

off-duty
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: Rowerowe dyr-dymały

Post autor: zdyboo »

gavin pisze: 10 cze 2020, 15:44czyszczenie napędu, blat chiba do wymiany bo krzywy Obrazek zdybooo ma kopyto
Raczej nie krzywy, przynajmniej nie zauważyłem, żeby miał jakieś bicie. Znaczy popsułeś.
gavin pisze: 10 cze 2020, 16:03kurde problem z napięciem łańcucha jest, jajo jakieś powstało i w jednej pozycji korby jest zero luzu a w innej 1cm luzu
Jeżeli nadal śmigasz na wolnobiegu, to łańcuch powinien mieć minimum luzu. Naprężony do granic wytrzymałości może być przy OK. Przy poziomych hakach zawsze jest trochę zabawy z napinaniem łańcucha. Dlatego dołożyłem napinacze, ale tak sobie pomagają.
wpk pisze: 10 cze 2020, 16:46PS Zbydo, naprawdę masz dla nas wszystkich po białym?
Biały+ dla każdego.
Suwmiarka pokazuje 27 z jakimiś setnymi, ale mniej niż 27.2.
To raczej masz 27,2. Tych średnic nie jest aż tak dużo. Jak wyjmiesz całą sztycę z ramy, to pod koniec rurki powinna by wybita średnica.
Zatem poprosiłbym o sugestie.
Jeszcze jest Cane Creek eeSilk Seatpost, który ma pantograf, ale wygląda jakby nie miał. Malutki skok, ale cena, że aż zęby bolą.
Co do teleskopowych, to nie wiem. Serio, ale jakby co to mam w klamotach używanego Tranz-X 27,2. Najpierw moja koleżanka na nim jeździła, potem kupiłem od niej rower i mój tato jeździł. Jak mu kiedyś robiłem remont niespodziankę, to wymieniłem na sztywną. Może Ci wysłać, żebyś sobie chociaż spróbował?
Jakbyś chciał coś nowego to może Accent SP-18. Tania przynajmniej jest.
gavin pisze: 10 cze 2020, 18:39co to jest mondrale?

Redukcja Presta/Shreader.
Chory pisze: 10 cze 2020, 19:03 Czyli jakie światła na rower, żeby nie były droższe od roweru i niezawodnie mnie migało pod zadkiem?
Bogdan, ja w MTB, miałem dwie lampki. Taką z Decathlonu, wytrzymała dwie 40 minutowe burze w Rudawach Janowickich, gdzie obrywała błotem i wodą. Po jakimś czasie jednak zaślepka od gniazda nie za bardzo chciała się trzymać. Minusem jest, że ma tylko tryb pulsujący i mały aku, który wymaga częstego ładowania. Obecnie mam Knog Blinder Mini Chippy, nie miała jeszcze takich przygód, ale trochę błota już poznała.
gavin

Post autor: gavin »

kurde zdybol krzywe to jak kurde mol, nagram Ci filmik, tylko zastanawiam się co jest do wymiany
zdyboo

Ja jeździłem tym rowerem, nawet dwa razy w tym roku się udało w marcu, ale w sumie to prawie 6 kkm. Nic mi tam nie wyglądało na krzywe. Korba jest od początku w tym rowerze. Raz ją chyba tylko do serwisu i porządnego mycia ściągałem. Jakbym dorwał białą korbę pod suport na zewnętrznych łożyskach to bym pewnie zamontował, ale nie dorwałem. Nawet przed robieniem zdjęć sprawdzałem czy, aby na pewno fest dokręcona jest. Jeżeli coś jest krzywe, to musiało się krzywić stopniowo, że nie rzuciło mi się to na pamięć ruchową.
gavin

spoko nie ma problemu, są to sprawy użytkowe, ja się tylko zastanawiam co jest do zmiany żeby bylo pięknie
zdyboo

Odkręć blat, powinien zejść bez ściągania korby i połóż na stole. Wtedy będziesz wiedział czy to blat.
gavin

pa tera:

najgorsze to jajo

zdyboo

To luz na wolnobiegu MZ jest i było od początku. Jak za mocno naciągnąłem łańcuch to było czuć pod ręką, że podczas obrotu zmienia się opór toczenia i jakoś było to dla mnie naturalne, że to wolnobieg. Pod nogami nie, ale jak się delikatnie ręką kręciło, to już było czuć. Nie mam pojęcia ile te wolnobiegi SA wytrzymują, a ja się też nie pierdoliłem w tańcu, jak trzeba było szybko ruszyć to było deptanie. Kilka łańcuchów w swoim życiu zerwałem, choć akurat żadnego w tym akurat białaSSie. Obróć koło i zobacz czy na OK jest to samo, choć tam jest inna ilość zębów i nie wiem czy wystarczy regulacji w hakach.
sandor

Post autor: sandor »

Bity ;)
Awatar użytkownika
no_gravity_Carlos

Rowerowe dyr-dymały

Post autor: no_gravity_Carlos »

miast 6kkm nie krocej 6Mm?
zdyboo